Alara Kalesi – Alara Han Nerede – Nasıl Gidilir – Tarihçesi ve Mimari Yapısı 

Alara Kalesi – Alara Han Nerede – Nasıl Gidilir – Tarihçesi ve Mimari Yapısı 

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Alara Kalesi ve Alara Han Nerede – Nasıl Gidilir – Tarihçesi ve Mimari Yapısı hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                                       Alara Kalesi                                      

Alara Kalesi, Antalya ili Alanya ilçesinde ilçe merkezine yaklaşık 40 km. uzaklıkta yer almaktadır. Alanya’nın Okurcalar Beldesinde Alara Çayı’nın kenarında sivri bir tepe üzerinde yer almaktadır. Alara Kalesi 1232 yılında Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat zamanında inşa edilmiştir. Alara Kalesi Antalya Alanya Karayolu üzerinden 9 km iç kısımda yer almaktadır.

Alara Kalesinde 2007 yılında kazı çalışmaları başlatılmış ve bu çalışmalar iki ayrı alanda gerçekleştirilmiştir. Alara Kalesinde saray, cami, hamam ve sarnıç kalıntıları bulunmuştur. Alara Çayı kenarında aşağı hamam yer alır. Aşağı hamam 13 yüzyılda Selçuklu dönemi eseridir. Kale Alanya Kalesinin fethinden hemen sonra yeniden imar edilmiştir. Kulelerle takviyeli iç ve dış sur vardır. Alara çayının kenarından kayaya oyulmuş merdivenli dehliz ile ikinci sura kadar ulaşılmaktadır. Kale, İç Kale ve Orta Kale olmak üzere iki ayrı bölümden meydana gelmektedir. İç Kale dağın zirvesinde bulunur. Dış kale sur duvarları moloz ve işlenmiş taş ile inşa edilmiştir. Alara Kalesinin duvarları boyalı bir durumdadır.

Tarihi İpekyolu üzerinde yer alan kalenin kurulmasındaki amaç Alarahanda mola veren kervanların güvenliğini sağlamaktır. Ticari gemilerin o dönemde kale önüne kadar geldiği bilgisine ulaşılmaktadır. Kaleye çıkan merdivenler ve tünellerde çökmeler olduğu için tırmanmak tehlikelidir. Dikkatli olmanız gerekiyor.  Alara Kalesine girişte herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Alara Kalesinin çevresi piknik ve mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Bu bölgede piknik yapabilirsiniz. Tabiki piknik malzemelerini yanınızda getirmenizi tavsiye ederim. Burada büfe market yok. Bunun dışında spor ayakkabısı, şapka, su bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca giderken tünel çok karanlık olduğu için telefonunuzun şarjını doldurun ya da fener almanız iyi olacaktır. Tırmanmak oldukça yorucu oluyor. Çocuklar ile çıkılacak bir yer olmadığı için çocuklu aileler tarafından tercih edilmemektedir.

                                          Alara Han                                         

Alara Han, Antalya-Alanya güzergâhında, Okurcalar beldesinde ve Çakallar Köyü sınırları içerisindedir. Alara Kalesi’ne 800 m uzakta Alara çayının kıyısındadır. Tamamı kesme taştan yapılan 2000 metrekarelik han 1231 yılında inşa edilmiştir. Alaaddin Keykubat, Alanya’daki kitabelerde kendisini kara ve 2 denizin sultanı, Arap ve Acem ülkesinin sahibi olarak nitelerken Alara Han’daki kitabesinde “Rum, Şam, Ermeni ve Frenk memleketlerinin fatihi” unvanını almıştır.

Alara Han, Anadolu Selçuklu Hanları içinde eş odaklı planı temsil etmektedir. Eş odaklı planın orta kısmı handa konaklayan misafirlere ayrılmıştır. İç kısımda merkezde bir koridor ve koridorun iki uzun kenarında eyvan düzeninde dizilmiş odalar bulunmaktadır.

Alara Kalesi – Alara Han

Alara Handa yolcularla hayvanların konakladığı yerler ayrı ayrıdır. Yolcuların kaldığı mekânlar ile oturdukları eyvanların duvarlarında pencereler mevcuttur. Yapının içinde mescit ve çeşme bulunmaktadır. Hanın içi oldukça karanlıktır. Aydınlatma dış duvarlardaki dar ve uzun pencerelerden sağlanmaktadır. Handa ayrıca İpek Yolu‘ndan geçen tüccarların konaklamaları ve ihtiyaçlarını gidermeleri amacıyla yapılan Alarahan‘da, yolcuların dinlenebilecekleri küçük odalar bulunmaktadır.

           Alara Kalesi – Alara Han’a Nasıl Gidilir?            

Alara Kalesi, Antalya ilinin Alanya ilçe merkezine yaklaşık 37 km uzaklıkta yer almaktadır. Alara Kalesine ulaşmak için hususi aracınız ile Antalya- Alanya yolunun 37. Kilometresinde kaleye ulaşabilirsiniz. Kaleye yaklaşık 700m altından geçen asfalt yolla ulaşım sağlanıyor. Buraya aracı bırakıp yürümeye başlıyorsunuz.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.