Bolu’da Gezilecek En İyi 10 Yer – Bolu Gezi Rehberi
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Bolu’da Gezilecek En iyi 10 Yer – Bolu ilinin Tarihi, Mimarisi, Camileri ve Doğal Güzellikleri – Bolu Gezilecek Yerler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Bolu Hakkında Kısa Bilgi
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bolu’nun ilk sakinleri Hititlerdir. 1074’te Bolu’ya yerleşen Türkmenler, Bizanslıların çok önceleri Balkanlardan getirdikleri Bulgar, Peçenek, Uz ve Kuman Türkleri ile kolayca kaynaştılar. Bolu ve köyleri tamamen Türkleşerek Türk isimleri aldılar. Dodurga, Salur, Karken, Yenice, Çatak, Berk, Karaceli, Bayındır, Yuva ve daha pekçok yerin ismi hep Türk boylarının isimleridir.
Bolu yeşilin ve mavinin her tonunu bulabileceğiniz eşsiz şehirlerimizden birisidir. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirler arasında yer alması sebebiyle özellikle hafta sonlarında birçok turisti ağırlamaktadır. Doğal ve tarihi dokusunun yanında yemek kültürü ile de karşımıza çıkan Bolu kesinlikle gidilmesi gereken yerler listenizde yer almalıdır. keyifli bir hafta sonu tatili için Bolu’ya gitmenizi tavsiye ediyoruz.
Bolu’da Gezilecek En İyi 10 Yer
1- Abant Gölü Tabiat Parkı
Abant Gölü Tabiat Parkı, Dört mevsim olağanüstü güzellikte görsellik sunmasıyla meşhurdur. İlkbaharda gitseniz gölün etrafında bulunan ağaçlarda açmaya başladığı tomurcukları- çiçekleri, Yazın gelmesiyle güneşi- gölün berraklığını ve muhteşem çam ağaçlarıyla çevrili ormanı, Sonbaharın gelmesiyle ağaçların yapraklarının renklerinin değişiminin
Bolu Abant Gölüne verdiği rengarenk doğa harikasını, Kış gelmesiyle birlikte yağan karın çam ağaçlarının üstüne örtü olması gölü ziyarete gelen misafirlere eşsiz güzellikler sunmaktadır.
Tabiat Parkı ziyaret severler için çok farklı aktiviteler sunmaktadır. Bunlara değinecek olursak ,Masalarla çevrili olan bölgede mangal yapma imkanı bulunuyor. Kamp kurabileceğiniz alanlar , Balık tutabileceğiniz yerler , yürüyüş yapma imkanı , Bisiklete binme imkanı sunmaktadır. Abant Gölüne gittiğinizde karşınıza dizi çekimi yapanları , klip çekenleri görürseniz hiç şaşırmayın ,herkes bu doğal güzellikten faydalanmaya çalışıyor.
Abant Gölü çevresinde yaklaşık 7 km’lik bir parkur bulunur. Faytona binip gezinti yapma imkanı ,ayrıca Atla gezme imkanı bulunuyor. Tabi bu kadar doğal güzelliklere sahip olan tabiat parkında Amatör – Profesyonel olarak fotoğraf çekme fırsatını da değerlendirebilirsiniz. Yaz kış ziyaretçi akınına uğrayan bölgede bir çok bölgeden turlar da düzenlenmektedir.
2- Gölcük Tabiat Parkı
Bolu il merkezi Mesciler köyünde bulunur. Bolu Abantla karıştırmayınız. Bolu merkezden 17 km uzaklıktadır. İstanbul, Ankara ve Bolu ilinde yaşayanların hafta sonu günü birlik küçük kaçamak yaptıkları yerdir. Burada Ormanla gölün muhteşem görüntüsüyle huzur bulabilme , ailenizle ve sevdiklerinizle güzel bir gün yaşayabilirsiniz. Gölün Yapay bir Göl olduğunu belirtmek isterim.
Adını Bolu’nun merkez ilçesine bağlı bir köy olan Gölcük’ten almıştır. Yürüyüş parkurları, manzara seyir terasları, piknik alanlarıyla eşsiz bir görüntü sunmaktadır. Gölcük, Abant Gölü’ne göre daha küçük ve şirindir. Göl kenarında Dinlenme Evinin de bulunduğu milli park ve mesire yeri alanı içerisinde, içerisinde evcil hayvanlarında olduğu kafeteryalar yer alıyor. Girişte sol tarafta bir kafeterya bulunuyor. Orada işinize yarayacak her şey mevcut mangal malzemeleri , hediyelik eşyalar , Meşrubatlar eksik bir şeyiniz varsa telaşlanmayın aradığınız her şeyi orada bulacaksınız.
Gölcük Gölü etrafında yürümek dışında dolaşmak için kiralayabileceğiniz çeşitli araçlar mevcut. Bisiklet, golf arabası, ginger gibi araçlar ile göl etrafında gezintiye çıkabilirsiniz.
