Beşiktaş’ta Gezilecek En Güzel 17 Yer – Beşiktaş Gezi Rehberi – İSTANBUL
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Beşiktaş’ta Gezilecek En Güzel 17 Yer – Beşiktaş ilçesinin Tarihi, Mimarisi, Camileri ve Doğal Güzellikleri Hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Beşiktaş Hakkında Kısa Bilgi
Beşiktaş, İstanbul iline bağlı bir ilçedir. İstanbul’un Avrupa yakasında yer almaktadır. Doğusundan İstanbul Boğazı, kuzeyinden Sarıyer İlçesi, batısından Şişli İlçesi, güneyinden Beyoğlu İlçesi ile çevrelenmiştir. İstanbul Boğazı’nda kıyısının uzunluğu 8375 M olan ilçenin, 23 mahallesi bulunmaktadır. Yüz ölçümü 11 km² dir
Beşiktaş, İstanbul’un kültür, sanat ve eğitim başkenti olmakla birlikte, aynı zamanda Ortaköy, Arnavutköy, Kuruçeşme ve Bebek semtleriyle birlikte Boğaziçi’nin en değerli bölgesidir. Abbasağa, Akatlar, Arnavutköy, Bebek, Etiler, Gayrettepe, Levazım, Levent, Merkez Köyler, Ortaköy ve Türkali Beşiktaş ilçesinin semtleridir.
Beşiktaş Çarşısı, Beşiktaş semtinin kalbinin aktığı ve son derece hareketli bir yerdir. Aynı zamanda meşhur Beşiktaş taraftar grubunun da merkezidir. Beşiktaş Meydanı, semtin kalabalık, en Canlı ve Gezilmesi gereken en canlı yerlerinden birisidir.
Meydanda, aynı zamanda Barbaros Meydanı olarak da adlandırılmakta ve Beşiktaş semtinin kalabalık yerlerinden birisidir. Kesinlikle gezilmesi gereken yerlerdir. Kahvaltıcılar sokağı olarak bilinen yerde Kahvaltı yapıp, Ortaköy’de Kumpir Yemeyi akşam saatlerinde Kokoreç , Midye gibi lezzetlerin tatlarına bakmayı unutmayınız. Beşiktaş ilçesinin anlatma ile bitmeyecek gezi yerlerinden derlediğimiz Beşiktaş Gezilecek Yerler Makalemizden bahsedecek olursak;
Beşiktaş’ta Gezilecek En Güzel 17 Yer
1) Ortaköy Cami (Büyük Mecidiye Cami)
Ortaköy Cami Tarihi 1853 yılına kadar uzanan bu yapı Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Caminin mimarı Nigoğos Balyan’dır. Caminin minaresi de geleneksel Osmanlı mimarisinden farklılıklar göstermektedir. Cami Barok üslubunda inşa edilmiştir. Cami Çevresi Hediyelik eşya, Kumpirciler, Gümüşçüler ve Yeme içme dinlenme alanları,Tekne Turu ve Vapur iskele alanı ile tam bir gezi rotasıdır.
Ortaköy Cami Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…..
2) Yıldız Sarayı
Yıldız Sarayı Kanuni döneminden itibaren av sahası olarak kullanılan orman alanının içerisine, annesi Mihrişah Sultan’ın kullanması için 18. yüzyılın sonunda III. Selim tarafından inşa ettirilmiş. Yapımı 1807 yılında tamamlanıyor.
Tamamlanmasının ardından çevresine köşkler, servis binaları ve parklar sayesinde Yıldız Sarayı kompleks bir yapıya bürünmüştür. Bu özelliği sayesinde dönemin Osmanlı sitilinden farklıdır. Büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarına şahitlik etmiş bir yapıdır.
Yıldız Sarayı Hakkında Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ….
3) Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı’nın bulunduğu yerde Evliya Çelebinin yazdığı bilgiler ışığında Yavuz Sultan Selim’in bir köşk yaptırdığı bilgisine ulaşılmaktadır. Daha sonra I. Ahmet zamanında, mekân taşla doldurulur ve köşk büyütülür. Sarayın ve yerleşimin adı buradan gelir. Bugünkü yapı 1842 yılında I. Abdülmecit tarafından inşa ettirilmiştir.
Bu yapı Karabet Baylan’a inşa ettirilir. Yapımı 1853 senesine kadar inşası devam etmiştir. Bu saray hem ikamet olarak hem de resmi makam olarak kullanılmıştır. Abdülmecit’ten sonra kardeşi Abdülaziz’de bu Saray’da yaşamıştır.
Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk’ün İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Konutu olan Dolmabahçe Sarayı, 10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk’ün öldüğü yer olması münasebetiyle Cumhuriyet tarihinde ayrı bir önem taşımaktadır.
Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…
4) Yıldız Parkı (Yıldız Korusu)
Yıldız Parkı (Yıldız Korusu) İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İstanbul’un neredeyse en çok ziyaret edilen bölgesi olan Ortaköy civarında bulunuyor. Sahilden Yıldız Teknik Üniversitesi’ne kadar uzanan oldukça geniş bir alanı içerisine alıyor. Yıldız Parkı’nın girişi ise Beşiktaş-Ortaköy arasında, Çırağan Caddesi üzerinde bulunmaktadır.
Yıldız Parkı, İstanbul’un orta yeri olarak tabir edilecek bir konumdadır. Şehir kalabalığının olmadığı, kaostan ve trafik yoğunluğundan uzak rahat bir nefes alınabilecek bir yerdir. Eğer kalabalıktan uzaklaşarak kafa dinlemek istiyorsanız bu park tam size göre. Ayrıca boğaza karşı güzel bir kahvaltı keyfi de yapabilme şansına sahipsiniz. Hafta sonları kalabalık olması sebebiyle erken gelmenizi tavsiye ederim.
Yıldız Parkı Hakkında Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…
5) Çırağan Sarayı
Çırağan Sarayı 17. yüzyılda Kazancıoğlu Bahçeleri olarak bilinmektedir. XVII. yüzyıl başlarında “Kazancıoğlu Bahçesi” ismi ile anılan bu yerde saltanata ait ilk yapı IV. Murad’ın kızı Kaya Sultan’ın yalısıdır.
1857 yılında Sultan II. Mahmut tarafından saray yapılmıştır. 1871 yılında yeni sarayın yapımı Abdülaziz tarafından tamamlanmıştır. Bu dönemde eski sarayın tahta binası yıkılmış ve yeni taştan temeller oluşturulmuştur. Paha biçilmez işlemeli kapısı Vortik Kemhacıyan tarafından yapılmıştır.
Çırağan Sarayı Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…
6) Ihlamur Kasrı
Abdülmecit’in yaptırmış olduğu Merasim Köşkü ve Maiyet Köşk’ü olarak adlandırılmış iki kasırdan asıl Ihlamur Kasrı’nın Merasim Köşkü olduğu söylenmektedir. Kesme taştan inşa edilmiş yapı dikdörtgen planlıdır. Taşların üzerine, sultanlar tarafından yapılan atışların tarihleri ve dereceleri yazılmıştır. Birbirine yakın olan iki kasırdan biri olan Maiyet Köşkü yapısal anlamda daha sade olup kullanış amacının sultan ve haram kadınları için olduğu söylenir.
Ihlamur Kasrı Hakkında Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…
7) Küçük Mecidiye Cami (Ortaköy Teşriye Cami)
Küçük Mecidiye Cami, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Beşiktaş turistik semtlerinden biri olan ve Ortaköy’de yer almaktadır. İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında Beşiktaş Çırağan caddesi ile Yıldız Sarayının Park girişinin köşesinde Çırağan Sarayı karşısında bulunmaktadır.
Küçük Mecidiye Cami, 1848 yılında Sultan I. Abdülmecit tarafından inşa edilmiştir. Caminin mimarları saray Baş mimarı Garabet Amira Balyan ve Nigoğos Balyan’dır. Küçük Mecidiye Camii basit kare planlı, üzeri kubbe ile örtülü bir mekândan ibarettir.
8) Yıldız Hamidiye Cami
Yıldız Hamidiye Cami Beşiktaş’ın tarihi yapıları arasında yerini almaktadır. II. Abdülhamit’in isteği üzerine 1885-1886 yılları arasında yaptırılmıştır ve mimari yapısı gerçekten büyüleyici bir özelliğe sahiptir. Caminin planını bizzat II. Abdülhamit tarafından çizildiği söylenmektedir.
9) Vişnezade Cami
Vişnezade Cami 1664 tarihinde Şeyhülislam Zekeriya Efendi’nin torunu ve Vişne Lütfullah Efendi’nin oğlu Kazasker Vişnezade Mehmet İzzet Efendi tarafından inşa ettirilmiştir.
Cami günümüze kadar pek çok restorasyon geçirmiştir. Bu cami 1995 yılında elektrik kontağından çıkan yangın sonuncu dört duvardan ibaret kalmıştır. Bunu üzerine Sait Akbıyık tarafından aslına uygun olarak restorasyonu yapılarak 1997’de yeniden ibadete açılmıştır.
