Birgi Köyü Nerede – Nasıl Gidilir – Birgi Köyü Gezilecek Yerler – İzmir 2024
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Birgi Köyü Nerede – Nasıl Gidilir – Ne Yenir – Neler Yapılır – Birgi Köyü Gezilecek Yerler? hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Birgi Köyü Nerede – Nasıl Gidilir – Ne Yenir – Neler Yapılır – Birgi Köyü Gezilecek Yerler? hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Birgi Köyü
Birgi Köyü, İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı 3000 nüfuslu Arnavut kaldırımlı, iki katlı ahşap evleri ve konaklarıyla Şirin bir Köydür. 2012 yılında UNESCO Tarafından Dünya Mirasları Geçici Listesine dahil edilmiştir. Belde, Doğal, arkeolojik ve kentsel sitler birlikte bulunduğundan dolayı Koruma altına alınmıştır.
Birgi Köyü, kendine has mimari dokusu cumbalı ev ve konakları, cami ve türbeleriyle, hamamlarıyla, medreseleriyle, çeşmeleri ve daha birçok eseri ile çok eski dönemlerde günümüze taşınmış 171 adet tescilli eseri bir arada barındıran bir yerdir.
Birgi Köyü Tarihi
Birgi Köyü’nün tarihinden bahsedecek olursak, Geçmişi 5000 yıl öncesine dayandığını söyleyebiliriz. Tarih boyunca Frigler, Lidyalılar, Persler, Bergamalılar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlı Devleti hüküm sürmüştür. Özellikle Aydınoğullatı Beyliği tarafından bir çok eser bırakıldığını görmekteyiz.
Yüzyıllar boyunca çok farklı millete ev sahipliği yapmasından dolayı, hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar için oldukça kıymetli olan bu topraklarda pek çok önemli din ve bilim adamınında yetiştiği de bilinmektedir.
Birgi Ne Demek? İsmi Nereden Geliyor…
Bizans Döneminde önceleri kule ve sur anlamına gelen ‘’Pyrigion’’ adıyla bilinen Birgi daha sonraları Christoupolis adını almıştır.
Birgi Köyü’nde Gezilecek Yerler
Birgi Köyü 2 adet meydan üzerine kuruludur. Gezilecek Turistik yerler bu 2 meydan etrafında toplandığı göze çarpmaktadır. Aydınoğulları Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı arasını yürüyerek gezebilirsiniz..
Tarihi Birgi Köyü Evleri
Tarihi evler, İki katlı, zemini taş, üst kat ve tavanları ahşap olacak şekilde inşa edilmiş, Evlerdeki sofalar ve dışa yönelik kafesli pencereler Birgi köyünde yapılan evlerin mimarisinin en belirgin özelliğidir.
Birgi Ulu Cami (Aydınoğlu Mehmet Bey Cami)
1312 yılında Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılan cami, Birgi köyü’nün merkezinde Aydınoğlu Meydanında bulunuyor. Birgi Ulu Cami, kare planlı bir cami olup, yapımında kesme ve moloz taş kullanılmıştır. Cami’nin Ahşap pencere kapaklarında İslam Peygamberi Hazreti Muhammed’in hadisleri yer alıyor. Genellikle Selçuklu dönemi mimarisinde rastlanan ahşap tavanlı kırma çatı ile örtülü olan Ulu Cami’nin, kündekâri tekniği ile yapılan minberi, ustası tarafından 7 yılda tamamlandığı söylenmektedir.
Aydınoğlu Mehmet Bey Türbesi
Aydınoğlu Mehmet Bey Cami (Ulu cami)’nin yanında yer alan türbe Aydınoğlu Mehmet Bey ölünce 1334 yılında yaptırılmıştır. Türbede bulunan diğer 2 sanduka ise Mehmet Bey’in oğulları Gazi Umur, İsa ve Bahadır Bey’e aittir.
