Batman’da Gezilecek En İyi 10 Yer – Batman Gezi Rehberi
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Batman’da Gezilecek En İyi 10 Yer – Batman’ın Tarihi ve Doğal Güzellikleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Batman’da Gezilecek En İyi 10 Yer ?
1- Hasankeyf
Hasankeyf, Dicle Nehri Kıyısında bulunan zamanında rasathane, darüşşifa, medreseler, ilim ve kültür kurumlarıyla bölgenin merkezidir. Oldukça zengin bir tarihsel yapıya sahip olup bu sayede 1981’de sit alanı ilan edilmiş ve korumaya alınmıştır. GAP projesinde bulunan Ilısu Barajı sebebiyle bu önemli tarihsel yapılar su altına kaldı.
Hasankeyf’in ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmese de jeopolitik yapısıyla oldukça eski yerleşim merkezlerinden olduğu düşünülmektedir. Yeni Yerleşim yerine taşınması ile birlikte bazı yapılar sular altına kalmış, Bazı yapılarda taşınmıştır.
Hasankeyf Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…
2- Zeynel Bey Türbesi
Zeynelbey Türbesi, Akkoyunluların hükümdarı olan Uzun Hasan’ın oğlunun türbesidir. Zeynel Bey 1243 yıllında yapılan Otlukbeli savaşında ölmüştür. Savaştan sonra uzun Hasan oğlu için türbeyi yaptırır. Türbenin diğer türbelerden farkı ise taş üstünde taş üstüne tuğla kaplama şeklinde örülmesidir.
Zeynel Bey Türbesi Hakkında Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…
3- Hasankeyf Mağaraları
Hasankeyf Mağaraları, M.Ö Mezopotamya’da hükümranlık sürdüren Sümerler, Asurlular ve Babil krallığına barınma ve sığınma yeri olmuştur. Hasankeyf’e gelmeden yol üzerinde, Hasankeyf kalesinde ve Dicle nehri kenarların da çok sayıda görmeniz mümkündür.
Hasankeyf Mağaraları Hakkında Bilgi İçin TIKLAYINIZ…
4- Malabadi Köprüsü
Malabadi köprüsü, Artuklu Beyliği tarafından 1147 yılında yapılmıştır. 12. yy. Selçuklu Dönemi anıtsal mühendislik-mimarlık başyapıtlarından olan tarihi Malabadi Köprüsü, 40,86 m açıklığındaki sivri ana kemeri ile dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip taş kemer köprüsüdür. Köprünün genişliği 7 metre, uzunluğu ise 150 metredir.
Dünyadaki Taş köprüler arasında kemeri en geniş köprü olma özelliğindedir. Denizden yüksekliği 19 m olan Malabadi köprüsünün deniz ile kemer arasında kalan alanından Ayasofya’nın kubbesinin geçebileceği söylenmektedir.
Malabadi Köprüsü Hakkında Bilgi İçin TIKLAYINIZ…
5- Hızırbey Cami
Hızır Bey Camii, Batman ilinin Kozluk ilçesinde bulunmaktadır. Kozluk, Batman ilinin en büyük ilçesidir. Tarihi bir ilçe olan Kozluk, Yüksek dağların etrafında kurulmuştur. Hızır Bey Camii, Gerek Batman ilinin gerekse Kozluk ilçesinin ilçenin en büyük ve tarihi bakımdan eski camilerindendir. Hızırbey Camisinin yapım tarihi ile ilgili mevcut kitabesinde 1512 yılında Sason ve Kozluk ilçe beyi olarak bilinen Ebubekir Roşkinin oğlu Hızır Bey tarafından yaptırıldığı yazmaktadır.
Hızırbey Cami Hakkında Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…
6- İbrahimbey Cami
İbrahimbey Cami, Kozluk ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Cami girişinde yazan Kitabeye göre, Garzan Aşiretinin önde gelenlerinden İbrahimbey Tarafından 1705 yılında yapıldığı bilinmektedir. Beş kenar kaide üzerine inşa edilen minaresi görenleri hayrete düşürmektedir. Bu minarenin en dikkat çeken yanı çift yollu olarak inşa edilmesidir.
İbrahimbey Cami Hakkında Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…
7- Mor Kiryakus Manastırı
Mor Kiryakus Manastırı, Beşiri ilçesine bağlı Ayrancı Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Beşiri ilçesi Batman il merkezine 25 km uzaklıktadır. Mor Kiryakus manastırı, bu bölgede yer alan kilise ve manastırlar arasında önemli bir yerde bulunmaktadır. Manastırına Ne zaman yazıldığı bilinmiyor. Tahminlere göre 4. yüzyıl inşa edildiği söylenmektedir. Manastırın en önemli özelliği burada yapılan ilk ibadet yeri olması ve yapılan diğer yapılara da örnek olmasıdır.