Toplu olarak hareket eden golf arabaları, Bisiklet – elektrikli araçları kiralayarak binebilirsiniz.
3- Yedigöller Milli Parkı
Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesinde Bolu İl sınırları içerisinde yer alan Yedigöller Milli Parkı 1623 hektarlık bir alana sahiptir. Türkiye’nin ilk milli parklarından biri olma özelliğini taşıyor. Yedigöller Milli Parkında Geyik ve Karaca’nın yanı sıra Ayı, Kurt, Domuz, Çakal ve Tilki gibi hayvan türleri bulunuyor. 240 bitki türü bulunmaktadır. Ayrıca sayısız mantar çeşidi bulunmaktadır.
Milli park Çok sayıda bitki türünü içermesiyle yurdumuzun en güzel, karışık doğal ormanlarına sahip olma özelliğini taşıyor. Kayın,Meşe,Gürgen, Kızılağaç ve ,Karaçam Sarıçam, Ihlamur vePorsuk gibi ağaç türleri görülmektedir.
Yedigöller Milli Parkı içerisinde 7 adet göl bulunmaktadır.
Bunlar; Büyükgöl , Seringöl , Deringöl , Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl’dür.. Ortalama 780 metre yükseklikte olan platodaki göllerin en büyüğü Büyükgöl’dür. En derin yeri göl ise 15 metredir. Büyükgöl’ün güneydoğusundaki Deringöl, akan bölümü ile Büyükgöl’e bağlanıyor.
4- Akkaya Travertenleri
Akkaya Travertenleri, Mudurnu ilçesinde yer almaktadır. Bolu merkezin güneybatısında yer alıyor. Mudurnu’nun Çepni Köyünde bulunmaktadır. Travertenler Bolu kent merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta yer alır. Travertenler 250 metre uzunluğunda Bolu‘nun doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.
Travertenler, 20 derecenin üzerinde bir sıcaklıkla yer altından çıkan suyun etkisiyle oluşmaktadır. Yeraltından çıkan suyun içindeki karbon gazı uçuyor ve geride kireç bırakıyor. Bunun sonucunda Akkaya’daki travertenler oluşmuştur.
Bölgede travertenlerin üst kısmı mesire alanı olarak düzenlenmiştir. Bu alanda ahşap masalarda piknik yapabilirsiniz. Mangal yakmak isteyenlerin gerekli malzemeleri alıp gelmeleri gerekmektedir. Travertenlerin altından bir yol geçiyor ve yoldan sonra ormanlık alan başlıyor. Mesire alanı yüksek bir konumda bulunmaktadır. Bolu manzarasını ayaklar altına sermektedir.
5- Kartalkaya Kayak Merkezi
Türkiye kış turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi hem günlük kayak yapmak için hem de profesyonel olarak yapılan Snowboard sporu içinde önemli bir yere sahiptir. Bolu il merkezine 40 kilometre uzaklıkta olan Kayak Merkezi’ne özel aracınızla ya da il dışından gelecekler için hava yolculuğu ile Bolu ya ulaşabilirsiniz.
Bolu il merkezi ile arasında 40-45 dakika uzaklığı olan kayak merkezi, kış sezonu boyunca yoğun bir ilgi görmektedir. Türkiye’nin gözde kayak merkezleri arasında yer alan Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi, çevresindeki çam ağaçlarıyla da muhteşem bir görünüm sunar.
6- Sünnet Gölü Tabiat Parkı
Sünnet Gölü, Bolu ilinin Göynük ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Göynük İlçesi’nin 22 kilometre doğusunda, Erenler ve Korudağ Tepeleri arasında bulunmaktadır.
Sünnet Gölü Erenler ve Korudağ Tepeleri arasında ki derin vadinin heyelanla tıkanması sonucu oluşan Sünnet Gölü’nün alanı 18 hektardır. Civarındaki derelerden ve kaynaklardan beslenir. Derinliği 22 metreyi bulur. Gölde bulunan mercan ve alabalıkların olta ile avlanması serbesttir.
Ormanlık bir alan olan Gölün etrafında kızılcık, dağ böğürtleni, kalabak lalesi gibi birçok farklı bitki yetişmektedir. Gölün çevresinde de çeşitli piknik alanları mevcuttur. Doğanın ortasında bir piknik ile neşelenebilir ve temiz havayı içinize çekebilirsiniz. Çevredeki patikalarda da doğa yürüyüşü yapabilir ve tatilinizin veya gezinizin tadını çıkartabilirsiniz. Göle gelirken yol üstünde göreceğiniz çeşitli alabalık tesislerinde güzel bir yemek yiyebilirsiniz.
7- Seben Kaya Evleri
Seben Kaya Evleri, Bolu iline bağlı Seben ilçesinde bulunmaktadır. Bu Kaya Evleri birbirine yakın aralıklara, kayalara oyularak yapılmış çok sayıda evden oluşan yerleşim yerleridir.
