Bafa Gölü Tabiat Parkı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – MUĞLA

Bafa Gölü Tabiat Parkı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – MUĞLA

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Bafa Gölü Tabiat Parkı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Neler Yapılır – Aktiviteler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                         Bafa Gölü Tabiat Parkı Nerede?                 

Bafa Gölü, Muğla – Milas ve Aydın illeri sınırında bulunur. Göl’ün büyük bölümü Milas ilçesi sınırlarında kalmaktadır. Bafa Gölü, Ege Bölgesi’nin En Büyük Gölüdür.

Eski Dönemlerde Ege Denizi’nin bir körfeziyken, Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlarla denizle bağlantısı kesilip, göl şekline dönüşmüştür. Bafa Gölü, zengin doğal ve kültürel kaynak değerleri sebebiyle, Bakanlar Kurulu Kararı ile 12.281 hektarlık alanı kapsayacak şekilde Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.

7. Koğuştaki Mucize Filmi Nerede Çekildi

7. koğuştaki mucize filmindeki tek gözlü dev diye adı geçen kalıntıların olduğu yer Bafa Gölü’nde bulunuyor. ve Filmin çoğu sahnesi bu bölgede çekilmiştir..

              Bafa Gölü Tabiat Parkı Hakkında Bilgiler           

Bafa Gölü, arkeolojik ve geleneksel değerlerin bir arada yaşanıldığı bir coğrafyaya sahiptir. Geçmişi 2000 yıl öncesine kadar uzanan Bafa Yöresi, antik felsefenin öncülerinden ünlü filozof Heraklit’in memleketi olarak bilinmektedir.

Tabiat Parkı sınırları içerisinde Bafa Gölü ve göl kıyı kenar çizgisinden itibaren 250 metrelik kıyı bandı 1. Derece Doğal Sit Alanı’dır.

Roma İmparatorluğu’nun gemileri 2000 yıl önce Ege kıyılarının ünlü limanı Herakleia’ya yanaşıyordu. Herakleia Antik Kenti, Akdeniz’in üç kutsal ürünü zeytin, üzüm ve incirin yetiştiği coğrafyasıyla önemli bir liman kentiydi. Bafa Gölü, Yaklaşık 60 km²’lik yüzölçümüne sahip olan Bafa Gölü’nün denizden yüksekliği 2 metre, uzun ekseni 16 km ve en geniş yeri 6 km’dir. En derin yeri 25 metredir. Gölün kapladığı alan ise 7 bin hektarı bulmaktadır. Denizden yüksekliği ise 10 metredir.

Bafa Gölü içinde 5 adet ada bulunmaktadır. (İkiz Ada, Menet Adası, Kapıkırı Adası, Kahve Asar Adası ve Uyuz ada).

Gölün üzerinde Antik Heraklia kentinin kalıntılarının olduğu ada bulunmaktadır. Gölün çevresinde köylülerin zeytin topladığı bol meyveli zeytin ağaçları mevcut. Zeytin ve çam ormanları ile kaplı olan göl milli tabiat parkı unvanı alarak korumaya alınmıştır. Tabiat parkı 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Göl çevresindeki bitki örtüsünde, 80 familyaya ait 237 cins, 325 tür, 22 alttür ve 7 varyete tespit edilmiştir.

Kış aylarında göle barınmak amacıyla Küçük Batağan, Bahri, Karabatak, Küçük Karabatak, Tepeli Pelikan, Boz Ördek, Elmabaş Patka, Bataklık kırlangıcı, Mahmuzlu Kızkuşu, Sakarmeke ve Flamingo gibi kuşlar gelir. Bu nedenle de Bafa Gölü Önemli Kuş Alanı’dır. Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri deltasının güneydoğu kesiminde, Menteşe Dağlarının içine sokulmuş sığ bir tatlı su gölüdür.

Bafa Gölü, günümüzden 8,000 yıl öncesine dayanan kaya resimleri, Hıristiyanlık dönemine ait mağara freskleri, Yediler Manastırı, Kiselik Manastırı, Arap Avlusu Manastırı ve Sobran Kalesi gibi binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan “Yediler Manastırı” en eskisidir. Gölde yaşayan önemli canlılardan biri yılan balığı. Bu balıklar Meksika’dan akıntılarla Ege Denizine oradan Büyük Menderes üzerinden bu göle gelmiştir

            Bafa Gölü Tabiat Parkı’nda Neler Yapılır?      

Gölün etrafında restoran ve pansiyon mevcuttur. Burada kahvaltı yapabilir, Yemek yiyebilir ve dinlenebilirsiniz. Bu gölün karşı kıyısında Kapıkırı tarihi köyü de görün. Eğer biraz yürüyüşü seviyorsanız neredeyse 10.000 yıllık olan mağara resimlerini de görebilirsiniz.  Yol üsten de çay içilecek yerler var orada oturup bir bardak çay içebilir, manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz.

Bafa Gölü’ne gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler doğa yürüyüşü, foto safari, resim, manzara izleme, olta balıkçılığı, gözlem ve botanik turu etkinliklerini yılın her mevsiminde yapabilirler.

         Bafa Gölü Tabiat Parkı’nda Kamp Yapılır mı?           

Bafa Gölü, Çadır kamp için ideal bir mekân diyebilirim. Yer bulamazsanız eğer, Ücretsiz kamp alanı sağlıyorlar restorandın yanındaki müsait geniş ağaç altı alanda. Wc falan da bulunuyor.

               Bafa Gölü Tabiat Parkı Giriş Ücreti                

Giriş ÜCRETSİZDİR.

              Bafa Gölü Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir?          

Söke – Milas karayolunun doğusunda yer alan Bafa, Didim’e 10 km. mesafededir. Didim’den 15 dakikada gidebilirsiniz. Göle en yakın olan havalimanı Bodrum havalimanıdır. Bu nedenle Bodrum’dan hareket eden minibüsler ile Bafa’ya ulaşmanız 40 dakikayı bulabilmektedir.

  • Söke’den de 35 dakika da ulaşmanız mümkün olmaktadır.
  • İzmir’den ise ortalama 1,5 saatlik bir yolu göze almanız gerekmektedir.
  • Muğla Bafa Gölü arası yaklaşık 105 kilometre yaklaşık 1 saat 50 dakika kadar sürmektedir.
  • Aydın Bafa Gölü arası yaklaşık 90 kilometre yaklaşık 1 saat 20 dakika kadar sürmektedir.
  • İstanbul Bafa Gölü arası yaklaşık 700 kilometre yaklaşık 9 saat 30 dakika kadar sürmektedir.
  • Ankara Bafa Gölü arası yaklaşık 690 kilometre araçla yaklaşık 9 saat 45 dakika kadar sürmektedir.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.