Mor Kiryakus Manastırı Hakkında Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…
8- Malabadi Tabiat Parkı
Malabadi Tabiat Parkı’nın bulunduğu 95,95 ha büyüklüğündeki alan taşıdığı tabii kaynak değerleri ve rekreasyon potansiyeli ile görülmeye değer güzellikte bir yerdir. Batman Çayı üzerinde oluşturulan Batman Baraj Gölü’ne bağlı sucul türler bakımından da önemli bir alandır. Korunan alana aynı zamanda ismini de Tarihi Malabadi Köprüsünden almaktadır.
9- Batman Müzesi
Müze, Paleolitik-Neolitik, Ilısu ve Hasankeyf Salonu olmak üzere 3 teşhir salonuna sahiptir. Müzede, Paleolitik Dönem’den Ortaçağ’a kadar geniş tarih yelpazesinde yaklaşık 500 adet eser sergilenmektedir.
Müzede bulunan en önemli eser, Başur Höyük kazısında ortaya çıkarılan Oyun Taşları’dır. Gusir Höyük’ten “Dikili Taş”, Başur Höyük’ten “Tunç Mezar Hediyeleri”, Hasankeyf’ten “Tanrı Bes” müzede yer alan önemli eserler arasındadır.
10- Gülistan Caddesi
Batman ile merkezinde bulunan bu yer, Batman ilinde ticaretin attığı yer olarak söyleyebiliriz. Trafiğe kapalı alan içerisinde Mağazalar, Hediyelik Eşya satan dükkanlar, Baharatçılar, Kuyucular ve Yeme içme üzerine herşeyi bulabilirsiniz.
Batman Merkez’de Neler Var? Batman Gezimizden Notlar…
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin En Güzel illerinden bir tanesi olan Batman 1945 yılında Petrolün çıkartılmasından itibaren hızla gelişme sağlamıştır. Gerek Sanayi gerek Konut ve Otelcilik sektörü hızla gelişim sağlamıştır. Bununla birlikte Batman’a Gelen turist sayısında da artışlar olmuştur. Batman’da Gezilecek yer denildiği zaman ilk akla Hasankeyf gelmektedir. Tarihi dokusuyla her geçen gün Hasankeyf ve çevresindeki güzelliklere ilgi artmaktadır.
Batman merkezde neler var derseniz, Sizlere Türkiye Petrollerinin içerisinde bulunan Petrol Kafe’ye gidip yeşillikler arasında bulunan restoranda yemek yeme veya çay kahve içebileceğiniz güzel bir yer sizleri bekliyor. Batman Merkezde iki tane alışveriş merkezi bulunuyor. Batman Park ve Worldmar Alışveriş merkezleri sizlerin her ihtiyacını karşılayacak mağazalar bulunuyor. Yine Gülistan Caddesi Yöre halkı tarafından en çok tercih edilen alışveriş yapacak yerler arasında yer alıyor. Baharatçılar, kıyafet satan dükkânlar ve yeme içme açısından oldukça zengindir. Yeşil bir arayanlar için ise Worldmar alışveriş merkezinin karşısında bulunan Atatürk Parkı dinlenmek için uygun bir alan olmaktadır.
Batman’a Nasıl Gidilir?
Batman iline Havayolu, Demiryolu, Karayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Havayolu ile gelmek isteyenler, Batman Havalimanı Haftanın her günü İstanbul-Ankara gibi büyük şehirlerden seferler düzenlenmektedir.
Demiryolu ile gelecekler, Güney Kurtalan Ekspresi ile ulaşım sağlayabilirler. Güney Kurtalan Ekspresi Bileti Nasıl alınır ve daha Fazla Bilgi Almak için TIKLAYINIZ..
Karayolu ile gelecekler için Batman ulaşım açısından son derece kolaydır.
Batman ilinin Bazı illere olan uzaklığı;
- Batman-Siirt arası 87 km ve 1 saat, 15 dakika,
- Batman-Diyarbakır arası 100 km ve 1 saat, 26 dakika,
- Batman-Bitlis arası 135 km ve 1 saat, 56 dakika,
- Batman-Mardin arası 149 km ve 2 saat, 8 dakika,
- Batman-Ankara arası 1012 km ve 14 saat, 27 dakika,
- Batman-İstanbul arası 1465 km ve 20 saat, 56 dakika,
Batman-İzmir arası 1515 km ve 21 saat, 39 dakika uzaklıktadır.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.