Çakırağa Konağı
1761 yılında tüccar Şerif Ali Çakırağa tarafından yaptırılmıştır. 3 katlı olarak yapılan yapıda 14 oda bulunuyor. Her katta 2 tanede köşk bulunmaktadır. Çakırağa Konağı’nın Zemin katı geleneksel taş örme tarzında yapılmış, diğer katlar ise tamamen ahşaptan yapılmıştır. Konak, Birgi Köyünün en çok gezilen, merak edilen yerlerindendir. Konağın en dikkat çeken tarafı; Duvarlarında ve üst kesiminde çok sayıda boyama resimler bulunuyor. Süslemelerde Küçük Menderes Havzası’nda yetişen 72 çeşit sebze ve meyve resimlerini görebilirsiniz.
İmamı Birgivi Türbesi
Yaşadığı dönem olan 16 yüzyılda önemli bir din adamı ve medrese hocası olan İmam-ı Birgivi, buraya yerleşmiş ve burada vefat etmiştir
Küp Uçaranlar Kulesi
Cumhuriyet Meydanında yer alan bu kule, yapıldığı dönemde gelebilecek tehlikeleri öncede görmek adına yapılmış gözetleme kulesidir.
Koca Çeşme – Bıçakçı Çeşmesi
Günümüzde hala kullanılan bu çeşme, Bıçakçı Esseyyid Hacı Ali Ağa tarafından 180 yılında yaptırılmıştır. Üst üste taşların dizilerek yapıldığı çeşmenin alt kısmı mermer ve işlemelidir.
Ümmü Sultan Şah Türbesi
Hatuniye Kümbeti olarak ta bilinen bu yer, Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından kız kardeşi öldüğünde yaptırılmıştır. Her ik tarafından yol geçmesi ile de ilginç bir yerdedir. Bu yerin hemen sağ tarafında Gazi Umurbey Anıtı bulunuyor. Bu anıt, yönetici ve savaşçı olan Aydınoğlu Mehmet Bey’in oğlu adına yapılmıştır. Gazi Umur Bey İzmir’de ilk Türk donanmasını kuran kişi olarak biliniyor.
Şeyh Muhittin Hamamı, Demirli Mağaza, Güdük Minare, Karaoğlu Cami, Derviş Ağa Cami, Kerimağa Konağı, Sandıkoğlu Konağı’nıda mutlaka gezmelisiniz. Ayrıca, Tarihi Meydan Kahvesi‘ne oturup çay yudumlayarak tarihi köylüyü izlemek oldukça keyifli. Meydanda kurulan pazardan köylüler kendi bağ ve bahçelerinde yetiştirdikleri ürünleri satıyorlar, burada yöresel ürünler alabilirsiniz.
Birgi Köyünde Konaklama
Burada 7-8 tane butik konak-pansiyon bulunuyor. İsimleri şöyle, Cemile Sultan Butik Otel, Kadılar Paşazade Konağı, Saliha hanım Taş Konak, Birgi Elif Hanım Konağı, Birgi Ata Konağı Çınaraltı Pansiyon, Doktorun Yeri Pansiyon, Yeni Gelin Evi Pansiyon, Hayal Tadında: Bir Sevgi Çiftliğidir.
Birgi Köyü’nde Ne Yenir?
Bu Güzel köy’de oldukça çeşitli yemek kültürleri sizi bekliyor. Bunlardan bazıları şöyle; Nohut mayalı ekmeği, Kestane, Kuru İncir, Töngül Pidesi, Ot kavurması, katkısız nar suyu,Ödemiş’in köftesini duymayan yoktur. Meşhur lezzetleri oğlak güveç, soğan yahni ve tahinli baklavası ve eski taş fırınlarda birkaç gün kurutularak hazırlanan Besmet’i bilinen lezzetleridir.
Birgi Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Köy, İzmir ilinin Ödemiş ilçe sınırlarında ilçeye 10-15 km uzaklıkta bulunuyor.
Bu Köye toplu taşıma ile gitmek için; İzmir Basmane Garı’ndan kalkan trene binip yaklaşık iki saatte trenle Ödemiş ilçesine ulaşacaksınız. Daha sonra Ödemiş merkezden Birgi’ye giden minibüsleri kullanarak köye rahatlıkla gelebilirsiniz.
Şahsi aracı ile gidecekler, Altta yerleştirdiğimiz harita yardımı ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.