Antalya Antik Kentler ve Ören Yerleri – Detaylı Tam Liste?

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Antalya Antik Kentler ve Ören Yerleri – Detaylı Tam Liste ve Gezilecek Yerler Hakkında Bilgiler vereceğiz.
1- Letoon Antik Kenti
Letoon Antik Kenti, Muğla ili Fethiye ilçesinde bulunmaktadır. Fethiye ilçesi yakınlarındaki Antik Kent, Fethiye – Kaş karayolunun 65. kilometresinde Kumluova Mahallesi yakınında bulunmaktadır.
M.Ö 7. yüzyılda kurulduğu tahmin edilmektedir.Antik Kentte bulunan Tarihi eserler, kalıntılar ve kitabeler Letoon antik kentinin, Likya döneminden kaldığı ve o dönemin en önemli politik ,dini bir merkez olduğunu göstermektedir.
Letoon Antik Kenti Hakkında Bilgi İçin TIKLAYINIZ?
2- Perge Antik Kenti
Perge Antik Kenti, sadece bölgenin değil, tüm Anadolu’nun en düzenli Roma dönemi kentlerinden biridir. Mimarisi yanında mermer heykeltıraşlığıyla da ünlüdür.
Perge Antik Kenti’nde yerleşim tarihi olarak M.Ö. 3000’lere dayandığı söyleniyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan antik kent, o dönemlerden kalma birçok esere de ev sahipliği yapıyor. Helenistik döneminden günümüze sur, kuleler, agora, Roma döneminden tiyatro, stadyum, çeşmeler vs gibi anıtsal yapılar, Hıristiyanlık dönemi olarak bilinen M.S. 5-6. yüzyılların göstergeleri ise kiliselerdir. Perge Antik Döneminde Şuanda gördüğünüz çoğu yapılar Roma döneminden kalmadır.
Perge Antik Kenti Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ?
3- Phaselis Antik Kenti
Phaselis Antik Kenti, MÖ 7. yüzyıla kadar uzanır. Rodoslular tarafından kurulmuştur. Phaselis Antik Kenti, bazı kaynaklarda Faselis Antik Kenti olarak da bahsedildiğini görürseniz şaşırmayın. Antik Kentin sahil kısmında 3 muhteşem koy bulunur. Kuzey Limanı, Savaş Limanı veya Korunmuş Liman ve Güneş Limanı. Antik Kent, yemyeşil bir orman içinde bulunmaktadır. Bu koyların içinde aynı zaman da Phaselis plajı da bulunmaktadır. Antik Kente gelen ziyaretçiler verdikleri ücretle buradaki plajdan da yararlanabilmektedir.
Phaselis Antik Kenti Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ?
4- Rhodiapolis Antik Kenti
Rhodiapolis Antik Kenti, Kelime anlamı itibariyle “Rodosluların kenti” olarak bilinir. Antik Kent, Likya Döneminin önemli yerleşim yerlerinden biri olmakla beraber, M:Ö 8 yüzyılda kurulduğu bilinmektedir. Yerleşim yeri olarak bakıldığında Kumluca ovasının geniş ve verimli alanlarına kurulduğu görülmektedir. Bu bölge Türkiye’de yapılan sismik araştırmalar neticesinde deprem bölgesi içinde gösterilmektedir. Antik kentin içindeki kalıntılara bakıldığında tarihi yapıların zarar görmesinin tek sebebinin bu olduğu gösterilmektedir.
Rhodiapolis Antik Kenti Hakkında Bilgi Almak için TIKLAYINIZ…?
5- Limyra Antik Kenti
Limyra Antik Kenti, Antalya’nın Finike İlçesi’nde bulunan ve tarihi çok eski yıllara dayanan antik bir kenttir. Finike’nin 9 kilometre kuzey doğusunda bulunan Likya şehirlerinden biri de Limyra’dır. Turunçova- Kumluca arasında yer alan Limyra Antik Kenti; Torunlar’da bulunmaktadır. 1216 metre yükseklikte bir tepenin eteğinde konumlanması ve yol üzerinde olması gitmek isteyen ziyaretçiler için çok büyük bir avantajdır. Konum itibariyle antik çağdan günümüze kadar olan süreçte Limyra her zaman bereketli toprakları ile önemli bir yerleşim yeri olmuştur.
Limyra Antik Kenti Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ..?
6- Selinus Antik Kenti
Selinus Antik Kenti Tarihi, M:Ö 6. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Klikya bölgesinin en önemli eserleri arasında gösterilmektedir. Ünlü Roma İmparatoru Trajanus Selino bu kentte ölmesinden dolayı kentin isminin de buradan geldiği söylenmektedir. Romalılar tarafından büyük ilgi görmektedir. Selinus Antik Kenti Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ..?
7- Selge Antik Kenti
Selge Antik Kenti, Pisidya Bölgesinin en önemli kentlerinden biri olarak gösteriliyor. Tarihçilere göre Antik Kent, MÖ 2. Yüzyılın sonunda doğru Dor göçleri sırasında kurulduğu bilinmektedir. M.Ö.547 Pers istilasından önce Lidya krallığına bağlıydı, Perslerin egemenliği altında bir dönem geçirdikten sonra, Büyük İskender gelişiyle Pers egemenliği yerle bir olmuştur. Helenistik Dönemin de M.Ö.330 da bağımsızlık kazanmıştır. Bizans Döneminde nüfusu yaklaşık 20 bini bulan Antik kent 13. yy. Türkler ‘in egemenliğine altına girmiştir.
