Beyoğlu Gezilecek Yerler – Beyoğlu Gezi Rehberi – İSTANBUL
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Beyoğlu Gezilecek Yerler – Beyoğlu’nun Doğal Güzellikleri – Tarihi Mekanları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Beyoğlu Hakkında
Beyoğlu ilçesi günümüzde, 45 mahalleden ve yaklaşık 225 bin yerleşik nüfustan oluşan bir yerleşim yeridir. İş, eğlence ve kültür merkezi olması nedeniyle bu ilçe sınırları içerisindeki gündüz ve gece nüfusu birkaç milyonu bulmaktadır.
Beyoğlu ilçesi Haliç’in kuzeyinde Kasımpaşa vadisinin batısıyla, Dolmabahçe (Gazhane) vadisi arasında kalan alanı kapsar, Şişli ve Beşiktaş ilçeleriyle sınırdaştır. Ancak halk arasında Beyoğlu adı, kentin önemli kültür, eğlence ve iş merkezlerinden olan ve Galatasaray’ı Taksim Meydanı’na bağlayan İstiklal caddesi ve çevresini içine alan bir bölgedir.
Beyoğlu adının ortaya çıkışına ilişkin çeşitli rivayetler vardır. Bunlardan birisine göre; Beyoğlu adı, Fatih Sultan Mehmet zamanında Pontus prenslerinden Aleksios Komnenos’un İslamiyet’i kabul ederek burada oturmasından kaynaklanır. İkincisine göre ise; burada oturan Pontus prensi değil, Kanuni zamanındaki Venedik elçisi Andre Giritti’nin oğlu Luigi Giritti’dir. Türkler’in “Bey Oğlu” diye andıkları bu adam, elçinin bir Rum kadınla evlenmesinden dünyaya gelmiştir. Oturduğu konak da Taksim yakınında bir yerdedir. Diğer birine göre ise; Kanuni Sultan Süleyman döneminde burada oturan Venedik elçisine yazışmalarda Beyoğlu dendiği için bu semt de Beyoğlu adını almıştır.
Pera adı, 1925’de resmi yazışmalardan çıkarıldıktan sonra gittikçe unutulur hale gelmiş, Buna karşılık Beyoğlu adı güç kazanıp bölge anlamında da yaygınlaşmıştır.
Beyoğlu ilçesinin sınırları içerisinde çok sayıda önemli kurum ve mekân bulunmaktadır. Bunların arasında; Fındıklı’daki Mimar Sinan Üniversitesi, Taksim Meydanı’ndaki Atatürk Kültür Merkezi, Kasımpaşa’daki Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Sütlüce’deki Tophane-i Amire (Koç Sanayii Müzesi), Aynalıkavak Kasrı, İstiklal Caddesi’ndeki İstanbul Sanayi Odası, Yapı Kredi Kültür ve Yayıncılık, Çiçek Pasajı, Balık Pazarı, Aksanat, çok sayıda sinema, Muammer Karaca Tiyatrosu, Tünel ve Tramvay ulaşımı, Galata’daki Galata Kulesi de bulunmaktadır.
Beyoğlu Gezilecek Yerler
Galata Kulesi
Kule yığma moloz taş örgü sistemde inşa edilmiştir. Dış cephe taş örgüdür. Girişte ki kitabede 16 mısralık methiye II. Mahmut döneminde yapılan restorasyondan dolayı II. Mahmut içindir. Kapının üzerindeki yuvarlak kemerli pencere askerlerin gözetleme yeri idi. Yüksek giriş katından sonra dokuz katlı bir yapıdır. Silindirik gövdesi üzerinde ki pencereler tuğla örgülü yuvarlak kemerlidir. Külah çatının hemen altındaki son iki katın gelişimi silindirik gövdeyi çevreleyen profilli silmelerle vurgulanmıştır. Külah çatının altındaki katı sarmalayan metal süslemeli şebekeli seyir balkonu mevcuttur. Alt katında ise derin Nişli payelere oturan yuvarlak kemerler ve içerisinde tuğla örgü yuvarlak kemerli pencereler mevcuttur.
Galata Kulesi Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ….
Arap Cami
Arap Cami, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesi sınırları içerisindedir. Beyoğlu ilçesindeki Galata semtinde yer almaktadır. Beyoğlu ilçesine bağlı Azapkapı Mahallesi Tersane Caddesi, Galata Mahkemesi Sokağı’nda bulunmaktadır.