10) Güzelce Ali Paşa Türbesi
Güzelce Ali Paşa on yedinci asırda Osmanlı Devleti’nde görev almıştır. Yüzünün güzel olmasından dolayı “Güzelce” lakabı takılmıştır. Sultan II. Osman devri Sadrazamlarındandır. İstanköy’de 1575 senesinde dünyaya geldi. Babası İstanköy’lü Ahmet Paşa’dır. Anne tarafında peygamber soyunda gelmektedir. Çocukluğu ve gençliği denizlerde geçti. Mart 1621’de safra kesesi iltihabı dolayısıyla vefat etmiştir.
11) Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi
Türbe Barbaros Hayreddin Paşa’nın son yıllarında oturduğu yalısının yakınında inşa edilmişti. Sonraları bu yalı ortadan kalkmıştır. Türbenin çevresinde de zamanla geniş bir hazîre teşekkül etmişti. 1944’e doğru burada bir Barbaros anıtı yapılması kararlaştırıldığında türbenin etrafı açılmıştır.
12) İstanbul Deniz Müzesi
İstanbul Deniz Müzesi Türkiye’nin denizcilik ile ilgili en büyük koleksiyona sahiptir. Ayrıca dünyanın da sayılı müzeleri arasına girmeyi başarmıştır.
İstanbul Deniz Müzesi, 1897 yılında Müze ve Kütüphane İdaresi olarak kurulmuştur. Kuruluşuna destek olan isimler ise Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa, Miralay Hikmet Bey ve Yüzbaşı Süleyman Nutku ‘dur.
13) Yıldız Saat Kulesi
Yıldız Saat Kulesi Yıldız Sarayı kompleksine ait olan bir saat kulesi olarak karşımıza çıkmaktadır. 1890 yılında yaptırılmıştır. Yıllara meydan okuyan bu yapı 1993 yılında onarımdan geçirilmiştir. Osmanlı ve Neo-Gotik tarzda 3 katlı ve sekizgen bir plana sahiptir.
14) Saray Koleksiyonları Müzesi
Saray Koleksiyonları Milli Saraylar Daire Başkanlığı dönemin saray hayatı ve padişah ve ailelerine ait eşyaların sergilendiği bir müzedir. Proje kapsamında, ilk etapta 20.000 civarında objenin bu mekâna aktarılmasıyla oluşturulan Depo-Müze, ziyaretçilere de açık hale getirildi.
15) Sinan Paşa Cami
Mimar Sinan tarafından 1550 yılında yapımına başlanan Sinan Paşa Cami Osmanlı Donanmasının Kaptan-ı Deryası olarak bilinen Sinan paşanın isteği üzerine yapılmıştır. Sinan Paşa Caminin inşaatı 1555 yılında tamamlanmıştır.
16) Tuzbaba Cami ve Türbesi
Tuzbaba Cami 1490 yılında inşa edilmiştir. Tuz Baba namıyla tanınır. Gerçek ismi Halil Efendi’dir (1420-1500 yılları arasında yaşamıştır). Fetih döneminde Fatih Sultan Mehmet’in ordusundaki askerlerden biri iken tuz sıkıntısı çeken orduya tuz temin etmiş ve Fatihin Tuzcubaşısı olmaya hak kazanmıştır.
Tuzbaba Rufai tarikatına mensuptur. Halk arasında gösterdiği kerametler anlatılagelmiştir. Günümüzde de bu kerametlere olan inançtan dolayı Caminin Büyük Esma Sultan İlköğretim okuluna bakan duvarında türbenin dış yüzeyinde mermer çıkmanın üzerine tuz paketleri bırakılır.
17) Beşiktaş Kahvaltıcılar Sokağı
Beşiktaş ilçesinde kahvaltı nerede yapsak sorusunun en kolay cevabı budur. Bir sokak düşünün sağlı sollu kahvaltı mekanları ile dolu, çeşit çeşit , renk renk mekanlar… Beşiktaş’ta görülmesi gereken yerler arasındadır…
Beşiktaş Nerede?
Beşiktaş, İstanbul iline bağlı bir ilçedir. İstanbul’un Avrupa yakasında yer almaktadır. Doğusundan İstanbul Boğazı, kuzeyinden Sarıyer İlçesi, batısından Şişli İlçesi, güneyinden Beyoğlu İlçesi ile çevrelenmiştir.
Beşiktaş’a Nasıl Gidilir?
Beşiktaş’a İstanbul’un her yerinden İETT otobüsleri, Vapur Hatları, halk otobüsleri, deniz otobüsü, metro, metrobüs veya minibüsler ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Beşiktaş Gezilecek En Güzel 17 Yer
Beşiktaş Gezilecek 17 Yer
Beşiktaş’ta Gezilecek En Güzel 17 Yer
Beşiktaş’ta Gezilecek En Güzel 17 Yer
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.