Beypazarı’da Gezilecek En İyi 10 Yer – Beypazarı Gezi Rehberi – ANKARA

Beypazarı’da Gezilecek En İyi 10 Yer – Beypazarı Gezi Rehberi – ANKARA

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Beypazarı’da Gezilecek En İyi 10 Yer – Beypazarı ilçesinin Doğal Güzellikleri –  Tarihi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

           Beypazarı’da Gezilecek En İyi 10 Yer          

                   1- Beypazarı Çarşısı ve Tarihi Evleri                    

Beypazarı Çarşısı, ilçenin Kalbi, Gözü, Kulağı desek hiç yanlış olmaz. Beypazarı’na gelen herkesin gezip dolaştığı, Alışveriş yaptığı, Yemekler yediği Çarşısı diyebiliriz. Osmanlı Mimarisi meşhur evlerini burada göreceksiniz. Gümüşçüler Çarşısı, 80 katlı baklava yapan dükkanlar, Beypazarı Kurusu yapan dükkanlar hepsi burada yer almaktadır. Canınız Beypazarı ilçesinin Meşhur havuç suyundan mı çekti yada havuç lokumu mu alacaksınız hemen bu çarşıda bulacaksınız. Beypazarı yöresel ürünler el emeği göz nuru ile yapılan her şey buradadır. Beypazarı’na geldiğinizde bu sokakları gezmeden Beypazarı’na gittim demeyiniz.

                                   2-Yaşayan Müze                                 

2007 tarihinde Doktor Sema DEMİR ve Eşi Harun DEMİR tarafından kurulan  bu müze,  sadece maddi ve somut olanı değil, soyut ve manevi değerleri de korumak hedefi ile hizmet vermektedir. Bu Özelliği ile Türkiye’nin ilk Uygulamalı Kültür Müzesi olarak bilinmektedir.

                    3-Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı                 

Türkiye’nin 205. Tabiat Parkı olan bu yer, Beypazarı ilçesine 5 kilometre uzaklıktadır. Önemli kelebek türleri ile aynı zamanda karaleylek ve bıyıklı doğan sayesinde önemli kuş alanı statüsüne sahip olan Kelebekler Vadisi, Bin 770 dekar alana sahiptir. Vadisi, bilimsel açıdan örnek teşkil edecek ve ekosistem açısından oldukça zengin özellikleri bünyesinde barındırmasıyla bilinmektedir.

                                        4- Kent Müzesi                                

1928 yılında inşa edilen Rüstem Paşa Okulu Beypazarı Belediyesi girişimleri ile restorasyan çalışmaları yapılarak Beypazarı Kent Tarihi Müzesi adı ile ziyaretçilere açılmıştır. Müze içerisinde, Beypazarı Tarihi gelişimi hakkında bilgiler verilmektedir. Geçmişten günümüze  Beypazarı ile ilgili tüm tarihi dönemler, maketler, kalıntılar, her döneme özgü eserler ve tüm belgeler müzede sergilenmektedir.

                            5- Türk Hamam Müzesi                        

Hamam Müzesi, Ele aldığı konu, kullanılan ara. Gereç ve müzecilik teknikleri açısından Türkiye’nin ilk ve tek müzesi diyebiliriz. Türk Hamam Müzesi, hamam kültürü bir bütün olarak korunmaya ve gelecek nesillere aktarılmaya amaç edinmiş bir müzedir. Müze içerisinde;  “kına (gelin) hamamı” sergisi, “hamam anası, hamam babası” ve “külhanbeyi” canlandırmaları ile Türk hamam kültürü sergilenmektedir.

                                       6- Hıdırlık Tepesi                                

Beypazarı ilçesini kuş bakışı izleyebileceğiniz harika güzellikte bir mekan desek hiç yanlış olmaz. Yeni yapılan düzenleme ile birlikte, Hıdırlık Tepesi içerisinde; teleferik alanı, barbekülü piknik alanları, restoran, iki tarafta seyir terası, uçurtma ve şenlik alanı, 500 kişi kapasiteli amfi tiyatro, kafeterya, yürüyüş alanları ve otopark yer almaktadır.

                                       7- İnözü Vadisi                                    

İnözü Vadisi, doğal bitki örtüsü ve kültürel kalıntıları ile oldukça zengin bir görünüme sahiptir. İki tarafı gayet dik ve balık sırtı yükselen, İnözü Çayı´nın aşınmasıyla meydana gelen dar bir vadi olarak bilinen bir alan içerisindedir. Vadi içerisinde Mayıs aylarında Kelebekleri görebilirsiniz. Ayrıca Vadi içerisinde bir çok yeme  – içme ve dinlenme alanları bulunmaktadır.

                         8-Suluhan (Nasuh Paşa Hanı)                       

Nasuh Paşa Vakfına ait olan bu yer Geçmiş dönemlerde İstanbul – Ankara arası seyahat eden tüccarların dinlendiği , konakladığı bir yermiş. Suluhan ismini içerisinde bulunan Su’dan aldığı rivayet edilmektedir. İki katlı olarak inşa edilen bu yapı 26 oda, Mescit, kervan hanı, 54 dükkan bulunmaktadır.

                                9- Sultan Alaaddin Cami                             

Cami-i Bebir ya da Paşa Camisi de ismi ile de anlına bu cami Beypazarı ilçesinin mimari açıdan en güzel camileri arasındadır. Caminin yapılış tarihi  Ebuzziya takvimine göre H. 1221 -1225 (M. 1805 – 1809) yıllarına rastlamaktadır. Cami Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’a mal edildiğinden dolayı ismini de ondan almaktadır.

                                 10- Eğriova Yaylası                               

Eğriova Yaylası, Muhteşem Orman manzarası, doğal bitki örtüsü, Gölet ve Yöresel Beypazarı ahşap evleriyle  gelen misafirlerine huzur dolu bir ortam sunmaktadır. Eğriova Yaylasında Yürüyüş Yapma, Golf gibi aktiviteler için elverişlidir. Ayrıca  geleneksel olarak her yıl “Karaşar Eğriova Yayla Şenliği” düzenlenmektedir.

 

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.