Beyazıt Kulesi Nerede – Nasıl Gidilir – Beyazıt Yangın Kulesi

Beyazıt Kulesi Nerede – Nasıl Gidilir – Beyazıt Yangın Kulesi

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Beyazıt Kulesi – Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Kule Ne Zaman Yapıldı? Kim Tarafından Yapıldı? Beyazıt Kulesi Yangın Kulesi  hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

İstanbul Üniversitesi Merkez Kampusu içerisinde bulanan Beyazıt Kulesi, İstanbul’un Beyazıt semtinde 1749 yılında yangınları gözetlemek ve haber vermek amacıyla kurulmuştur. Ancak yapılan bu ilk kule 1774 yılındaki İstanbul, Cibali yangınıyla bu kule yanmıştır. II. Mahmut tarafından tekrardan yapılan kule ise Yeniçeri ayaklanması zamanında tekrardan yanmıştır.

Bugünkü kule olan üçüncü kule,  1828 yılında Vezir Ağa Hüseyin Paşa tarafından Balyan ailesinden Senekerim Balyan’a yeniden kâgir bir kule yaptırılmıştır. 1849 yılında kulenin ilk şekli değiştirilmiş, bekçilerin bulunduğu bölümün üstünde kalan ahşap kısım tamamen kâgir yapılmıştır. Bu tadilat sırasında yangın kulesi işlevini Süleymaniye caminin üç şerefeli minarelerinden biri görmüştür.

Beyazıt Yangın Kulesi, yukarıdan aşağıya doğru “Sancak Katı” (bayrak bulunurdu), “Sepet Katı” (yangın bölgesine doğru sepet sarkıtılırdı), “İşaret Katı” (yangın durumunda memurlar buradan işaret verirdi) ve “Nöbet Katı” (yangın gözetleme memurlarının bulunduğu kat) olmak üzere dört bölümden oluşuyor.

Kulenin Mimari Özellikleri;

  • Kulenin yüksekliği 85 metredir.
  • Gözetleme kısmına kadar 180 basamak bulunmaktadır.
  • Gözetleme kısmından en üst kata kadar ise 76 basamak bulunmaktadır.
  • Kulede toplam 256 ahşap basamak bulunmaktadır.
  • Beyazıt Yangın Kulesi dört bölümden oluşmaktadır.

Bir Çocuğun Oldu. Yangın Haber Verme Şekli

Beyazıt Kulesi’nin geleneklerine göre, yangını gören nöbetteki köşklü “Ağa! Bir çocuğun oldu” dermiş. Ağa da sorar: “Kız mı, oğlan mı?”. Anadolu yakası, Beyoğlu ve Boğaz’ın Rumeli yakası yangınları “kız”, İstanbul içi yangınları da “oğlan” olarak anılmış. Haberi alan Ağa hemen kalkar, dolaptan bir çanak maytap çıkarıp yakarak İcadiye Kulesi’ne haber verir ve İcadiye’den yedi pare top atılarak yangın tüm ahaliye ilan edilirmiş.

     Beyazıt Kulesi’nin Işıklarının Kullanım Şekli        

Mavi yandığı zaman, havanın ertesi gün açık olacağını; yeşil yandığı zaman, havanın ertesi gün yağmurlu olacağını; sarı yandığı zaman, havanın ertesi gün sisli olacağını; kırmızı yandığı zaman ise havanın ertesi gün karlı olacağını bildiriyordu.

Galata ve Unkapanı köprülerinin açık ya da kapalı olduğu da yine Beyazıt Kulesi’nden bildirilirdi. Sabaha karşı saat 04.00 ile 06.00 arasında kulede; yeşil ışık yandığı zaman, Haliç’teki gemilerin Marmara denizine geçtiği; kırmızı ışık yandığı zaman Marmara denizindeki gemilerin Haliç’e geçtiği; çift kırmızı yandığı zaman ise köprülerin kapalı olduğu belirtilirdi.

2010 yılındaki tadilat, İstanbul 2010 Kültür Başkenti projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Bugün bina günlük hava tahminleri (sarı ışık, sis; kırmızı ışık, kar; yeşil ışık, yağmur ve mavi ışık, açık hava)  ve turistik ziyaretler için kullanılır.

                Beyazıd Kulesi Ziyaret Saati                            

Beyazıd Kulesi, İstanbul Üniversitesi içerisinde bulunduğundan ve Özel Müze olmasından dolayı yerleşke içerisine girip kuleyi görebilirler ancak kulenin içerisini gezmek için İstanbul Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden randevu almalıdır.

                       Beyazıd Kulesi Giriş Ücreti                         

Ziyaret için herhangi bir ücret bulunmamaktadır.

Telefon: 0 (212) 440 00 00 / 10715

                   Beyazıd Kulesi’ne Nasıl Gidilir?                     

Beyazıd Kulesi, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampusu içerisinde bulunmaktadır. Tramvaydan Beyazıt durağında inerek buraya gelebilirsiniz. Ayrıca Taksim’den kalkan 46H veya 61B otobüslerinden biri ile buraya ulaşmak mümkündür.

İETT Otobüsleri’ni kullanarak gitmek için Vezneciler Otobüs Durağı’nda inmeniz gerekmektedir. Buradan yürümeniz gereken mesafe ise ortalama 350 – 400 metre.

Tramvay kullanarak gitmek için; Beyazıd Tramvay Durağı’nda inmeniz gerekmektedir. İndikten sonra yürümeniz gereken mesafe ise ortalama 400 – 450 metre. Eğer Laleli – Üniversite Tramvay Durağı’nda inmek isterseniz yürümeniz gereken mesafe ortalama 550 metre.

Tren kullanarak gitmek için; Sirkeci Tren İstasyonu Durağı’nda inmeniz gerekmektedir. İndikten sonra yürümeniz gereken mesafe ise yaklaşık 1 km. eğer Kumkapı Tren İstasyonu’nda inmek isterseniz yürümeniz gereken mesafe 1,1 km.

Vapur kullanarak gitmek için; Sirkeci İDO Araba Vapur Durağı’nda inmeniz gerekmektedir. İndikten sonra yürümeniz gereken mesafe 1,1 km.

Metro kullanarak gitmek için; Yenikapı Metro İstasyonu Durağı, Marmaray Sirkeci İstasyonu, Aksaray Metro Durağı, Marmaray Yenikapı İstasyonu’ndan birinde inerek ulaşabilirsiniz.

YOL TARİFİ / GOOGLE HARİTALAR

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. HACI dedi ki:

    Gerçekten mükemmel bir site… erişimi kolay, dizaynı süper kapsamlı bilgi aktarımı gezilecek görülecek yerler hakkında inanılmaz rehber bu siteyi ziyaret etmeden tatile gitmeyin derim…