Beypazarı Nerede – Nasıl Gidilir? Beypazarı Gezi Rehberi
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere İç Anadolu Bölgesinin önemli turistlik merkezlerinden biri olan Beypazarı Nerede – Nasıl Gidilir? Beypazarı Gezi Rehberi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Beypazarı Hakkında Kısa Tarihçe
Beypazarı ilçesi, Ankara’nın kuzeybatısında, Tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. İlçe ve çevresinde yapılan kazılarda bulunan eşya ve paralar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda ilçenin Hitit, Frig, Galat, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yaptığı anlaşılmaktadır. İlçe Roma İmparatorluğu döneminde İstanbul-Ankara-Bağdat gibi önemli merkezlerin geçiş yolları üzerinde bulunmaktadır.
Beypazarı Nerede – Nasıl Gidilir?
Ankara’dan ulaşım;
Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali´nden (AŞTİ) yarım saat arayla, Akköprü’den yarım saat arayla otobüs ve minibüsler hareket etmektedir. Ankara’dan özel araba ile Beypazarı’na gitmek isteyenler ise Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunan Sincan-Yenikent yol ayrımına kadar devam ediyorsunuz. Daha sonra Ayaş-Beypazarı yoluna devam ediyorsunuz. Bu yol sizi gezilecek yerleri ile dikkat çeken bir turizm bölgesi olan Beypazarı’na götürecektir.
EGO ile ulaşımda sağlanmaktadır. EGO tam biletle 12,00 t, indirimli ise 8,00’dir.
İstanbul’dan ulaşım;
Tem otoyolundan Sakarya Akyazı’ya ulaştıktan sonra, Dokurcun, Nallıhan üzerinden Beypazarı’na ulaşabilirsiniz.
Beypazarı’nın Bazı İllere Göre Uzaklıkları
- Ankara’ya 98 km.
- İstanbul’a 320 km.
- İzmir’e 490 km.
Beypazarı’nda Ne Yenir?
Beypazarı’na giden seyyahlarımıza önerimiz; yaprak sarması, Beypazarı güveci, 80 katlı baklava yiyin ayrıca sıkılmış havuç ve karadut içmelerini öneriyoruz. Bu yemek ve tatlıların bir kısmı Türk Patent Enstitüsü’ne kayıtlıdır. İlçede turizm sektörünün canlanması ile yöre mutfağı canlandırılmıştır.
Beypazarı’nda Nereler Gezilir?
Hıdırlık Tepesi
Beypazarı´nı ziyaret edenlerin ilk uğrak yeri, şehrin tüm güzelliklerini bir arada görebildikleri Hıdırlık Tepesi´dir. İlçenin tüm bölgelerine hâkim olan tepeden tarihi konakların ve doğal güzelliklerin ön plana çıktığı şehir dokusunu tüm ayrıntılarıyla seyredebilirsiniz.
Alaattin Sokak
Alaaddin Sokak; yöresel ürünlerin satıldığı stantların kurulduğu ilçenin en gözde mekânı olup Beypazarılı ev hanımlarının tarhana, ev makarnası, cevizli tatlı sucuk, bazlama gibi el emeği ürünlerini tadarak alışverişinizi yaparken, Anadolu insanının misafirperver ve içten mizacını tamamen koruyan Beypazarılılarla sohbet etme fırsatı da bulabilirsiniz. Ayrıca pansiyon olarak hizmet veren dolap içi banyolarıyla, sofasıyla, sandıklarıyla yöresel tarzda döşenmiş konakları inceleyerek geçmişe kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.
Suluhan Kervansarayı
Çarşı içinde bulunan Suluhan Kervansarayı; 17.yüzyılında başında 1683 yılında yapılmıştır. Klasik Osmanlı şehir içi hanları tarzında olan Suluhan’ın planı kare şeklinde ve iki katlıdır. Kervansarayın eski görünümüne kavuşturulması için başlanan restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.
Halk Evi
Beypazarı Halk Evi restorasyonu tamamlandıktan seminerler ve çeşitli organizasyonlar için kullanılan ilk açıldığı 1938 yılındaki amaçlara hizmet etmektedir. Hafta sonları siyah beyaz Beypazarı fotoğraflarının sergilendiği Halk Evi´ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.
İnözü Vadisi
Doğal bitki örtüsü ve kültürel kalıntıları ile göze çarpar. İnözü Çayının aşındırıcı etkisiyle, iki tarafı balıksırtı görünümünde yükselen dik kayalardan oluşan vadi, doğaseverler için çok çekici bir mekândır. Bu vadinin yamaçlarındaki sarp kayalıklarda yer alan mağaralar eski yüzyılların ürünü olduğu ve o dönemlerde yörede yaşayan önemli kişilerin kıymetli eşyaları ile korunduğu mezarlar olduğu tahmin edilmektedir.
Eğriova Yaylası
Eğriova Yaylası; gür ormanı, pınarların oluşturduğu göleti ve doğa ile uyumlu ahşap evleri ile ziyaretçilere doğa ile baş başa kalma fırsatını sunar. Golf, dağ yürüyüşü, atlı gezinti gibi etkinler için elverişlidir. Yaylada her yıl düzenlenen “Karaşar Eğriova Yayla Şenliği” düzenlenmektedir. İlçenin Dereli köyü civarında, volkanik çökeltilerin yağmur, su, rüzgar gibi dış etkenlerle aşındırılması sonucu Peribacalarını andıran oluşumlar ortaya çıkmıştır. Bölgede, ayrıca; alabalık avcılığı için tesisler de bulunmaktadır. Golf, trekking, atla gezinti gibi aktiviteler için elverişli olan yaylada, geleneksel olarak her yıl “Karaşar Eğriova Yayla Şenliği” düzenlenmektedir.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.