Akdamar Adası Nerede, Nasıl Gidilir, Feribot Fiyatı, Anıt Müzesi, VAN

Akdamar Adası Nerede, Nasıl Gidilir, Feribot Fiyatı, Anıt Müzesi, VAN

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Akdamar Adası Nerede – Nasıl Gidilir – Tekne Turu Ücretleri ve Anıt Müzesi Giriş Ücretleri  hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Van Göl’ünde irili ufaklı 4 ada bulunmaktadır. Bunlar, Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır. Adalar birbirinden farklı tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında sit alanı ilan edilmişlerdir. Bu adalardan en çok bilineni ve en meşhur olanı hiç şüphesiz, efsanesiyle de adından söz ettiren Akdamar Adası’dır.

Akdamar Adası, Van ili ile Bitlis ili arasında bulunan ve Van Gölü içinde bulunan ülkemizin en büyük ikinci adası durumundadır. Adanın toplam yüz ölçümü 70.000 metrekaredir.

Ülkemizin ikinci büyük adası olan Akdamar Adası; muhteşem doğa manzarası, Konumu, tarihi ve hikayesiyle, turistlerin seyahat listesinde ilk sıralarda bulunan ve gidildiğinde hayranlık hissi uyandıran bir yerdir. Akdamar Adası, Van’ın Gevaş ilçesine bağlıdır.

Aynı zamanda Kilise olarak hizmet vermektedir. Günümüze kadar gelen efsanesiyle merak uyandıran Akdamar, Van’a gelen misafirlerin gezmek için yaptıkları planlar arasında en dikkat çeken yerdir diyebiliriz

Akdamar Adası, Ermenilerin tarihi kaynaklarında da geniş yer tutmaktadır. Akdamar Adasının Ermeni tarihi kaynaklarındaki ismi ise Rstunik olarak geçmektedir. Anlatılanlara göre Ağbak vilayetinde yaşayan Gogik Arlzruni kralı tarafından ele geçirilmiş. Uzun yıllar kral Gogik ada üzerinde hükümdarlık yapmış. Uzun yıllar adaya sahip olabilmek adına bazı Müslümanları ve Ermenilerle ile antlaşmalar yapmıştır. Antlaşmalardan sonrasında hükümdarlık merkezini Akdamar adasına taşıyarak tüm yönetimleri ada üzerinden gerçekleştirmiştir.

Akdamar Adasının uzaktan bir görüntüsü…

Bu süreç zarfında ada üzerinde birçok yerleşim kurmuştur.16 yüzyıl başlarında yerleşimin merkezi haline gelmiştir. Ancak; 1535 Osmanlı-İran savaşının başlamasıyla yerleşim yerleri tamamen tahrip olmuş. Bir süre sonra, tamamen ortadan kaldırılmış, sadece günümüzde adada yer alan manastıra dokunulmamıştır. Bu manastır günümüzde kilise olarak varlığını sürdürmektedir.

Meşhur Ada Efsanesi Nedir?

Bir zamanlar Akdamar Adası’nda yaşayan Ermeni baş keşişin, güzelliği dillere destan olan Tamara adında bir kızı vardır. Keşiş kızı Tamara ile birlikte yaşarmış. Tamara, çevre köylerden yaşayan bir çobanla birbirlerine âşık olmuşlar. Bu çoban âşık olduğu Tamara’yı görmek için her gece adaya yüzermiş. Tamara da yakalanmamak için ona fener tutarak yönünü bulmasına yardımcı oluyormuş. Babası bir gün bunu öğrenmiş ve bu olaya çok sinirlenmiş. Yine günlerden bir gün kızından feneri almış ve adanın bir köşesine geçip çobanın gelmesini beklemiş, çoban tam yaklaşırken feneri farklı yerlere tutarak çobanın yönünü bulamamasına ve yorulmasını sağlamış. Uzun süre yüzen ve yorulan çoban, sonunda dermanı kalmamış ve boğulmaya başlamış. O sırada Tamara olan biteni fark etmiş ama ne çare. Çoban tam boğulacağı esnada son kelimesi “Ah Tamara, Ah Tamara” olmuş ve boğulmuş. Bunu gören Tamara ‘da kendini derin sulara bırakarak can vermiş. Sonrasında bu adaya “Ah Tamara” ismiyle anılmaya başlanmış ve zamanla bu söylem, “Akdamar”a dönüşmüştür diye bir ada efsanesi oluşmuştur.

Akdamar Kilisesi Nerede?

