Akyatan Gölü Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti, ADANA 2024
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Akyatan Gölü Nerede – Nasıl Gidilir – Neler Yapılır – Giriş Ücreti – Piknik Alanları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Akyatan Gölü Nerede?
Göl, Adana ilinde Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova Delta Ovası’nda yer almaktadır. Ülkemizin En Büyük Lagün Gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.
Akyatan Gölü Hakkında Bilgiler
Göl, ağaçlık alanıyla beraber toplam büyüklüğü 11,244 hektardır, bu alan Orman Bakanlığı tarafından, Yaban hayatı koruma sahası olarak ilan edilmiştir. Göl’ün denize yakın kısımlarında bataklık ve lagünler oluşmaktadır. Bunların en derin yeri 4 metre, genişliği 4 km ve uzunluğu ise, 17 km’dir.
Denizle bağlantısını oluşturan kanalın uzunluğu 2 km dir. Göl, Fazla suları ise Akdeniz’e boşalır. Göl seviyesi denize yakınlığa ve mevsime göre değişse de göl suları tuzludur.
Ülkemizin En Büyük Lagün Gölü…
Göçmen kuşlar için Lagün çevresi oldukça öneme sahiptir. Balkanlar ile Kafkasya’dan güneye göç eden kuşların göç yollarının üzerinde yer alması Göl’de yüzlerce kuş çeşidinin kış aylarını burada geçirmesine sebep olmaktadır. Gölde dalyan balıkçılığı, kuş gözlemi, balık tutma ve avlanma gibi faaliyetler yapılmaktadır.
Göl, bitki türleri açısından da oldukça zengindir. Zakkum, kirpi dikeni, canavar otu, farekulağı, fiğ, mersin, böğürtlen, Kıbrıs akasyası, okaliptüs, yalancı akasya, fıstıkçamı, kızılçam ve Selvi’de bunlardan bazılarıdır.
1990 yılında bir araştırmada, bu alanda 250 kuş türü tespit edilmiştir. Göç sırasında binlerce kuş gölde konaklamaktadır. Göl çevresindeki çamur düzlükleri ve lagünler kuşlar için ideal ortamlardır.
Akyatan Gölü ve Balık Türleri
Doğu Akdeniz’in en zengin dalyanlarından birisidir. Denizle olan bağlantısı olduğundan dolayı göle beslenmek ve üremek amacıyla çok sayıda balık gelmektedir. Gölün denize açılan bölümünde geleneksel bir dalyan inşa edilmiştir. Gölde avlanan balık türleri; kefal, çipura, levrek, yılanbalığı, yayın, karabalık, bıyıklı balık, sazan, aynalı sazan, gökkuşağı alası olarak bilinenledir. Ayrıca. Gölde avlanan balıkların bir bölümü ihraç edilmektedir. Gölün doğu tarafında çok değerli olan mavi yengeç avlanmaktadır.
Akyatan Gölü’ne Nasıl Gidilir?
Göl, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova Delta Ovası’nda yer almaktadır.
Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır. Akyatan Gölü, Adana’ya 48 km. uzaklıktadır.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.