Bu cami San Paolo Kilisesi olarak inşa edilmiş uzun yıllar kilise olarak hizmet vermiştir. 1453 yıllında İstanbul’un fethinden sonra bu kiliseyi camiye dönüştürülmüştür. Bu cami fetihten sonra Galata Camisi olarak isimlendirmiştir. Cami 1492 yılında İspanya’dan göç ettirilen Endülüs Araplarının bu caminin çevresine yerleşmesiyle birlikte Arap Camii olarak anılmaya başlanmıştır. Bu cami İstanbul’da ilk ezan okunan cami olarak bilinir.
Arap Cami Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ….
Çiçek Pasajı
Çiçek Pasajı, İstanbul ilinin Beyoğlu İlçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Pasaj Hüseyinağa Mahallesinde, İstiklal Caddesinde bulunmaktadır.
1908 yılında Sadrazam Küçük Said Paşa Hristaki Pasajı’nın mülkiyetini almış olup, mütareke yıllarında çok fazla çiçek dükkânının açıldığı söylenir. Böylelikle Hristaki Pasajı’nın adı Çiçek Pasajı olarak değişmiştir. 1940’lı yıllarda açılan meyhanesi, özellikle ünlü Nektar Birahanesi çok fazla müşteri çekmiştir. 1950 yılı ve sonrasında çiçekçilerin farklı noktalara taşınmaya başlamasıyla yerlerini meyhanelerin aldığı söylenir.
Çiçek Pasajı Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…
Fındıklı Parkı
Fındıklı Parkı, İstanbul ilimizin Beyoğlu ilçesinde yer almaktadır. Beyoğlu ilçesine bağlı Fındıklı semtinde bulunur. Cihangir Mahallesi Somuncu Sokak üzerinde yer almaktadır.
Fındıklı Parkı Deniz kenarında yer almaktadır. Bu park İstanbul boğazının muhteşem manzarasını en iyi şekilde görebileceğiniz konumdadır. Bulunduğu bölge itibariyle temiz havasıyla sade ve güzel yerlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Fındıklı Parkı Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…
Galata Mevlevihanesi Müzesi
İstiklal Caddesi’nin sonundaki Tünel Meydanı’ndan Galata Kulesi’ne inen Galipdede Caddesi’nin hemen başında Şahkulu Mahallesinde bulunmaktadır.
Galata Mevlevihanesi tarihi 1492’ye uzanmaktadır. Afyon Mevlevihanesi Şeyhi Divane Mehmed Dede tarafından Galata’da ki arazi üzerine kurulmuştur. İstanbul’un ilk Mevlevihanesi olma özelliğini taşır. Yakın zamana kadar Divan Edebiyatı Müzesi adı ile bilinmektedir.
Galat Mevlevihane Müzesi Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…
Galatasaray Hamamı
Galatasaray Hamamı 1481 yılında Sultan II. Beyazıt tarafından inşa ettirilmiş. Galatasaray Hamamı, Galatasaray Külliyesi içerisinde yer alıyor.
Galatasaray Hamamı’nın yapımı gizemli bir hikayesi bulunmaktadır. Sultan Beyazıt, dönemin şu anki Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Hamamı’nın yer aldığı arsada gezdiği sırada zamanın saygın kişilerinden birisi olan Gül Baba’ya ait bir kulübe gözüne çarpıyor. Ve burada Gül Baba ile tanışıp bir dileği olup olmadığını soruyor. Gül Baba ise bu arsaya yüzyıllara hükmedecek ve içerisinde büyük bir mektep ve büyük kubbeli bir hamam bulanacak bir külliye yapılmasını istiyor. Sultan Beyazıt bu dileği aynen kabul ediyor ve 1481 yılında külliyeyi inşa ettiriyor.
Galatasaray Hamamı Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin TIKLAYINIZ…
Güzelce Kasımpaşa Cami
Güzelce Kasımpaşa Cami Mimar Sinan Eserlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu cami 1533-1534 yılları arasında inşa edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden olan Güzelce Kasım Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Cami ilk önce ahşaptan, kare planlı, kubbe örtülü ve tek minareli olarak mütevazi ölçülerde yapılmıştı. Birçok tadilat geçirerek günümüzdeki halini almıştır.
Hüseyin Ağa Cami
Hüseyin Ağa Camii, 1594 yılında Galata Sarayı ağalarından Şeyhülislam Hüseyin Ağa tarafından yaptırılmıştır. Cami 1596 yılında ibadete açılmıştır. Ayrıca bu cami AĞA CAMİİ olarak da bilinmektedir.
İstanbul’un eski yapıları arasındadır ve dönem dönem restore edilip yenilenmiştir. II. Mahmut döneminde 2 kez restore edilmiştir. Suzan Hanım adlı bir hayırsever ve 1938 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yenilenmiştir.
