Adana Taş Köprü Nerede – Nasıl Gidilir – Ne Zaman Yapıldı – Kim Yaptı

Adana Taş Köprü Nerede – Nasıl Gidilir – Ne Zaman Yapıldı – Kim Yaptı

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Adana Taş Köprü Nerede – Nasıl Gidilir – Ne Zaman Yapıldı – Kim Tarafından Yapıldığı – Taş Köprü’nün Mimarisi ve Yapılışı hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Adana şehrinin ortasından geçen Seyhan nehri üzerinde kurulan Taş Köprü, Seyhan ve Yüreğir’i birbirine bağlamaktadır. Doğu-batı doğrultusunda uzanan Taşköprü, günümüzde 300 metre uzunluğuna, 14 kemer gözüne ve 5 tahliye kemerine sahiptir. Yaklaşık 12 metre yüksekliğe sahip olan köprünün ortası yanlarından 2,5 metre daha yüksektir.

Ünlü gezgin olan Evliya Çelebi ise köprünün boyunun o zamanlara göre 550 germe adım olduğunu yazmıştır. Onun hesaplamalarına göre köprünün uzunluğu 495 metre ile 416 metre arasındadır. Köprü yıllar geçtikçe iki ucunun topraklarla örtülmesinden dolayı bugünkü haline gelmiştir. Evliya Çelebi, köprünün 16 büyük, 5 küçük olmak üzere 21 gözlü olduğunu söylemektedir .

Adana’da Türkülere konu olan köprünün yol döşemesindeki parke taşları Adana Valisi Süleyman Bahri Paşa (1899-1908) tarafından yaptırılmıştır. Köprünün ortasında Vali Mahmut Paşa tarafından yaptırılan dinlenme köşkü ise sonraki yıllarda yıkılmıştır.

Adana Arkeoloji Müzesi’nde, 1266 Envanter Numarasıyla Taş Eserler Bölümünde sergilenen Grekçe yazılmış kitabedir ve Alman Arkeoloji Enstitüsünde Schneider tarafından çevrilmiştir. Kitabe 12 satırdan ibarettir. Kitabenin yüksekliği; 1.22 cm., genişliği; 93 cm., kalınlığı; 12 cm.’dir. Kitabede şunlar yazılıdır.

“Gerçek şu ki Auxentius, bu mucize senin iktidarının sayesinde oldu. Nehrin kış akıntısı üzerinde, demirlerle bağlanan bir temcide, sarsılmaz sütun olarak inşa edildi. Bunun üzerine geniş bir yolu gerdin. Daha önceleri, tecrübesiz olan çok kişinin çeşitli teşebbüsleri olmuştu. Fakat onların girişimleri Tarsus Çayı’nın dalgaları için bile zayıf olmuştur. Sen ise buradaki köprüyü, kemerlerin üzerinde, ebediyet için kurmuşsun. Ve hatta taşkın nehir dahi bununla ünlü valiye itaat ediyor…”

                     Taş Köprü Ne Zaman Yapıldı?                 

Bu kitabeye göre köprü Roma İmparatorluğu Döneminde “Auxentios” adlı bir mimar tarafından yaptırılmıştır. Aynı mimar 384 yılında Roma’da da bir köprü inşa etmiştir. Kitabe de yer alan ifadelere göre yapım dönemi konusunda I. Justinianus’un adının geçmesi, muhtemelen ilerleyen zamanda O’nun tarafından esaslı bir şekilde yaptırılan onarımdan kaynaklandığını göstermektedir.

Köprünün kimin tarafından yapıldığına dair ilk bilgi 1852-1853 yıllarında Adana’yı ziyaret eden Victor Langlois tarafından verilmektedir. Langlois, köprünün Hadrian tarafından yaptırıldığını belirtir. Hadrian’ın 120-135 yılları arasında Anadolu’yu dolaştığını çoğu yerde imar faaliyetinde bulunduğunu Adana’da da bu köprüyü yaptırdığını ifade eder. Langlois, Hadrian’ın adını taşıdığını belirttiği kitabenin 1841 yılında mevcut olduğunu da söyler. Ancak kitabe bugün kayıptır.

Abbasi halifelerinden Harun Reşid tarafından ek kısımların yapılması sonucu, köprünün kale ile birleştirildiği kaynalarda yazmaktadır. Yine Abbasi halifelerinden Memun tarafından da onarılmıştır.

Sultan Abdülhamit zamanında ise köprüde Adana Valisi Osman Paşa tarafından bir onarım daha gerçekleştirilmiştir. Kitabesi Adana müzesindeki kitabesinde şu ifadeler geçmektedir.

II, Abdülhamit zamanında köprünün durumunu ve tamirini anlatan bir de salname bulunmaktadır. Bu salname de şunlardan bahsedilir:

“Mezkûr Seyhan Nehrinin üzerinde 400 arştın tulünde 22 adet kemer üzerine mebni cesim ve metin ve muntazam-ı kargir bir köprü vardır. Bu köprü asar-ı atik-i nadireden olup murur-u zaman ile kaldırımları ve gözlerinin bazıları haraba yüz tutmuş olmasına ve hali ile terki revk görülmesine mebni bu kerre üzerine muntazam bir kaldırım tefriş ittûrülüp kenarındaki duvarları dahi balık sırtı, suretinde yaptırılarak insan ve hayvan düşüp telef olması gibi vukua-ı mütevaliyenin önü alınmış ve gözleri güzelce tamir olunmuştur”

Taş Köprü ve Merkez Caminin muhteşem görüntüsü….

Şehir merkezine yakın olup, merkezden dolmuş, halk ve belediye otobüsleri ile gidilebilir. Ayrıca metro ile de gidilebilir ancak diğer ulaşım vasıtalarına göre uzak düşmektedir. Ulaşım için en kısa yol ise Adana Yeni Valilik Binasına 3,7 km mesafede bulunmakta olup şehir Merkezinden şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Uçakla ve ya şehir dışından gelenler Otobüs – Minibüs veya servis aracılığıyla şehir merkezine getirilmektedir. Şehir merkezinden Taş Köprüye yürüme mesafesindedir.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.