Kilise, Akadamar Adası’nda bulunuyor. Kiliseyi  Kutsal Haç adına Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Keşiş Manuel’e yaptırıldığı söylenmektedir. Yapı yapıldığında ilk başlarda saray kilisesi olarak yapıldığı daha sonra manastır kilisesi olarak faaliyet gösterdiği bilinmektedir. 2000 yıllarda birçok restorasyon geçiren kilise 2007 yılında Anıt Müze olarak hizmete açılmıştır.

Yapı Hakkında Bilmek Gerekirsek;

  • Merkezi kubbelidir.
  • Dört yapraklı yonca biçiminde haç planına sahiptir.
  • Kiliseye giriş için iki kapı bulunmaktadır. Güney ve Batı kapıları.
  • Kilisede İncil ve Tevrat’tan alınmış çeşitli sahneler bulunmakta olup; Yunus Peygamber’in denize atılması, Hz. Meryem ve kucağında İsa, Adem ile Havva’nın Cennet’ten kovulması, Hz. Davut ile Kral Goliat’ın mücadelesi, Samson Filistinli ikilisi, ateşte üç ibrani genci, Aslan ininde Daniel sahneleri bunların başlıcalarıdır. Batı cephede Kral Gagik’i kilise maketini sunarken gösteren bir sahne yer almaktadır.
  • Dini ve dünyevi sahnelerden başka hayvan figürleri de yer almaktadır.

Adanın Coğrafi Özellikleri ;

  • Adanın yer şekilleri oldukça karstik yapıya sahiptir.
  • Yer yer küçük tepeler bulunmaktadır.
  • Ada yüz ölçümü 70.000 metrekaredir
  • Meydana gelen yoğun yağışa bağlı olarak yer şekillerinde çatlaklar görülmektedir.
  • Ada göl seviyesine yüksekte yer almaktadır. Bu nedenle Gölü ile farklı sıcaklık değerleri oluşmaktadır. Biraz daha Serin’dir diyebiliriz.

          Akdamar Adası Hakkında Tavsiyelerimiz?         

Rehberli bir tur ile gitmenizi öneriyoruz. Neden derseniz, Kilisenin üzerindeki rölyef ve kabartmaları çeşitli hayvan ve avlanma figürlerinin kabartma metodu ile işlendiğini ve içeresindeki yazılanları anlamayabilirsiniz. Adadaki Tek sorun temizlik, tuvalet ve çevre düzenlemesi sorunu, Ziyarete geldiğiniz mekanları lütfen temiz bırakın.  Maalesef bu sorun her antik kentte karşımıza çıkmakta. Fotoğraf severler sizler için tavsiyemiz , Kilisenin yanında ki yüksek tepeye tırmanın ve tepeden adanın ve eşsiz manzaranın fotoğraflarını çekin..

      Akdamar Anıt Müzesi Giriş Ücreti 2024 Yılı        

Müze Kart Geçerlidir.

Akdamar Adasına vardıktan sonra müze kartınız varsa ücretsiz girebilirsiniz.

Müze kartı olmayanlar Anıt Müzesine Giriş Ücreti 320 TL ‘dir.

             Akdamar Adası Feribot Saatleri Detaylı                  

Feribot Saatleri değişiklik gösterdiğinden devamlı bulabileceğiniz adres ise: TIKLAYINIZ….

Akdamar Adasına Gidiş Ücreti 2024 Yılı

Feribot ile Gidiş – dönüş 1 kişi 198 TL (2024 Yılı Temmuz Ayı)

                    Akdamar Adasına Nasıl Gidilir?                           

Akdamar Adası, Van il merkezine 52 kilometre uzaklıkta Gevaş ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır. Peki, Akdamar Adasına Nasıl Gideriz….

Akdamar Adasına Tekneler Nereden Kalkıyor..

İlk olarak Van ilinden Gevaş ilçesine gelmeniz gerekiyor. Gevaş ilçesinden kalkan teknelere binerek 20-25 dakika içerisinde Akdamar Adası’na ulaşıyorsunuz.

Van Gölü içerisinde yalnızca birkaç dakikalık tekne seyahati sonrasında bu harika adaya ulaşım sağlanabilmektedir Kış aylarında hava şartlarından dolayı tekne seferleri çok sık yapılmıyor.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Zeki Can dedi ki:

    bu akdamar adasına giden feribotun kalkış saatleri belli mi her saat var mı ?

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Saatlerin bulunduğu detaylı bilgi makalemize eklenmiştir.