Amasra Nerede – Nasıl Gidilir – Amasra Gezilecek Yerler – BARTIN
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Amasra Nerede – Nasıl Gidilir – Amasra’da Gezilecek Yerler ve Amasya Tarihi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Amasra Tarihi Hakkında Bilgiler
Amasra ilçesinin tarihi 3000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Milattan önceki dönemlerde bu bölge kraliçe Amastris tarafından yaklaşık 16 yıl egemenlik altında tutulmuştur. İlk adını Bu dönemlerde Sesamos olarak almıştır. Daha sonrasında kraliçe Amastris bağımsızlığını ilan ederek ilçeye ismini vermiştir.
Bölgeye milattan önce 70 yılında Roma İmparatorluğu hâkim olmuştur. Roma İmparatorluğu döneminde büyük bir şehirleşme ile Saray tapınak ve tiyatro gibi önemli binalar yapılmıştır. Milattan sonra 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılmıştır. Amasra, Batı Roma (Bizans) egemenliğine girmiştir. Bizans hâkimiyetinin zayıfladığı dönemde Cenovalılar bölgeye hâkim olmuştur. Cenovalılar döneminde önemli bir liman ve Ticaret Merkezi halini almıştır.
Amasra’yı Fatih Sultan Mehmet çok beğenmiş ve bu bölge için”lala lala Çeşm-i Cihan Bu mu ola” ifadesini kullanmıştır.
İlçede günümüze ulaşan eserler çoğunlukla Cenova döneminden kalmıştır. Hem tarihi bakımından hem de doğal güzellikler bakımından gezilip görülmesi gereken bir yerdir. İlçeye 3 defa gittim. Her gittiğimde aynı heyecanla aynı hayranlıkla geziyorum ve Amasya’nın güzellikleri ne doyamadım.
Amasra Gezilecek Yerler
Amasra Kalesi
Amasya Kalesi. şehir merkezi içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine yürüme mesafesindedir. Ulaşım kolaydır. Amasya Kalesi’nin Romalılar tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Günümüze ulaşan kısımları Bizans döneminde inşa edilmiştir. Cenovalılar (Ceneviz) döneminde kale savunma amaçlı birçok değişikliğe uğramıştır. Bu dönemde surlar genişletilmiş Boztepe ve Zindan Mahallesi’ni içine almıştır.
Amasya Kalesi ortaçağdan birçok iz taşımaktadır. Osmanlı Devleti döneminde Kale restore edilmiştir. Farklı devletlerin Egemen olması mimari doku da çeşitlilik olmasına sebep olmuştur. Boztepe adasının Kemer’e Köprüsü ile bağlanması sonucunda Amasra Kalesi günümüzdeki sınırlarına ulaşmıştır. Kalenin 4 ayrı kapısı bulunmaktadır. Ana giriş kapısının ismi karanlık yerdir. Bunun dışında Kuzeydoğu büyük liman kapısı, Batı antik küçük Liman kapısı ve Güney Zindan kapısı bulunmaktadır.
Amasra Müzesi
Amasya Müzesi, 1982 yılında faaliyet göstermeye başlamıştır. Bunun dışında müzedeki eserler 1955 yılında itibaren belediye binasında sergilenmeye başlandı bilinmektedir. Müzenin günümüzdeki binasının 1884 yılında Denizcilik Okulu olarak yapımına başlanmıştır. Fakat bu bina Denizcilik Okulu olarak tamamlanamamıştır. 1976 yılında bina Kültür Bakanlığı tarafından satın alınmış ve restore edilerek günümüzdeki görünümüne kavuşturulmuştur. 1982 yılından itibaren müze olarak faaliyet göstermektedir.
Amasra Müzesi tek katlıdır. Müzede 4 tane teşhir Salonu bulunmaktadır. Bu salonlardan ikisinde arkeolojik eserler diğer ikisinde ise etnografik eserler sergilenmektedir.