Haliç Kongre Merkezi
Beyoğlu ilçesine bağlı Sütlüce Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Haliç Kongre Merkezi, kapalı mekân, açık hava ve deniz kıyısı etkinliklerinin eş zamanlı yürütülebildiği toplantı ve kongre merkezlerinden biridir. 102.000 m2’lik bir alana kurulu olan ve 16.000 m2 açık alana sahiptir. Ayrıca Sadabad, Kuleli, Pera ve Haliç adlı birbiriyle bağlantılı dört ana binadan oluşmaktadır.
Kılıç Ali Paşa Cami ve Külliyesi
Kılıç Ali Paşa Külliyesi Cami, Türbe, Medrese ve Hamamdan meydana gelmektedir. Cami yapılış rivayetine göre Kılıç Ali Paşa cami yaptırmak için Sultan III. Murad’dan yer ister. III. Murad Kaptan-ı Derya olmasından dolayı Kılıç Ali Paşa’ya denize cami yapmasını söyler. Bunun üzerine Paşa, Mimar Sinan’a danışarak fikir alır. Bunun sonucunda Tophane rıhtımının kenarına taş, toprak, moloz yığarak caminin inşasına başlar.
Komando Merdivenleri
Beyoğlu ilçesine bağlı Karaköy semtinde yer almaktadır. Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesinde bulunmaktadır.
Komando Merdivenleri ismini bu yapının yapımı aşamasında finansörlük yapan Abraham Salomon Komando adında zengin bir aileden almaktadır. 1850 yılında Nouveau sitilinde inşa edilmiştir.
Mısır Apartmanı
Mısır Apartmanı 1910 yılında Trocadero Tiyatrosu‘nun yıkılması neticesinde bu alana Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından kışlık konak olarak yaptırılmıştır. İstanbul’un en büyük kiliselerinden Sent Antuan Katolik Kilisesi’yle komşudur.
Bu yapı Art Nouveau denilen sanat anlayışıyla yapılmıştır. Bu özelliği ile batıyı bize hissettirse de içinde yaşananlarla hem batı hem de doğu sentezini bulmak mümkün.
Molla Çelebi Cami
Molla Çelebi Cami 1589 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Cami, Mimar Sinan’ın altıgen şemalı camileri arasında yer almaktadır. Bu cami deniz kenarına konumlandırılmıştır. Etrafındaki binalar ile küçük bir külliye görünümündedir. Fakat genel anlamda külliyesinden bugüne pek fazla bir şey kalmamıştır. Fındıklı Cami olarak da bilinmektedir.
Nusretiye Cami
Nusretiye Cami Tophane camisi olarak da bilinir. Caminin olduğu yerde 3. Selim zamanında yapılan Arabacılar Kışlası Camisi bulunuyordu. Bu cami uzun yıllar yöre halkına hizmet etti. 1823 yıllında burada büyük bir yangın çıktı. Bu yangın neticesinde bu cami tamamen yanmıştır.
Pera Müzesi
Pera Müzesi binası 1893 yılında mimar Achille Manoussos tarafından Tepebaşı’nda inşa edilmiştir. 2005 yılında Suna ve İnan Kıraç Kültür Vakfı tarafından açılan Pera Müzesi hem müze hem de kültür merkezi niteliği ile kapsamlı bir kültür projesinin başlangıcı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Pera Müzesi içerisinde; sergi salonları, eğitim odaları, kafe ve oditoryum bulunmaktadır. Önemli sergilere ev sahipliği yapan Pera Müzesinde çeşitli konserler yapılmakta ve kültürel eğitimler verilmektedir. Pera müzesi Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarını sergilemektedir.
Rahmi M. Koç Müzesi
Rahmi M. Koç Müzesi 1994 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde açılmıştır. Bu müze yaklaşık 27.000 metrekarelik alan üzerinde faaliyet göstermektedir.
Müze Sanayi, ulaşım, iletişim ve endüstri gibi dallara ilgi duyanlar için zengin koleksiyon içeriğine sahiptir. Kurumun temel misyonu geçmişten günümüze tüm ülkelerde geliştirilmiş endüstriyel ve mühendislikle ilgili objelerin toplanması, korunması ve araştırılması olarak benimsenmiştir.
SALT Galata
SALT Galata 1892 yıllında Fransız asılı bir mimar tarafından inşa edilmiş. İlk olarak Osmanlı bankası olarak kullanıma açılmıştır.
