Aspendos Antik Tiyatrosu Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti

Aspendos Antik Tiyatrosu Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Aspendos Antik Tiyatrosu Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri? hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Antik Tiyatro, Antalya ilinin Serik ilçesinde bulunuyor. Aspendos, sadece Anadolu’nun değil tüm Akdeniz’in en iyi korunan Roma Dönemi tiyatrosuna sahip olmasıyla ünlüdür.

Antik Kent, Büyük İskender’in işgaline karşı dirense de dayanamamıştır, şehirde yetiştirilen ünlü atlar ve altın karşılığındaki vergi borcunu kabul etmişlerdir. Antik Kent, İskender’in ölümünden sonra Büyük İskender’in komutanlarından Ptolemaios egemenliğine girmiştir. Şehrin, en parlak dönemi şüphesiz, ünlü tiyatro ve suyollarının inşa edildiği Roma İmparatorluk dönemidir.

Akdeniz ile ulaşımını ve gelişmesini yakınındaki nehre ve dolayısıyla çevresindeki bereketli topraklara borçlu olan Aspendos’ta bugün çoğunlukla tiyatro ve suyolları ziyaret ediliyor. Şehre ait diğer yapıların kalıntıları ise tiyatronun yaslandığı tepenin düzlüğünde yer almakta olup, son yıllarda düzenlenen patika ile ulaşım sağlanmıştır.

                     Aspendos Antik Tiyatrosu Tarihi                    

Aspendos, M.S. 2. yüzyılda Roma İmparator Marcus Aurelius devrinde (İ.S. 161–180) yazıtlardan Curtius Crispinus ve Curtius Auspicatus adlı şehrin zengini iki kardeş tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Tiyatro, Roma Devri tiyatrolarının günümüzdeki en seçkin temsilcilerinden biridir. Altlı üstlü iki bölümden oluşan oturma sıraları diazoma adlı yatay geçişle birbirinden ayrılır. Tüm alan altta 21, üstte 20 olmak üzere toplam 41 oturma sırasına sahiptir. Gezi sırasında oturma sıralarından atlamak üzerine, sağ ve orta taraflarda bulunan merdivenleri kullanın merdiven basamakları daha kısa olduğundan daha az yorulursunuz.

Aspendos Antik Tiyatronun hikâyesi ise;

“Aspendos kralının o zamanlar çok güzel bir kızı vardır ve herkes onla evlenmek ister. Fakat kral kimde karar kılacağını bilemediği için halka şöyle duyurur: kim halkımız, şehrimiz adına en yararlı ve güzel şeyi yaparsa kızımı ona vereceğim. Bu durum üzerine de iki büyük eser çıkar bu iki eseri de iki ikiz kardeş ortaya koyar. Bu eserlerin birisi şehre kilometrelerce uzaktan, müthiş bir geometrik hesaplamanın sonucu olarak ortaya çıkarılıp inşa edilmiş kasabaya su getiren su kemerleri; diğeri ise orkestrasında yere metal para atıldığında en üst tarafından dahi o sesin duyulduğu dünyanın o zamanki ve günümüzün akustik olarak en iyi olan tiyatrosudur.

Mimarı da Zenon’dur. Kral su kemerlerini gördükten sonra kızını su kemerlerini yapan mimara vermek ister fakat daha sonra da tiyatroya girdiğinde tiyatronun yukarı tarafında gezerken bir ses duyar. Ses: Kralın kızını ben almalıyım onu bana vermeli der. Bu akustiğe hayran kalan kral kızını büyük kardeşe yani tiyatronun yapımcısına veriyor.

Ulu Önder Atatürk’ün 1930 yılında ziyaret edip “onarılıp yeniden kullanılması” için direktifler verdiği Aspendos Tiyatrosu, Kültür ve Turizm Bakanlığımız organizatörlüğünde, kendi adıyla anılan “Opera ve Bale Festivali”ne her yılın yaz aylarında ev sahipliği yapmaktadır. Tiyatronun yanında şehrin ziyaret edilebilir en önemli kalıntıları su yollarıdır.

                   Aspendos Antik Tiyatrosu Giriş Ücreti            

Aspendos Antik Tiyatrosu Giriş Ücreti 2023 Yılı 340 TL

Eğer Müzekartınız varsa bir yıl içinde 2 kez,

Plus Müzekart (Müzekart+) sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

           Aspendos Antik Tiyatrosu Ziyaret Saatleri                 

Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,

Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

            Aspendos Antik Tiyatrosu’na Nasıl Gidilir?          

Tiyatroya gidebilmek için ilk olarak Antalya’nın Serik ilçesine gidilmesi gerekiyor. Antalya Otogarına gittikten sonra oradan Serik ilçesine giden otobüslere binerek ilçeye ulaşıyorsunuz. Şoför sizi Aspendos Tiyatrosu’nun önünden geçen minibüslerin olduğu durakta indiriyor. Buradan da minibüsle devam ediyorsunuz. Ayrıca özel aracınızla ise Antalya-Alanya yolunun 44. Kilometresinden kuzeye dönen yolu izleyerek gidebilirsiniz.

  • Antalya’ya 50 km.
  • Alanya’ya 94 km.
  • Side’ye 35 km uzaklıktadır.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Onur dedi ki:

    Rastgele gezerken bu siteye rastladım . Gerçekten çok yardımcı oldu emeğinize sağlık

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Güzel yorumunuz için teşekkür ederiz

  2. Onur dedi ki:

    Rastgele gezerken bu siteye rastladım . Gerçekten çok yardımcı oldu emeğinize sağlık

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Güzel yorumunuz için teşekkür ederiz