Bilecik Gezilecek Yerler +10 / Bilecik Gezi Rehberi
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Bilecik Gezilecek Yerler +10 – Bilecik’in Tarihi ve Doğal Güzellikleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Bilecik Hakkında Kısa Bilgi
Bilecik, Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda; Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Ege bölgelerinin kesişim noktası üzerinde yer alan küçük bir Anadolu şehridir. İl doğusunda Bolu ve Eskişehir, güneyinde Kütahya, batısında Bursa ve kuzeyinde Sakarya illeri ile komşu durumundadır. İlin yüzölçümü 4.321 km’dir. Merkez ilçeyle birlikte 8 ilçe,7 belde ve 243 köy bulunmaktadır
Şehirdeki ilk yerleşim MÖ 3000 yılına kadar gitmektedir. İlkçağlarda Frig, Lidya ve Pers hakimiyeti altında olan yöre, Bithynia Krallığı’nın Roma İmparatorluğu’na katılması üzerine Romalıların idaresi altına girmiştir. Bu şehir Selçuklu ve Osmanlı devletleri tarafından fethedilene kadar Bizans hâkimiyetinde kalmıştır. Bilecik, Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğu topraklar olma özelliği taşımasından dolayı çok büyük öneme sahiptir.
Bilecik Gezilecek Yerler
Bilecik Kent Müzesi
Kent Müzesi, Bilecik kent merkezine bağlı İstiklal Mahallesinde bulunur. Merkeze yürüme mesafesindedir. Bilecik Kent Müzesi, 1794’te iki katlı jandarma binası olarak inşa edilmiştir. Alt kat hapishane olarak kullanılmıştır. Yunan işgalinde tamamen yanmış olan binanın enkazı üzerine işgalden sonra iki kat olarak adliye binası inşa edilmiştir ve aynı şekilde alt kat cezaevi olarak kullanılmıştır.
Saat Kulesi
Bilecik Saat Kulesi, Bilecik merkez sınırları içerisinde yer almaktadır. Bilecik kent merkezine bağlı İstiklal Mahallesinde bulunur. Merkeze yürüme mesafesindedir. Bilecik Saat Kulesi’nin yapılış tarihi 1902 yılına kadar uzanmaktadır. Sultan 2. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıl dönümü sebebiyle valilere, saat kulesi yapımıyla ilgili ferman gönderilmiştir. Bu ferman neticesinde 1907 yıllında II. Abdülhamit döneminde, Ertuğrul mutasarrıfı Musa Kâzım Bey tarafından inşa edilmiştir.
Hagios Georgios (Aya Yorgi) Kilisesi
Hagios Georgios (Aya Yorgi) Kilisesi, Osmaneli ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kilise, İznik-Rum imparatorluğu döneminde yapılmıştır. Bu yapı İlçede çıkan bir yangın sonucu yanan kilise yerine günümüzde mevcut olan kilise 1874 yılında Macarlı bir mimar tarafından yeniden inşa edilmiştir.
İnönü Şehitliği
İnönü Şehitliği, İnönü Savaşlarının geçtiği yerde bulunan şehitlikte 844 şehit mezarı yer almaktadır. 1930 yılında Millî Savunma Bakanlığınca yaptırılmıştır. Dikdörtgen duvarlarla çevrili olan mezarların ayakuçlarında Türk bayrakları resmedilmiştir. Büyük bir kapıdan girilmektedir. Girişin iki yanında birer kontrol odası vardır.
Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı
Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı, kitabesi olmamasından dolayı kesin yapım tarihi bilinmemektedir. Bazı kaynaklarda 17. Yüzyıl başarında Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Bazı kaynaklarda ise l655 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri olan Rüstem Paşa tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Fakat Köprülü Mehmet Paşa’nın vakıf eseri olarak tapuda kaydı bulunmaktadır.