2002 yıllında Osmanlı bankası müzesi olarak açıldı. Osmanlı bankasına ait eşyalar sergilendi. Müzede genellikle kamu kurumlarının söyleşi, atölye işleri ve diğer programları düzenlenmektedir.
2009 yıllında başlayan restore çalışmaları ile 2011 yıllında SALT Galata adında yeniden açıldı. Bu sefer daha büyük daha kapsamlı bir şekilde açılmıştır.
Taksim Meydanı
Taksim, Meydan Gümüşsuyu Mahallesinde bulunmaktadır. Taksim meydanında kalabalık caddeleri, hareketli ve eğlenceli ortamları, kafeleri ve restoranları ile oldukça dikkat çekici bir yerdir.
Burada gezilecek çok yer bulunmaktadır. Taksim’de gezilecek çok sayıda yer bulunmaktadır. Taksim’de çok sayıda park alanları, eğlence mekânları, alışveriş merkezleri, kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Burada bulunan gezi parkı, çiçek pasajı, Atatürk Kültür Merkezi, Galatasaray Hamamı, Cumhuriyet anıtı ve İstiklal Caddesi görülmesi gereken yerlerdendir.
Tokatlıyan Han
Tokatlıyan Han köklü bir geçmişe sahip yapıdır. 1805 yılında Hacı Krikor Amira Kevorkyan daha sonra Hotel Tokatlıyan’ın yapılacağı 6000 metre karelik arsayı satın alır ve içine ahşap olarak Üç Horan Ermeni Kilisesi ile Ermeni vatandaşlar için konut ve dükkânlar inşa ettirir. Kilise 1807 yılında ibadete açılır. 24 Mayıs 1870 yılında Beyoğlu’nda çıkan büyük bir yangın sonucu kilise ve diğer bölümler yanar. Kilise Vakfı onarım için bir komite kurar ve bu komite onarıma katkı olması için İstiklal Caddesi’ne bakan bölümlere bir tiyatro yapılmasına karar verir. Planlanan tiyatro 1884 yılında açılır. Tiyatronun girişine temsilden çıkanları ağırlamak üzere Cafe-Restaurant de Paris isminde bir kafe de vardır. 8 yıl sonra 1892’de çıkan başka bir yangın sonucu bu bina da yanar.
Tophane Çeşmesi
Tophane Çeşmesi 1732’de Sultan l. Mahmut tarafından yaptırılmıştır. İstanbul’un en yüksek duvarlı çeşme olma özelliğine sahiptir. İstanbul’un üçüncü büyük çeşmesidir. Çeşmenin kitabesi şair Nafihi tarafından yazılmıştır.
Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi
Tophane-i Amire, Günümüzde Mimar Sinan Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanılan Tophane-i Amire binası, Boğazkesen Caddesi Defterdar Yokuşu üzerinde yer alıyor.
Tophane-i Amire 1453 – 1470 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilen ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde savunma sanayi için kurulmuş olan top döküm tesisleridir. Osmanlı dönemi silah sanayisine yönelik yapıların en bilinenleri arasında yer alır.
Tophane Kasrı
Tophane Kasrı, Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilmiştir. Binanın yapımı 1852 yılında tamamlanmıştır. İngiliz William James Smith binanın mimarıdır. Tophane Kasrının yapılış amacı padişahların Tophane’deki askeri tesisleri ziyaretleri veya şehri deniz yoluyla ziyarete gelen yabancı devlet adamlarının karşılanması esnasında kullanılması amaçlıdır. Bunun neticesinde birçok devlet adamı burada karşılanmış ve birçok toplantı burada yapılmıştır. Rus Çarı’nın kardeşi Grandük Konstantin, Sultan Abdülmecid tarafından burada kabul edilmiş, Osmanlı-Yunan savaşına son veren 1897 uluslararası konferansı ve Lozan Antlaşması sonrası Uluslararası Boğazlar Komisyonu, Tophane Kasrı’nda toplanmıştır.
Tophane Saat Kulesi
Tophane Saat Kulesi, Beyoğlu ilçesine bağlı Tophane semtinde bulunur. Kılıçali Paşa Mahallesinde bulunmaktadır. Nusretiye Camii’nin yanında yer almaktadır.
Kule diğer adıyla Nusretiye Saat Kulesi olarak da bilinmektedir. Saat kulesi 19.yy ikinci yarısında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. Dört cephesi birbirine eş olarak tasarlanan kulenin denize bakan cephedeki kapısının üstünde Abdülmecid’e ait tuğra yer almaktadır.
