Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Muğla

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Muğla

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

  Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi  

Muğla ilinin Bodrum ilçesinde bulunun müze, Bodrum kalesinin içerisinde bulunmaktadır. Dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde, Yassıada, Şeytan Deresi ve Serçe Limanı batıkları da müzede sergilenen eserler arasında bulunuyor.

Sualtı Arkeoloji Müzesi bünyesinde 13 adet sergi salonu bulunmakta olup dünyanın en zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonuna sahiptir.

                  Müzenin Sergi Bölümleri                   

1.Bölüm: Müze’nin ilk bölümünü olan yerde, ‘Amphoralar Sergilemesi’ nin olduğu yerdir. Müzenin en büyük eserlerinin olduğu yer olarak göze çarpıyor. Ayrıca en önemli özelliği Dünyanın en büyük Doğu Akdeniz Amphora koleksiyonu burada bulunmaktadır.

2.bölüm: Hamam’ın olduğu bölümdür. Hamam Bodrum kalesinin Osmanlı Devleti’nin hakimiyetine geçtikten sonra yapılmıştır.

3.bölüm: Doğu Roma Batığı ve Şapel ’in olduğu bölümdür. Şapel, şövalyeler tarafından yaptırılmıştır. Kale Osmanlı Devleti hakimiyetine geçinde şapele bir minare eklenerek camiye dönüştürülmüştür. Dördüncü bölümde, Bodrum-Turgut Reis, Yassıada’da batan Doğu Roma Gemisi sergilenmektedir.

4.bölüm: Cam Batığı olarak geçen ve çeşitli yüzyıllardan elde edilmiş olan cam eşyalar sergilenmektedir. Bu bölümün çoğu eseri Serçe Limanı Batığının cam koleksiyonundan oluşmaktadır.

5.Bölüm: İspanyol kulesi olarak da adlandırılan Yılan Kulesidir. 2 katlı olan yerin üst katında Doğum, yaşam ve ölüm anlatılırken, alt katında Amphora sergilemesi yapılmaktadır.

6.Bölüm: Alman Kulesi olarak adlandırılan yerde, Orta çağ şövalyelerinin yaşantıları sergilenmektedir.

7.Bölüm: Alman kulesinin doğusunda yer alan yerde, forsaların mezarları sergilenmektedir. Şövalyeler döneminden kalan bu yerde mezarlar, iskeletler ve çeşitli eşyalar ve sikkeler bulunmaktadır.

8.Bölüm: Zindanın olduğu yerdir. Zindanda darağacı çukuru, önünde tabutluk, yerde prangalı gülle gibi eşyalarda dikkat çekicidir.

9.Bölüm: Ticaret teknesi olan Tektaş Batığının bulunduğu yerdir.

10.Bölüm: Karyalı Prenses Salonu olarak bilinen yerde lahit mezarın içinden çıkan iskeletler sergilenmektedir.

11.Bölüm, İngiliz Kulesi adı verilen yerdir. Şövalye ve leydi kostümleri bulunmaktadır. Mumlar ile aydınlatılan salon değişik bir ambiyansı bulunmaktadır.

12.Bölüm, Tunç Çağı Batıklarının sergilendiği bölümdür.

13.Bölüm: Komutan Kulesi olarak gelen ziyaretçileri ağırlamaktadır.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesinde  Sergilenen Eserler

            Turgut Reis Yassıada Batığı           

Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girmesinin ardından minare eklenmesiyle camiye dönüştürülen şapelin içinde bir batık gemi ile sergilenmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda geminin 626 yılında battığı düşünülmektedir.

Batık kalıntılarından yola çıkarak yapılan teknenin 1/10 ölçeğindeki ayrıntılı modelini yakından inceleyebilirsiniz. Batık tekne içerisinde 850 adet amfora bulunmuş ve içlerinde üzüm çekirdekleri çıkmıştır. Buradan yola çıkarak çoğunluğunun şarap olduğu düşünülüyor. Şapelde bulunan aynı odada batığın bir maketi de bulunmaktadır.

        Serçe Limanı Cam Batığı Kazısı         

Serçe Limanı Cam Batığı, Dünyanın en önemli batıkları arasında yer almaktadır.1973 yılında Süngerci Mehmet Aşkın tarafından bulunmuş ve Sualtı Arkeoloji Enstitüsü tarafından kazı çalışmaları başlatılmıştır. MS 1025 yılında batırıldığı bilinmektedir.

Batık gemi, 32 metre derinlikte kıyıya yakın bir yerde bulunmuştur. Gemide, 2,5 ton kırık cam, işlenmiş cam artıkları ve cam külçeler ile 90 tane kırılmamış cam kap bulunmuştur. Gemi yaklaşık 16 metre uzunluğunda, 5 metre eninde ve 35 ton yükü taşıyabilecek kapasitededir.

               Tektaş Burnu Batığı                      

1999 – 2001 yılları arasında çeşme ilçesi yakınlarında yapılan kazılar sonucunda çıkarılan Tektaş Burnu Batığı da sergilenen eserler arasındadır. MÖ 400’lü yıllara ait olduğu söylenen batıkta amforalar ve kazılarda ortaya sonucu ortaya çıkarılmış buluntuları görmek mümkündür.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

                     Ulu burun Batığı                         

Antalya-Kaş yakınlarında bulunan Batık, Saf bakır, öküz derisi, değişik formda külçeler bulunmaktadır. Ulu burun Batığında da çok sayıda bakır ve kalay külçelere rastlanmaktadır.

   Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri    

15 Nisan / 2 Ekim Yaz Ziyaret Açılış Saati: 08:30-Kapanış Saati: 18:30

3 Ekim / 14 Nisan Kış Ziyaret Açılış Saati: 08:30-Kapanış Saati: 17:30

  Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti 2022 Yılı   

Müze Kart Geçerlidir.
Sualtı Arkeoloji Müzesi kişi başı 150 TL 

65 yaş üstü ve müze kartı olanlara ücretsiz. Öğrenci indirimi bulunmaktadır.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre;
Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

Müze Kart ili bir yıl içinde 2 kez girebilirsiniz.

Bir yıl boyunca Müze kart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine Nasıl Gidilir?

Bodrum’a ilçemize Ülkemizin hemen hemen her yerinden düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır

Bodrum ile otogar arası oldukça yakındır. Otogardan kalkan minibüslerle rahatça uluşabilirsiniz.

Datça, Didim ve Dalyan’dan gelmek isteyenler Bodrum’a deniz yoluyla da ulaşabilir.

Bodrum, Milas Havalimanı’na 36 km. yaklaşık 40dk. mesafededir.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.