Ayder Yaylası Nerede – Nasıl Gidilir – Çamlıhemşin / RİZE

Ayder Yaylası Nerede – Nasıl Gidilir – Çamlıhemşin / RİZE

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Ayder Yaylası Nerede – Nasıl Gidilir – Neler Yapılır – Ayder Yaylası Çevresi Gezilecek Yerler hakkında bilgiler vereceğiz.

          Karadeniz’den Cennet Bir Köşeye Ayder Yaylası       

Karadeniz’in her bir köşesinde yaylalar ve doğal güzellikler her zaman ön plana çıkmaktadır. Özellikle yayla turizmi için Türkiye’nin en önemli bölgesini oluşturan Karadeniz, dünya genelinde bilinen bir üne sahiptir.

Bu bölgede Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Ayder Yaylası ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı ve yaklaşık 1400 metre yükseklik gösteren bir bölgedir.

Birçok farklı çiçek türü ve bitki türü ile karşılaştığınız yaylada muhteşem lezzetli ve şifalı bal ve bitkisel ilaçlar bulabilirsiniz. Yaklaşık 700 yıllık bir yerleşim geçmişi olan Yayla, 19. yüzyıl itibarıyla sürekli yerleşim sağlanan bir bölge olmuştur.

1944 yılında Milli Park unvanı alan ve 87 yılında turizm bölgesi ilan edilen Yayla, günümüze kadar şelaleler ve festivaller ile ön plana çıkmıştır. 2004 yılından itibaren ülkemizde ilk defa gerçekleştirilen Heliski kayak sporu ile çekiciliğini artırmış, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.

Ayder Yaylası Ve Keyifli Bir Tatil Sizleri Bekliyor

Doğal ve sağlıklı bir tatil için Ayder Yaylası tercih edildiğinde, bölgede bulunan birçok etkinliğe, şenliğe ve doğal faaliyetlere katılabilirsiniz. Bölgede bulunan Gelin Tülü Şelalesi diğer adıyla Ambarlık Şelalesi çok özel bir yapı gösterirken, aynı zamanda da mutlaka görülmesi gereken bir alan oluşturur.

Batı ormanları kısmında yetişen Kafkas Gülleri, trekking ve rafting imkanları ve kış aylarında kardan adam şenlikleri ya da yaz aylarında yapılan boğa festivalleri ve müzik şenlikleri bölgenin en önemli faaliyetleri olarak görülür.

                 Ayder Yaylası Gezilecek Yerler                        

                                Fırtına Vadisi                                           

Doğu Karadeniz’de Kaçkar Dağları’ndan gelen akarsuların birleşmesi ile oluşmuş. Rize Ardeşen’in 2 km batısında Karadeniz’e dökülür. Uzunluğu 57 km olmakla birlikte rafting için kullanılan kısmı Çamlıhemşin’den başlayan son 23 km’sidir. Yaklaşık 23 km. süren parkur boyunca derenin yatağı çok taşlık olup, suyun debisine göre 3 – 4 – 5 zorluk derecesinde yerler vardır. Aşırı yağmurlarda dikkat edilmelidir. Fırtına Deresi bütün yıl boyunca akarsu sporu için uygundur.

Fırtına Deresi Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ.

                            Gelin Tülü Şelalesi                                     

Gelin Tülü Şelalesi,  sık ağaçlar arasında güneş ışıklarıyla oynaşan şelalenin bulunduğu bölge her daim nemli havasıyla ünlüdür. Yaklaşık 1500 metrelik dik bir akışla süzülen şelale, 1320 metre irtifada yer alır. Doğu Karadeniz’de her an ortaya çıkabilecek sis bulutunun ardında, şelalenin ancak dereye katılan son bölümü görülebilir. Ülkemizin en uzun şelalelerinden biridir.

Gelin Tülü Şelalesi Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ..

          Timisvat Osmanlı Taş Kemer Köprüsü              

Timisvat Osmanlı Taş Kemer Köprüsü, Doğu Karadeniz’deki yuvarlak kemerli taş köprülerin en çok bilineni ve en çok ziyaret edilendir. Köprü Ardeşen’den Çamlıhemşin’e giden yolun yaklaşık 10.kilometresinde bulunur ve Fırtına Deresinin doğusundaki Köprüköy ile batısındaki Hoşdere köylerini birbirine bağlar. Yapıcısı ve sanatçısı da bilinmeyen köprü günümüzde halen sağlam ve kullanılmaktadır. Batısında yuvarlak ve silmeli bir boşaltma kemeri bulunan köprünün, kemerleri kesme taş, duvarları ve köprü yolu ise düzenli moloz taşla örülmüştür.

                                     Zil Kale                                                  

Zilkale, Çamlıhemşin ilçesinin 12 km güneyinde, Fırtına Vadisi’ndeki bir geçide hakim, yüksekçe bir tepe üzerinde konumlanmış, 8 burç ve bir gözetleme kulesinden oluşan, savunma hendeği durumundaki Zil deresine merdivenle inilen bir kale olup, kesin yapım tarihi bilinmemektedir.