Kemere Köprüsü
Kemere Köprüsü Roma döneminde yapılmıştır. Zindan Adası( Boztepe Mahallesi) ve Amasra’yı (Sormagir Mahallesi) birbirine bağlamıştır. Birçok restorasyon görmüştür. 2000 li yılların başına kadar köprünün alt kısmında tekne imalathanesi ve tamirhanesi bulunmaktaydı. Köprünün bugünkü Kemer kısmı taşlarla kapalı durumdaydı. Köprünün alt kısmı açılarak su akıntısı sağlanmıştır. Bu sayede hem su kirliliği sorunu çözülmüştür hem de acılan kemer kısmından teknelerin geçmesi burayı turistik acıdan önemli kılmıştır. Köprü 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiştir.
Küçük Kilise
Küçük Kilise kale içinde yer almaktadır. 9.yy da inşa edildiği bilinmektedir. Kilisenin yapımında kullanılan ana malzemeler tuğla ve taştır. Orta çağ işçiliğinden kesitler bulmak mümkündür. 15. yy da kilise mescide dönüştürülmüştür. 1930 yılında ibadete kapatılmıştır. 2002 yılında restore edilerek Kültür ve Sanat Evi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Gürcüoluk Mağarası
Gürcüoluk Mağarası Amasya şehir merkezine 12 kilometre uzaklıktadır. Mağara in piri köyündedir. 159 metre uzunluğundadır. 36 tane odacıktan oluşmaktadır. Mağara Tabiat Parkı statüsündedir. 2007 yılında gezilebilecek şartlar oluşturularak gerekli çalışmalar yapılmıştır ve mağara daha güvenli hale gelmiştir.
Ağlayan Ağaç
Ağlayan Ağaç Boztepe Mahallesi’nde yer almaktadır. Tahmini olarak 300 350 yaşlarındadır. Ağacın türü Selvi dir. Denizden ve havadan topla dönemi belirli dönemlerde Yapraklardan dışarı bırakmaktadır. Bu olaya Ağlama diyoruz. Bu olayı nisan-mayıs dönemine denk gelmektedir. Ağlayan ağacın bulunduğu yerden bir kafe bulunmaktadır burada manzaraya karşı çayınızı içerir hoş sohbetler edebilirsiniz.
Tavşan Adası
Bu Ada geçmiş dönemlerde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Adadan Manastır kalıntıları bulunmuştur. Adanın Kuzey kesiminde 70 metre uzunluğunda bir mağara bulunmaktadır. Kemere köprüsünün karşısında yer almaktadır. Hem sabit dur günlerden hem de kiralayabileceğiniz dürbünler yardımıyla tavşan Adası’nı görebilirsiniz. Yüzerek veya tekne turları ile adaya ulaşım sağlamaktadır.
Amasra’ya Nasıl Gidilir?
Amasra’ya otobüs veya hususi aracınızla gidebilirsiniz. Ben Ankara’dan otobüsle gittim. Yolları tadilat aşamasında olduğu için yolculuk biraz zor geçti. Fakat Amasra’ya tepeden bakan yollara geldiğimizde gördüğümüz doğal güzellik yolculuğun zorluğunu sildi attı. Amasra Yolları çok virajlı ve bu sorunların var olduğu bir güzergâhta bulunuyor. Aşağı inerken yol üstünde durup Amasra manzarasına karşı fotoğraf çekinmeyi sakın unutmayın derim.
Amasra – Ankara arası 300 kilometredir otobüsle yaklaşık 5-6 saat sürmektedir.
İstanbul – Amasra arası 435 kilometredir. Ortalama 6 saat sürmektedir.
Otobüs ile gidecekler için Bartın iline Ankara, İstanbul, İzmir, Trabzon, Bursa ve Antalya gibi illerden düzenli otobüs seferleri vardır. Bartın’dan Amasra’ya 30 dakikada bir minibüs seferleri bulunmaktadır.
- Ankara Bartın arası 290 km
- Zonguldak Bartın arası 90 km
- Samsun Bartın arası 510 km
- İstanbul Bartın arası 440 kilometre
- Bursa Bartın arası 450 km
- Kocaeli Bartın arası 350 km
- Sakarya Bartın arası 300 km
- Trabzon Bartın arası 845 km
YOL TARİFİ / GOOGLE HARİTALAR
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.