Baksı Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – BAYBURT

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Baksı Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Baksı Müzesi Hakkında Bilgiler
Müze, Bayburt iline 45 km uzaklıktaki Bayraktar Köyünde kurulan bir sanat müzesidir.2010 yılında kurulan bu Müze, Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü ve yaşam birikimini doğduğu topraklarda kalıcı hale getirme fikrinden ortaya çıkmıştır.
Baksı İsmi Nereden Geliyor…
Baksı, Kurulduğu Bayraktar Köyü’nün eski adı olan baksı sözcüğü eski Türklerde bilgin, hekim, şaman anlamlarına gelmektedir. .
Baksı Müzesi 2014 yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülünü Kazandı…
Baksı Müzesi, Avrupa Parlamenterler Meclisi tarafından “2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü”nü, Strazburg, Palais Rohan’da yapılan bir törenle aldı. Müze, ödülünü, 22 ülkeden katılan 37 müzeyi geride bırakarak kazanmıştır.
Baksı Müzesi Hakkında Bilgiler
Müze, Çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına ev sahipliği yapmaktadır, Müze Kompleksi içerisinde Sergi ve Etkinlik Alanları, Atölyeler, Depo Müzesi, Konferans Salonu, Kütüphane ve Konukevi ile 40 dönüm araziye yayılan geniş bir kompleks alanıdır.
Sergi Alanı sürekli yeni sanatçılar tarafından sergilerin yer aldığı bölümdür. Şimdiye kadar Maske/Çağrışımlar, Aşina Şakir Gökçebağ, Nuri Bilge Ceylan Baksı’da, Toprak, Ayağımdaki Diken, ON, Miro’ya Açılan Heykelli Yol gibi bir çok sergi yer almıştır.
Depo Müze, Müze içerisinde bulunan koleksiyonların yer aldığı ve izleyici ile paylaşıldığı bir bölümdür. 1.000 metrekarelik bir kapalı alana sahip olan Depo Müze içerisinde, halk resmi koleksiyonu, cam altı ve işleme koleksiyonu, yazı resimler, şifa tasları, alemler, taş baskılar, çömlekler , seramikler, ehram ve kilim dokumalar yer alıyor.
Ehram Kilim Atölyesi, Yöre kadınlarının etkin birer üretici sıfatıyla ekonomik hayatın içinde var olması amaçlayan bir atölyedir.Ehram atölyeleri ile kültürel bir miras ekonomik bir katma değer unsuruna dönüştürülerek kadın istihdamı ve gelişmesini desteklemektedir.
Baksı Müzesi Konukevi, Ağırlıklı olarak araştırmacı, eğitimci, sanatçı ve gezginleri 26 odası ile aynı anda 52 kişinin konaklamasına imkan sağlamaktadır.
Baksı Müzesi aynı zamanda bulunduğu konum ve Çoruh Nehri manzarası ile de görülmeye değer güzelliktedir.
Prof. Hüsamettin Koçan Kimdir?
Prof. Hüsamettin Koçan, 1946 yılında Bayburt’ta doğmuştur. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümü mezundur. Aynı üniversitede yüksek lisans ve sanatta yeterlilik (Doktorasını) derecesini aldıktan sonra, M.G.S.F’de kendi atölyesini kurar ve öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürür. 1997-2005 yılları arasında M.G.S.F’de dekanlık görevinde bulundu. 1995 yılında oluşturduğu “Anadolu’nun Görsel Tarihli” başlıklı üç ciltlik çalışması, Anadolu topraklarında iz bırakmış bütün uygarlıkların izini sürer. UPSD’nin(Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği) ilk başkanı olarak bu görevini 5 yıl sürdürdü(1990-1995). 2005 yılında kendi çabalarıyla, doğduğu kente Baksi Müzesini kurdu. Baksi Müzesi, özgün mimarisiyle Türkiye’nin önemli sanat-kültür kurumlarından birisi olarak bilinir. Bugüne kadar 44 kişisel resim sergisi gerçekleştirdi ve birçok grup resim sergisine katıldı.
Baksı Müzesi Giriş Ücreti 2024 Yılı
Tam: 50 TL
Öğrenci: 10 TL
Grup: 30 TL (10 kişi ve üzeri)
Baksı Müzesi Ziyaret Saatleri
PAZARTESİ günleri KAPALIDIR..
Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,
Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.
İletişim: 0458 247 34 38 – 0531 662 62 44 – 0 533 128 86 40
Baksı Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Müzei Bayburt’a 45 km uzaklıktaki Bayraktar Köyü’nde bulunmaktadır. Sadece şahsi aracınız ile gidebileceğiniz bir konumdadır.
Havaalanından gelecekler, Erzurum ve Trabzon havalimanları ile Bayburt’a ulaşımı kolaylaştırıyor. Erzurum havalimanına 2,5 saat, Trabzon Havalimanı’na 3,5 saat mesafede bulunuyor.
Altta yerleştirdiğimiz harita yardımı ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.


Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.