Alanya Kalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – ANTALYA
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Alanya Kalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Alanya Kalesi
Alanya Kalesi, Antalya ilinin Alanya ilçesinde yer almaktadır. 6,5 km uzunlukta surlar tarafından çevrilmiş, 10 hektarlık bir yarımada üzerinde bulunan Kale; Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetleri tarafından aktif bir şekilde kullanılmıştır. Kale’nin 83 kulesi ve 140 burcu vardır. Ortaçağda kentin su gereksinimini sağlamak için surların içine inşa edilen 1200’e yakın sarnıçtan bir kısmı günümüzde de kullanılmaktadır.
Alanya’nın ilk kuruluş tarihi ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Alanya’nın simgesi olan bu kale, MÖ 2. Korakesion adıyla kuruldu bu dönemde korsan limanı ve merkezi olmuştur. M.Ö.65 yılında Roma’lı Pompeius’un Korakesion savaşında galip gelmesi ile korsan egemenliği son bulmuştur. Roma döneminde surlar genişletilmiş ve yeni binalar inşa edilmiştir. Bizans döneminde Kalonoros (güzel dağ) adıyla anılmıştır. Gemiler için güvenilir bir liman olduğundan önemli bir yer belirleme noktası ve Akdeniz’in en işlek limanı haline gelmiştir.
Kale, (Kalonoros) 1221 yılında Kyr Vart tarafından Anadolu Selçuklu Sultanı I.Alaaddin Keykubat’a teslim edilmiştir ve ismi Alaiye olarak değiştirilmiştir. I.Alaaddin Keykubat döneminde eski surlar onarılmış ayrıca yeni surlar inşa edilmiştir. I.Alaaddin Keykubat döneminde Alanya’ya en parlak dönemini yaşamıştır. Ehmedek, Akşebe Mescidi, Andızlı Camii, Selçuklu hamamı, Aşağı Kale hamamı da Selçuklu döneminde yaptırılmıştır. Kale içerisinde bulunan Tersane Selçuklu İmparatorluğunun ilk tersanelerinden biridir.
Alaiye Selçuklu devletinin çöküşü sonrasında kısa bir süreliğine Kıbrıs Krallığının kontrolüne geçmiştir(1293). Daha sonrasında Karamanoğulları Beyliğinin eline geçmiş ardından burada Alaiye Beyliği kurulmuş 1471 yılında Osmanlı hâkimiyeti altına girmiştir. Yukarı Kale’de bulunan Süleymaniye Camisi, bedesten ile arasta ve geleneksel Alanya Evleri Osmanlı dönemi eserlerindendir.
Alaiye; Cumhuriyet döneminde kenti ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği doğrultusunda Alanya imini almıştır.
Kalede özellikle günbatımını seyretmenizi tavsiye ederim. Tabiki bu anları ölümsüzleştirmek için fotoğraf çekmek gerekiyor. Bundan dolayı telefon ya da profesyonel makinalar getirmenizi tavsiye ediyorum. Ortaya kartpostal benzeri fotolar çıkıyor.
Alanya Kalesi Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,
Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
Tatil günü yoktur haftanın her günü ziyarete açık konumdadır.
Alanya Kalesi Giriş Ücreti 2024 Yılı
Giriş Ücreti Kişi Başı: 12 Euro
18 yaşına kadar ve 65 yaş üzeri yerli ziyaretçiler için ücretsizdir
Eğer Müzekartınız varsa bir yıl içinde 2 kez,
Plus Müzekart (Müzekart+) sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Alanya Kalesi’ne Nasıl Gidilir?
Alanya, Antalya şehir merkezinden 140 km uzaklıkta yer almaktadır. Alanya İstanbul’a 850 km, Ankara’ya ise 526 km uzaklıktadır. Alanya Kalesine hususi aracınızla veya şehir içi otobüsleri ile ulaşabilmeniz mümkündür. Antalya’dan Alanya’ya sık şekilde otobüs seferleri vardır.
Alanya merkezden Alanya kalesine Giden dolmuşa binerek kale’nin yakın bir konumuna ulaşabilirsiniz. Buradan Teleferik kullanarak veya 1 saatlik bir yürüyüş ile Alanya Kalesine çıkabilirsiniz.
Kale, Alanya merkezden hem Araç ile hem teleferik ile çıkarılabiliyor.
Araç ile çıkanlar için, Kale’nin olduğu yerde ücretli otopark alanları bulunuyor.
Alanya Kalesi Teleferik Ücreti 2024 Yılı
Yetişkin:150 TL(Gidiş/Dönüş)
Öğrenci:75 TL(Gidiş/Dönüş)
ÖNEMLİ BİLGİLER
- Tek Yön ücreti Damlataş-Kale ya da Kale-Damlataş arasındaki “Tek Yön” biletler için uygulanır.
- Biletler alındığı gün boyunca geçerlidir.
- Sarı basın kartı sahipleri için ücretsizdir.
- Alanya Teleferik Damlataş ve Kale istasyonlarındaki dijital bilet sistemi kullanılan gişelerden biletlerinizi temin edebilirsiniz.
- Online bilet satışımız bulunmamaktadır.
- Acenteler 444 6 345 No’lu hattan bilgi alabilirler.
Alanya Kalesine En Yakın Duraklar
- Kale 10m.
- Fener 10m.
- Hediyelik Eşya Pazarı 15m.
- Alanya Kalesi 152 m.
- 4 nolu Otobüs hattı Alanya Kalesi (Kale) yakınından geçiyor.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.