Anadolu Feneri Nerede – Nasıl Gidilir – Beykoz / İSTANBUL
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Anadolu Feneri Nerede – Nasıl Gidilir – Ne Zaman Yapıldı – Kimin Yaptığı Hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Anadolu Feneri Hakkında Bilgiler
İstanbul ilinin Beykoz ilçesi sınırları içerisindedir. Beykoz ilçesine bağlı Anadolu feneri Köyü’nde bulunan Anadolu Feneri, hemen karşısındaki Rumeli Feneri’nden 2 deniz mili uzaklıkta konumlanıyor. Karadeniz ve İstanbul Boğazı’nın birleştiği noktada yer almaktadır.
Fener aynı zamanda, bulunduğu bölgedeki köye de ismini vermektedir. Köy yıllarca askeri arazinin içinde yer almıştır ve 2000’li yıllarda sivil girişe izin verilmiştir. Açık havalarda 16 deniz mili görüşe sahip olan bu yer, Boğaz’a girecek gemilere rehberlik etmek için yapılmıştır. Fener, Osmanlı döneminde ahşaptan inşa edilmiştir.
Fener, Kırım Savaşı esnasında İngiliz ve Fransız gemilerinin Boğaz ve Karadeniz civarındaki girişlerini görebilmek için yapılmıştır. 1856 yılında kule kısmının da inşa edilmesiyle birlikte, Fransızlar tarafından işletilmeye başlanmıştır. Bu tarihlerde Fransa İmparatoriçesi olan Eugene’yi İstanbul’a getiren saatçi Bernard Camille Pollas ve Kaptan Marius Michel’e fenerin işletmesi verilmiştir. İşletme gelirinin %28’ini devlete bırakmaları istenmiştir. 1933 yılına gelindiğinde Türkiye, Fransızlara 500.000 TL vererek imtiyazları iptal etmiştir.
Fener, yukarıya doğru daralan bir formda, beyaz taştan ve yuvarlak bir şekilde yapılmıştır. Deniz seviyesinden 75 metre yukarıda olan kulenin yüksekliği 20 metredir. Kule orijinal formunu korumaya devam etmektedir. Ampul ve kristali döndüren motor, sonradan eklenmiştir.
Anadolu Feneri Nerede?
İstanbul ilinin Beykoz ilçesi sınırları içerisindedir. Beykoz ilçesine bağlı Anadolu feneri Köyü’nde bulunan Fener, hemen karşısındaki Rumeli Feneri’nden 2 deniz mili uzaklıkta konumlanıyor. Karadeniz ve İstanbul Boğazı’nın birleştiği noktada yer almaktadır.
Anadolu Feneri’ne Nasıl Gidilir?
Buraya toplu taşıma veya hususi aracınız ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Otobüs ile gelmek isteyen kişiler, 15D nolu otobüse binerek bölgeye ulaşabilirler.
Vapur ile gelmek isteyenler ise SARIYER- RUMELI KAVAĞI- ANADOLU KAVAĞI hattına binerek ulaşım sağlayabilirler.
Hususi araç ile gelmek isteyenler için bölgeye Beykoz ve Poyrazköy’den karayolu ile ulaşmak mümkündür.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.