Zilkale Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ..

                                      Şenyuva Köyü                                      

Çamlıhemşin Köyleri semtinde bulunan Şenyuva Köyü Çamlıhemşin ilçesine bağlıdır. Şenyuva Köyü bağlı olduğu Çamlıhemşin ilçe merkezine altı kilometre mesafe uzaklıktadır.  Şenyuva Köyü Rize şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık otuz sekiz kilometredir.

                         Ayder Yaylası Kaplıcaları                            

Ayder Yaylası’nda yıllarca bölge halkı tarafından bilinen ve kullanılan Ayder Yaylası Kaplıcaları, 2005 yılında sağlık merkezine dönüştürüldü. 550 derece sıcaklıktaki renksiz, kokusuz ve berrak suyu ile Ayder Yaylası Kaplıcaları, eklem ağrıları başta olmak üzere, çok sayıda hastalıkta tamamlayıcı tedavi olarak tercih ediliyor.

            Ayder Yaylası Konaklama İmkanları                   

Turizm bölgesi olmasına rağmen son yıllarda artan konaklama imkanları ile bilinse de çok yoğun Tesisler ve oteller barındırmayan Ayder Yaylası günümüzde genellikle bölge sakinlerinin kiraladığı evler ile daha rahat bir konaklama oluşturmaktadır. Ayder yaylası otelleri, Çamlıhemşin merkezinde ve yayla yolunda hizmet veriyor. Ayder yaylası konaklama imkanları ekonomik ve lüks olarak ikiye ayrılıyor. Yaylada lüks sayılacak otellerin ise 3 yıldızı bulunuyor. Çamlıhemşin’e 18 km uzaklıktaki Ayder yaylası otelleri, 30’a yakın oda kapasiteleriyle hizmet veriyor. Ayder’de ayrıca dağ evleri, pansiyonlar, apartlar ve butik oteller de bulunuyor.

Yaylanın son kısımlarına doğru uzanan çadır kampı sayesinde güzel bir orman kamp alanına ulaşabilir veya yine ilçeye doğru olan kısımlarda otellerde ve pansiyonlarda konaklama sağlayabilirsiniz. Özellikle en meşhur şekilde bilinen kahvaltılık ürünler, doğal bal ürünleri, sebzeler ve taze otlar ile yapılan salatalar ve yine et yemekleri gibi birçok farklı seçenek ile birlikte lezzetli bir çayı mutfağınızda bulabilirsiniz.

Ayder Yaylasında bulacağınız yemekleri vermek gerekirse,

Çılbır, Hamsi Buğulama, Hamsi Kuşu, Korkoto Çorbası , Lahana Çorbası, Hamsi Çorbası, Ayran Çorbası, Fasulye Çorbası, Kabak Çorbası, Minci, Muhlama, Kabak Felisi, Fasulye Tavalısi, Turşu Kavurma, Pazı Kavurması, Tomarı Tavalısı, Pazı Dolması, Kara Lahana Dolması, Lahana Haşlaması, Isırgan Yemeği, Hamsikoli, Hamsi Çıgırtası, Hamsili Pilav, Hamsi Köftesi, Muhlama Hoşmer

                     Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?                    

Karayolu Ulaşım: Bölgeye ulaşabilmek için özel aracınızla Karadeniz sahil yolundan Ardeşen Fırtına Köprüsü bölgesinden Çamlıhemşin’e geçerek 19 kilometrede ulaşım sağlayabilirsiniz.

Havayolu Ulaşımı: Bölgeye en yakın havaalanı Ayder Yaylasına yaklaşık 160 km uzaklıkta bulunan Trabzon Havalimanı’dır. Trabzon havaalanı hava ulaşımı bakımından bölgenin merkezi konumundadır. Diğer illerin havayolu ulaşımı bu havaalanı üzerinden sağlanmaktadır. Her gün düzenli olarak Ankara ve İstanbul’dan karşılıklı seferler yapılmaktadır.

  • Trabzon Havalananına 160 Km,
  • Rize il Merkezine 82 Km,
  • Karadeniz otoyoluna 39 Km uzaklıkta bulunmaktadır.

Rize’nin İllere Olan Uzaklıkları;

  • Trabzon’a 74 km.
  • Samsun’a 407 km.
  • Ankara’ya 821 km. dir.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Erkan dedi ki:

    Okudum çok faydalı bilgiler yazılmış. Emeğinize saglik

  2. Musa dedi ki:

    Manzara süper gözüküyor, yazın gitmemiz için çok faydalı bilgiler okuduk

  3. Eren dedi ki:

    Muhteşem bir manzarası var, herkese tavsiye ederiz, gidin gidin gezin
    Teşekkürlerrr