Osmaneli İçmeler (Soğuk Su İçmeler)
Osmaneli İçmeleri (Soğuk Su İçmeleri) Osmaneli ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Şifalı içmeler olarak isimlendirilmektedir. Burada bulunan sularda yapılan tahlil sonuçlarından mide, böbrek taşı ve dermatolojik rahatsızlıklara karşı iyi geldiği söylenmektedir. Suyu, sodyum klorür içeren soğuk sular grubuna dâhildir.
Osmaneli Tarihi Konakları
Osmaneli Tarihi Konakları, Osmaneli ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Tarihi Konaklar Osmaneli’nin kentsel dokusunda önemli bir yere sahiptir. Bölge, 2005 yılında kentsel sit alanı olarak ilan edilmiştir. Geleneksel Osmaneli Evleri Bursa Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenmiştir.
Pelit Özü Gölü
Pelit Özü Gölü, Bilecik merkez sınırları içerisinde yer almaktadır. Pelit Özü Gölü yeşil ile mavinin buluştuğu eşsiz güzellikteki bir yerdir. Kendisine hayran bırakmaktadır. 213.50 hektar alana sahiptir. Bu göl sulama amaçlı oluşturulmuştur. Etrafı çam ağaçları ile çevrilidir.
Söğüt Kaymakam Çeşmesi
Söğüt Kaymakam Çeşmesi, Söğüt ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kaymakam Çeşmesi, 1919 yılında ilçe Kaymakamı Sait Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Çeşmenin kitabesi günümüze kadar gelmiştir. Her yüzünde ayrı kitabeler bulunur. Bu sayede yapım tarihi bilinmektedir.
Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi
Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi Söğüt ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Ertuğrul Gazi Müzesinin yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir. II. Abdülhamit döneminde belediye reisi Memiş Ağa tarafından “sargı evi” olarak inşa edildiği bilinmektedir. Yapılan yenileme sonucunda müzeye çevrilmiştir.
Türbin Mesire Yeri
Türbin Mesire Yeri, Bozüyük ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Mesire Alanı, etrafı yeşil alanlarla dolu bol bol temiz havanın bulunduğu bir yerdir. Burada piknik alanı, çocuk oyun alanı, lokanta ve çeşme gibi hizmetler sunulmaktadır. Özellikle hafta sonu tatillerinde tercih edilecek bir yer olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuklu aileler tarafından yoğun şekilde ziyaret edilmektedir. Yaz döneminde yoğunluk artmaktadır.
Metristepe Zafer Anıtı
Metristepe Zafer Anıtı Bozüyük ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Anıt, Türk İstiklal Savaşımızın en çetin mücadelelerinin geçtiği, dönüm noktalarından biri olan İnönü Savaşları’nın kazanıldığı ve Büyük Önder Atatürk’ün “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz” ifadesini kullandığı Bozüyük Metristepe’de şehitlerimizin yüce anılarını yaşatmak amacıyla yapılmıştır.
İnhisar – Çalkara Şelalesi
İnhisar (Çalkara) Şelalesi İnhisar ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Sakarya nehrine yakın bir konumda yer alır. Şelale yaklaşık 8 metre yükseklikten akmaktadır. 520 m lik bir rakıma sahiptir.
Bozcaarmut Göleti
Bilecik Bozüyük yakınlarında bulunan Bozcaarmut Göleti, el değmemiş doğasıyla görülmeye değer bir yerdir. Göleti temiz havası, sessizliği ve güzel kuş sesleri ve eşsiz göl manzarasıyla muhteşem bir yerdir. Gölet el değmemiş doğası, gölü çevreleyen çam ağaçları, sessizliği ve güzelliğiyle ziyaretçilerin vazgeçemedikleri bir doğa harikasıdır.
Bilecik’te Bulunan Cami ve Türbeler
Orhan Gazi Camii, Yıldırım Beyazıt tarafından dedesi Orhan Gazi adına 1392 yılında inşa ettirilmiştir. Camini diğer bir adı da Kurşunlu Cami olarak bilinmektedir. Bunun temel sebebi Caminin kubbesinin kurşun ile kaplı olmasıdır. Bir başka kaynağa göre 1331 yılında Orhan Gazi tarafından inşa edildiği belirtilmektedir.
