Afrodisias Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – AYDIN
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Afrodisias Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri hakkında bilgiler vereceğiz.
Afrodisias Antik Kenti Nerede?
Antik Kenti, Aydın ilinin Karacasu ilçesi, Geyre Mahallesi sınırları içinde yer almaktadır. Aphrodisias Antik Kenti, Menderes Irmağı’nın bir kolu olan Dandalaz Çayı’nın oluşturduğu bereketli vadide, denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte bir plato üzerinde yer almaktadır
Afrodisias Antik Kenti Hakkında Bilgiler
Günümüze oldukça iyi korunmuş bir şekilde ulaşmış yapılarıyla ülkemizin önemli arkeolojik alanlarından biri olan antik kentin yerleşim tarihi MÖ 5000’li yıllara dek uzanıyor.
7 bin yıl öncesine uzanan tarihiyle antik kent en ihtişamlı devrini Roma döneminde yaşamıştır. Afrodisyas, antik çağda aşkın ve güzelliğin tanrıçası olarak tanımlanan Afrodit’e adanmış kentler arasında en ünlüsü olarak bilinmektedir. Afrodisias, Tanrıça Afrodit’e adanmış birçok eski çağ kentinin ortak adı olarak geçmektedir. Afrodisyas adlı kentlerin en ünlüsü, Anadolu’nun güneybatısında, eski Karia bölgesi olarak geçen Aydın bölgesindedir.
Antik Kenti’nde binlerce yıl boyunca yüzlerce ünlü heykeltıraş yetişmiş. “Tüm Asya’dan kendime bu kenti seçtim” sözleriyle Roma İmparatoru Augustus tarafından birinci yüzyılda koruma altına alınmıştır. Aphrodisias Antik Kenti, kuzeydoğusunda bulunan antik mermer ocakları ile birlikte 2017 yılında Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir.
UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Miras Listesinde ülkemizin 16. varlığı olarak yerini almıştır.
Antik kentin gelişmesini sağlayan en önemi etken Babadağ eteklerinde yer alan mermer ocaklarıdır. Mermer yataklarının zenginliği kenti heykel sanatı alanında yüksek kalitede bir merkez haline getirmiştir. Antik Kentte bulunan yapılandan bahsedecek olursak;
Afrodisias Antik Kenti Müzesi
Antik Kentte Alandan toplanan objeleri yer aldığı kapalı bir müze bulunmaktadır. Burada genelde küçük boyutlu objeler bulunuyor.
Afrodit Tapınağı
Aphrodisias kentinin en önemli yapısı olan Afrodit Tapınağıdır. Yapı ilk kez Arkaik dönemde Asurlular tarafından, aşk ve güzellik tanrıçaları adına yapılmıştır.
Sebasteion Tapınağı
Tanrıça Afrodit ve Roma İmparatorluğu’nun ilk imparatorları olan Julia Cladius sülalesine adanmış. Büyük bir tapınak kompleksi olan Sebasteion, Yunancada ulu anlamına gelmektedir.
Tapınağın inşası İmparator Tiberius döneminde başlanmış; yine aynı yüzyılda Nero döneminde bitirilmiştir. 80 metre uzunluğunda, 14 metre genişliğinde karşılıklı iki uzun portikodan ve on dört metre enindeki mermer döşemeli bir tören yolundan oluşmaktadır. Tapınağın iç ve dış sütun başlıkları mitolojik figürleri ve çok miktarda kabartma ve dekor panelleri içermektedir.
Stadyum
Dünyanın en iyi, kentin ise en görkemli stadyumlarından biri olma özelliği taşımaktadır. Stadyum yaklaşık 30 bin kişi kapasitesi, 50 metre genişliği ve 262 metre uzunluğu, elips şeklinde olması ile herkesin rahat şekilde izleyebileceği Afrodisias Stadyumu’nda zamanında atletizm, halk oyunları ve festivaller gerçekleştirilirmiş.
7. yüzyılda yaşanan depremde kentin antik tiyatrosunda ciddi hasarlar meydana gelince, stadyumun doğusunda bulunan yarım yuvarlak kısım arena olarak kullanılmış. Kuzeyindeki yüksek duvarlar ise kentin etrafını kuşatan surlar olarak işlev görmüştür.
Tiyatro
Aphrodisias Antik Tiyatrosu, imparator Julia Zoilos’un Tanrıça Afrodit ve kent halkına armağanı olarak birinci yüzyılda yapıldığı bilinmektedir.Antik Tiyatro, Anadolu’nun en eski ve üç katlı olarak yapılan sahne binasını içinde barındırıyor. Oturma sıraları üst ve alt olarak iki bölümden oluşmaktadır.
Agora
İlk başlarda Pazar yeri olarak inşa edilmiş olan 8 bin kişilik Agora, daha sonraki dönemlerde toplantı yeri olarak da kullanılmıştır. MÖ birinci yüzyılın sonlarında yapılan yapıda sütunlu bir giriş ve ion tarzında iki uzun portiko bulunuyor. Roma imparatoru Diokletianus’un yapının duvarlarına çaktırdığı ve mermer üzerine kazınmış fiyat listeleri hem Agora ile ilgili hem de kentin ekonomisini gösteren en önemli belge olarak bilinmektedir.
Hamam
İmparator Hadrian’nın hükümdarlığı sırasında 2. yüzyılda yapılmış olan Hadrian Hamamı, kadın erkeklerin ayrı ayrı yıkandıkları iki büyük bölümden oluşmaktadır. Kumtaşından yapılan yapı, mermer bloklarla desteklenen hamamın ön avlusunda mermerler üzerine süslemeler yapıldığı göze çarpıyor. Hamamın kuzey girişinin hemen önünde ise köşelerinde büyük sütunların yer aldığı mermer bir havuz yer almaktadır. Hamamda yer altına döşenen sıcak su kanalları görülmeye değer güzelliktedir.
Bu devasa büyüklükteki antik kenti mutlaka görmelisiniz. Her yeri bir başka güzel ve eski yapılarla dolu. Gezinizin bir gününü buraya ayırmalısınız.
Afrodisias Antik Kenti Giriş ücreti 2024 Yılı
Antik kente Giriş Ücreti 100 TL
MÜZE KART GEÇERLİDİR.
Müze kart sahipleri yılda 2 defa ücretsiz giriş yapabilir,
Müze kart plus sahipleri yıl için de sınırsız giriş yapabilirler.
Afrodisias Antik Kenti Ziyaret Saatleri
15 Nisan / 2 Ekim (yaz sezonu) Açılış saati: 08.00- Kapanış saati:19.00
3 Ekim / 14 Nisan (kış sezonu) Açılış saati: 08.00 Kapanış saati: 17.00
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre;
Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
Afrodisias Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Aydın ili, Karacasu ilçesi, Geyre Mahallesi sınırları içinde yer almaktadır.
Karasu ilçesinden yaz aylarında minibüs kalkmaktadır.
Kendi şahsi arabanızla gelecekseniz eğer, Aydın il merkezinden Nazilli yoluna doğru gitmelisiniz. Nazilli ilçesini geçince Kuyucak ilçesine doğru dönünüz. Kuyucak-Tavas yol ayrımından dönerek yaklaşık 15 km sonra Antik Kente ulaşabilirsiniz.
- Aydın il Merkezine yaklaşık 90 km,
- Denizli il merkezine yaklaşık 110 km,
- Pamukkale’ye yaklaşık 130 km,
- Efes’e yaklaşık 130 km,
- Kuşadası’na yaklaşık 140 km
- İzmir’ il merkezine yaklaşık 220 km uzaklıkta bulunur.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.