Türvak Tiyatro ve Sinema Müzesi
Türvak Tiyatro ve Sinema Müzesi, Türker İnanoğlu tarafından kurulmuştur. Türker İnanoğlu 1997 yıllında Türvak Vakfı kurmuştur. 2001 yıllında Kavacık’ta vakıf bünyesinde Ülkemizin ilk ve tek sinema müzesini açmıştır. Daha sonra 2010 yıllında bugünkü binaya taşınmıştır. 2011 yıllında Tiyatro, sinema ve sanat kitaplığı ile hizmete açılmıştır. Müze ülkemizde bu alanda açılan ilk ve tek müzedir.
Yeldeğirmeni Cami
Yeldeğirmeni Cami, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Beyoğlu ilçesinde İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında Kasımpaşa Kadı Mehmet Efendi Mahallesinde Babadağ yokuşu ile Bahriye Hastanesi Sokağı’nın kesiştiği noktada üzerinde yer almaktadır.
Yeldeğirmeni Cami 1591 tarihlerinde Hünkar İmamı Abdülkerim Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. Günümüzde var olan bina 1883 de Bahriye nazırı olan Hasan Hüseyin Paşa’nın kızı Sabiha Hanım tarafından 1889 da yeniden yaptırılmıştır. Bu caminin diğer ismi Abdülkerim Efendi Mescidi olarak da bilinmektedir.
Yeraltı Cami
Yeraltı Cami yapılış tarihi tam bilinmese de bazı kaynaklara göre 570 yıllarda inşa edildiği söylenmektedir. Bu caminin ilk inşa amacı Bizanslıların gemilerin Haliç’e girişini engellemek için Galata-Sirkeci arasına çektiği zincirin bir ucunun bağlandığı Kastellion Kulesi’nin mahzeni olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi
Aya Triada Kilisesi İstanbul’daki en büyük Rum Ortodoks kiliselerinden biridir. Kilisenin yapılış ve mimarisinde birçok gizli mesaj bulunur. Gezilip görülmesi gereken bir yerdir.
Aynalıkavak Kasrı
Bazı kaynaklara göre yapıların inşasına Fatih Sultan Mehmed Dönemi’nde başlanmıştır. Bir başka rivayet ise kompleksin saray hüviyetine kavuşmasının Kanuni Sultan Süleyman dönemine rast geldiği yönündedir. 1613 yılında inşa edilen Aynalıkavak Kasrı günümüze ulaşana kadar birçok onarımdan geçmiştir. 1715 yılında Venedikler ile Barış Antlaşması’ndan dolayı III. Ahmet’e hediye edilen büyük ve görkemli aynaların sarayın odalarına konulmasından dolayı saray Aynalıkavak adını almıştır.
Sokullu Mehmet Paşa (Azapkapı) Cami
Sokullu Mehmet Paşa (Azapkapı) Cami, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesi sınırları içerisindedir. Beyoğlu ilçesindeki Galata semtinde yer almaktadır. Beyoğlu ilçesine bağlı Azapkapı Mahallesi Tersane Caddesi, Galata Mahkemesi Sokağı’nda bulunmaktadır.
Cami 985 (1577-78) yılında Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Azapkapı Sokollu Mehmet Paşa Camii, aynı zamanda Tarihi Yarımadanın en önemli eserlerinden biridir. Mimar Sinan’ın eseri olan cami 1807 yılında yangından zarar görmüş, minaresi kısmen yıkılmıştır. Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı dönemlerinde onarımdan geçmiş, fakat savaşların devam etmesi sebebiyle yapılan onarımlar yarım kalmıştır. 1938-41 yılları arasında esaslı bir onarım görmüştür
Beyoğlu Nerede?
Beyoğlu ilçesi Haliç’in kuzeyinde Kasımpaşa vadisinin batısıyla, Dolmabahçe (Gazhane) vadisi arasında kalan alanı kapsar, Şişli ve Beşiktaş ilçeleriyle sınırdaştır. Ancak halk arasında Beyoğlu adı, kentin önemli kültür, eğlence ve iş merkezlerinden olan ve Galatasaray’ı Taksim Meydanı’na bağlayan İstiklal caddesi ve çevresini içine alan bir bölgedir.
Beyoğlu’na Nasıl Gidilir?
Buraya toplu taşıma veya hususi aracınız ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Otobüs ile gelmek isteyen kişiler, 35C, 36T, 46T, 54E, 55T, 66, 66Z, 72T otobüslerine binerek bölgeye ulaşabilirler. Ayrıca buraya gelmek isteyenler Metro M2 ve Marmaray hattına binerek gelebilirler. Dolmuş ile gelmek isteyenler DOLMUŞ: D-11 binerek ulaşım sağlayabilirler.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.