Ayrıntılı Bilgi İçin TIKLAYINIZ…
Rüstem Paşa Camisi, Osmaneli ilçesinde bulunan bu Cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın Veziri ve damadı olan Rüstem Paşa tarafından 1527 yılında yaptırılmıştır. Caminin mimarı Mehmet Paşa’dır. Halk arasında Ulu Camii ya da Cami-i Kebir olarak bilinir
. Ayrıntılı Bilgi İçin TIKLAYINIZ…
Hamide Hatun (Kırgıllı) Camii, Osmaneli ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Hamide Hatun ve Şaban Ağa tarafından inşaatına başlanmıştır. Tavan kısımları tamamlanmadan ölümleri üzerine inşaat yarıda kalmıştır. Hacı Mustafa Ağa tarafından tamamlanarak ibadete açılmıştır. 1550’li yıllarda yapıldığı tahmin edilmiştir.
Ayrıntılı Bilgi İçin TIKLAYINIZ…
Çelebi Sultan Mehmet Camii, Söğüt ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Caminin yapımına 1414 yılında başlanmıştır. 6 yıl süren bir çalışmayla 1420 yılında tamamlanmıştır. Sultan I. Mehmet tarafından inşa ettirilmiştir. Çarşı Camii ismi ile de bilinmektedir.
Ayrıntılı Bilgi İçin TIKLAYINIZ…
Dursun Fakih Türbesi, Söğüt ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Dursun Fakih Karaman Türkmenlerindendir. Şeyh Edebali tarafından Söğüt ‘e davet edilerek gelmiştir ve Edebali’nin kızı ile evlenmiş ve Osman Bey’le bacanak olmuştur. Dursun Fakih Osman Bey’in adeta dini temsilci olmuştur. İlk Osmanlı kadısı olmuştur.
Ayrıntılı Bilgi İçin TIKLAYINIZ…
Ertuğrul Gazi Türbesi Söğüt ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.Türbe, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in babası Ertuğrul Gazi’ye aittir. Türbenin yapım tarihi kesin olarak beli değildir. İlk olarak Osman Bey tarafından açık mezar olarak yapılmıştır. Daha sonra 1. Çelebi Mehmet tarafından türbe haline getirilmiştir.
Ayrıntılı Bilgi İçin TIKLAYINIZ…
Şeyh Edebalı Türbesi, Bilecik merkez sınırları içerisinde yer almaktadır. Türbede Şeyh Edebali ile birlikte, şeyhin neslinden altı büyük ve dört küçük sanduka yer almaktadır. Sandukaların bulunduğu oda dışında iki oda daha bulunmaktadır. Bu türbe Sultan II. Abdülhamid döneminde ve son olarak da 2012 yılında restore edilmiştir.
Ayrıntılı Bilgi İçin TIKLAYINIZ…
Bilecik Nasıl Gidilir?
Bilecik İline Gelmek için, İster Havayolu, ister Karayoluyla gelebilirsiniz.
Buraya hususi araç ya da toplu taşıma araçları ile rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Toplu taşıma ile gelmek isteyenler otobüs ya da tren ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirler.
Hususi araç ile gelmek isteyenler buraya her bölgeden rahatlıkla ulaşım sağlayabilirler.
- İstanbul Bilecik arası yaklaşık 247 km
- Ankara Bilecik arası yaklaşık 315 km
- Eskişehir Bilecik arası yaklaşık 82 km
- Kütahya Bilecik arası yaklaşık 113 km
- Bursa Bilecik arası yaklaşık 104 km
- Bolu Bilecik arası yaklaşık 215 km
- Manisa Bilecik arası yaklaşık 394 km
- İzmir Bilecik arası yaklaşık 433 km
- Adana Bilecik arası yaklaşık 762 km uzaklıktadır.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.