Bodrum Antik Tiyatrosu Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – MUĞLA
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Bodrum Antik Tiyatrosu Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Bodrum Antik Tiyatrosu
Antik Tiyatro, Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesinde bulunmaktadır. Antik Tiyatrosu, M.Ö. 337 yılında Kral Satrap Mozolus Döneminde inşa edilmiştir. 1973 yılında yapılan kazılardan sonra açık hava müzesi olarak hizmet vermektedir.
Antik Tiyatro, Klasik çağdan günümüze ulaşabilen tek yapıdır. Anadolu’nun en eski tiyatrolarından biri olarak bilinmektedir. 1973 yıllında restore edilen bu tiyatro, günümüzde de festivallerle anılmaktadır. Kayaların oyulmasıyla yapılan tiyatro, 53 sıralı ve 13.000 kişilik kapasiteye sahiptir. Tiyatro, Antik çağ geleneklerine uygun biçimde üç ana bölümden oluşuyor. Skene (sahne binası), Orkestra (yarım yuvarlak) ve Kavea (oturma kademeleri).
Kavea: Oturma sıraları, kaya parçası oyularak yapılmış ve üzeri mermerle kaplanmıştır. Oturma sıraları ortadan enine ikiye ayrılmıştır. Alt bölüm sağlam bir biçimde günümüze kadar gelmiştir. Üst bölüm ise tahribat nedeniyle yıkık dökük bir şekildedir. Yatay ve dikey olarak yapılan geçişler tiyatronun boşalmasında kolaylıklar sağlamak üzere yapılmıştır. Alt bölümde 30 üst bölümde 25 olmak üzere toplam 55 sıra bulunmaktadır. Toplamda tiyatro 12.000- 13.000 kişi kapasiteye sahiptir.
Orkestra Bölümü: Bölüm, Tiyatronun orta kısmında bulunmaktadır ve oturma sıraları bölümüne uygun olarak büyük bir biçimde yapılmıştır. Ortada oturma sıralarının hemen önünde yer alan ve sunak adı verilen yer, Anadolu da ortaya çıkmış bir tanrı olan Dionysos’a yapılan sunular için konulduğu söylenmektedir.
Sahne Yapısı: Tiyatronun güney kısmında yer almaktadır. Oturma bölümünün açık kısmını kapatacak şekilde Dikdörtgen olarak yapılmıştır. İki katlı bir yapı olarak inşa edilmiştir. Sahne yapısındaki kapılar oyunda yer alan oyuncuların ve protokolün kullandığı kapılardır. Sahne binası ile oturma bölümü arasında yer alan paradokslar(girişler) Tiyatroya gelen izleyicilerin giriş ve çıkışlarına ayrılmıştır.
Tiyatro’da 1970’lı yıllarda ve 1990’lı yıllarda restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Günümüzde özellikle konserler verilmekte ve kültürel etkinlik için kullanılmaktadır.
Bodrum Antik Tiyatrosu Giriş Ücreti
GİRİŞ ÜCRETSİZDİR.
Bodrum Antik Tiyatro Ziyaret Saatleri
Yaz sezonunda 09:00-19:00,
Kış sezonunda ise 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Tatil Günü, PAZARTESİ
Bodrum Antik Tiyatrosu’na Nasıl Gidilir?
Muğla ilinin Bodrum ilçesinde yer almaktadır. Buraya ulaşmak için ilk başta Bodrum merkezine ulaşmak gerekir. Ülkemizin tüm illerinden buraya otobüs seferleri yapılmaktadır. Muğla il merkezine yaklaşık 110 km uzaklıkta bulunur.
Bodrum limanına çok yakın bir konumda yer almaktadır. Bodrum merkezden sahili takip edip giderseniz karşınıza çıkıyor Limandaysanız Saray Sokak’tan yukarı doğru, yaklaşık 200 metre yürüdükten sonra karşınıza Turgut Reis Caddesi gelecek, oradan Bodrum Kalesi yönünde ilerlediğinizde sağ tarafta müzenin girişini göreceksiniz.
Bodrum’dan Datça, Didim ve Dalyan’a da deniz bağlantısı bulunmaktadır. Feribot seferleri ile ulaşılabilir.
Bodrum-Milas Havaalanı ile de ulaşılabilir.
Bodrum ilçe merkezine ulaştıktan sonra burada Turgutreis’e giden minibüslerle Antik Tiyatroya gelebilirsiniz.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.