Selge Antik Kenti Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…?
8- Side Antik Kenti
Side Antik Kenti Tarihi, MÖ.7. Yüzyılda inşa edildiği söylenmektedir. Antik Kent tarihinin çok eskilere dayanmasından dolayı farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Side ismi nar anlamına geliyor. Side, MÖ 7 yüzyılda yerleşim yeri olarak hizmet veren antik kent, 7. yüzyılda Pamfilya ile birlikte Lidya krallığının egemenliğine girmiş ve Antik Dönemin en önemli liman kent olmuştur.
Side Antik Kenti Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ..?
9- Sillyon Antik Kenti
Sillyon Antik Kenti Tarihine bakıldığında, yapıldığı dönem hakkında bugün net bir bilgiye verilemiyor. Yapılan araştırmalar ve kalıntıların, Antik kentin Troia Savaşı’ndan sonra kurulduğu düşünülmektedir.
Sillyon Antik Kenti Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…?
10- Syedra Antik Kenti
Syedra Antik Kenti, MÖ. 3. Yüzyılda Seki köyü sınırlarında bulunan bir tepede kurulmuştur. Geçmiş Tarihine bakıldığında, Alanya Arkeoloji Müzesi ve Kültür Bakanlığı görevlilerinin ortaklaşa yaptığı kazı çalışmaları sonunda Antik kentin tarihini M.Ö. 7. yüzyıla uzandığı söylenmektedir. Syedra Antik kentine, batı kısmında bulunan ve halen ayakta olan anıtsal kapıdan girilmektedir. Antik Kentte, Eski Tarihlerden günümüze kadar gelen, içleri sıvalı olan ve doğal kaynaklardan beslenerek gelen sarnıçlar vardır.
Syedra Antik Kenti Hakkında Detaylı Bilgi Almak için Tıklayınız….
11- Termessos Antik Kenti
Termessos Antik Kenti, Türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerinden biridir. Kendi adını taşıyan, Güllük Dağı Termessos Milli Parkı içerisin de yer alır. Anadolu’nun en eski topluluklarından olan Luvi’lerin soyundan gelen Solym’ler tarafından kurulmuş olan bir antik kenttir.
Termessos Antik Kenti Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ:..
12- Xanthos Antik Kenti
Xanthos Antik Kenti, M.Ö. 545-546 yıllarında Pers egemenliğine giren ve uzun yıllar bağımsızlığını sürdüren Antik kent, M.Ö. 475 yıllında yaşanan büyük bir yangın felaketi sonrası Kent büyük bir yıkıntı yaşamıştır. Kent, M.Ö. 42 yılında Romalıların eline geçmiş ve uzun yıllar hakimiyeti devam etmiştir. Daha sonraki dönemlerde ise Arapların akınlarına kadar Bizans egemenliğinde kalmıştır.
Xanthos Antik Kenti Hakkında Detaylı Bilgi almak İçin Tıklayınız…
13- Myra Antik Kenti
Myra Antik Kenti, bakıldığında Likya Dönemi kaya mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ile ünlü yapılar bulunduğunu görmekteyiz. Kaya mezarlarına, yazıtlara ve sikkelere bakıldığında; Antik Kentin MÖ 5. Yüzyılda kurulduğu söylenmektedir. Myra Antik Kenti, Bizans dönemin de idari ve dini bir merkez olarak kullanılmıştır.
Myra Antik Kenti Hakkında Detaylı Bilgi almak İçin TIKLAYINIZ….?
14- Olimpos
Olimpos, eski bir Likya Antik kentidir. Olimpos, Antalya’nın Kemer ilçesine bağlıdır. Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte İ.Ö.167–168 yılarında basılan Likya Birlik sikkelerinde adı geçmektedir. Kentin günümüze ulaşmış kalıntılarının çoğu orman içinde ağaç ve çalılarla örtülü olup, Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine aittir. Olympos’un günümüze kadar ulaşmış kalıntıları genellikle doğudan batıya, doğru hızla denize akan bir ırmağın ağzında ve her iki yakasında yer alır. Antik dönemde kenti ikiye bölen nehir yatağı bir kanal içine alınarak her iki yakası da iskele olarak kullanılmış ve köprü ile birbirine bağlanmıştır.
Olympos, Türkiye’nin güney sahilini kapsayan, Antalya‘ya bağlı Olympos Bey Dağları Milli Parkının bir bölümünü oluşturmaktadır.
Olimpos Antik Kenti Hakkında Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…..?
15- Aspendos (Belkıs) Antik Kenti
Antik Kent, Büyük İskender’in işgaline karşı dirense de dayanamamıştır, şehirde yetiştirilen ünlü atlar ve altın karşılığındaki vergi borcunu kabul etmişlerdir. Antik Kent, İskender’in ölümünden sonra Büyük İskender’in komutanlarından Ptolemaios egemenliğine girmiştir. Şehrin, en parlak dönemi şüphesiz, ünlü tiyatro ve suyollarının inşa edildiği Roma İmparatorluk dönemidir. Akdeniz ile ulaşımını ve gelişmesini yakınındaki nehre ve dolayısıyla çevresindeki bereketli topraklara borçlu olan Aspendos’ta bugün çoğunlukla tiyatro ve suyolları ziyaret ediliyor. Şehre ait diğer yapıların kalıntıları ise tiyatronun yaslandığı tepenin düzlüğünde yer almakta olup, son yıllarda düzenlenen patika ile ulaşım sağlanmıştır.
Aspendos Antik Tiyatrosu Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Tıklayınız…?
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.


Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.