Bu bölge Milattan Önce 1200 yıllarında Frigyalıların hâkimiyetinde altındadır. Frigyalılar kendilerini düşmanlarına karşı savunabilmek için kayaları oyarak kaya evler yapmışlar. Çeltikdere ‘deki kaya evleri Bizans Kilisesi karşısında bulunmaktadır. Bunun dışında kaya evlerinin bazılarında kırmızı boya ile yapılmış haç işaretleri ile karşılaşılmıştır.
Bu bilgiler ışığında Seben Kaya evlerinin erken Hıristiyanlık döneminde kullanılmış olduğu tahmin edilmektedir. Erken Hıristiyanlık Döneminden, Orta Bizans Dönemine kadar kullanılmış olabileceği düşünülüyor. Halk arasında “Gâvur Evleri” ismiyle anılmaktadır. Bu evler Muslar, Çeltikdere, Yuva, Karca ve Seylik yörelerinde yoğunlaşmıştır.
Kayalıklar ve iki derin vadi yamaçlarında yer alan bu evler 4-5 katlı olarak inşa edilmiştir. Bunun dışında evler kare planlıdır. Solaklar Kaya Evleri Muslar’da 100-150 arasında kaya evi yer almaktadır. Odaların bazılarında yuvarlak ağızlı, içleri sıvalı büyük kuyular, sarnıçlar bulunmaktadır. Bu kuyuların burada yaşayan insanlara ait erzak deposu oldukları sanılmaktadır.
8- Sülüklü Göl Tabiat Parkı
Sülüklü Göl, Mudurnu ilçesinde yer almaktadır. Göl, Tavşansuyu (Akyokuşkavağı) köyünün sınırları içerisindedir. Göl şiddetli bir deprem sonucunda oluşan çöküntüden oluşmuştur. Yapılan araştırmalar gölün 1700lerde oluştuğunu gözler önüne sermektedir. Çökme ile birlikte göl içerisinde birçok ağaç gölün içerisinde kalmıştır. Buraya gittiğinizde göl içerisinde ağaç gövdelerini rahatlıkla görebilirsiniz. Göl içinde barındırdığı sülüklerden dolayı bu ismi almıştır.
Sülüklü Gölün toplam alanı 809.000 m2 gölün toplam büyüklüğü de 60.000 m2 dir. Sülüklü Göl rakım olarak yaklaşık 1200m dir. Sülüklü Göl, konum olarak oldukça zengin bir bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliğine sahiptir. Sülüklü Göl içerisinde çeşitli balık türleriyle birlikte alabalık çoğunlukla yaşamaktadır. Gölde avlanmak yasaktır.
9- Akşemseddin Türbesi
Akşemseddin Türbesi, Göynük ilçe sınırında bulunmaktadır. Bolu kent merkezine 96 km uzaklıkta yer alır. Bolu’nun Göynük ilçesine bağlı Cuma Mahallesinde bulunur. Gazi Süleyman Paşa Camii’nin avlusunda yer almaktadır.
Akşemseddin 1459 yılında Göynük’te vefat etmiştir. Türbesi öğrencisi Fatih Sultan Mehmet tarafından 1464 yılında yaptırılmıştır. Türbe, Akşemseddin Hazretleri’nin vefatından beş yıl kadar sonra yapılmış olup, kapısı üzerinde bulunan inşa tarihi de bu bilgiyi doğrulamaktadır. Sandukası üzerindeki yazı da oğullarından Mehmed Sâdullah’a aittir. Evlâtlarından Mehmed Sâdullah ve Nûrullah da bu türbede yatmaktadır.
Akşemseddin Türbesi ve Ömer Sıkkınî Türbesi’nin de 2. Abdülhamid döneminde restore edilmiştir. Süleyman Paşa Camii 1953, 1959, 1962 yıllarında; Akşemseddin Türbesi de 1952 yılında tekrar restorasyon geçirmiştir.
10- Çubuk Gölü
Çubuk Gölü, Göynük ilçesinin 11 km kuzeyinde bulunur. Göl ismini sınırları içerisinde bulunduğu Çubuk Köyünden almıştır. Göl konum olarak dağların arasında bulunmaktadır. Oluşumu bakımından heyelan set gölüne şirin bir örnektir.
Karadeniz iklimi özellikleri sebebiyle çevresi yoğun çam ormanları ile kaplıdır. Göl 15 hektar genişliğinde ve ortalama 13 metre derinliğindedir. Gölde çok lezzetli sazan ve alabalıkları olta ile avlamak serbesttir. Göl etrafında önceki yıllarda çekimleri yapılan bir film için inşa edilen yel değirmenleri yöreye ayrı bir güzellik katmaktadır. Göl etrafından giden yol boyunca yürüyüş yapabilir ve bisikletle dolaşalabilirsiniz. Ayrıca fotoğraf çekmeyi sevenler için kartpostallık pozlar yakalamak mümkündür kesinlikle fotoğraf makinelerinizi unutmayın. Çubuk gölünde 1 adet Cafe Restaurant bulunmaktadır.
Bolu Gezilecek Yerler? Bolu Gezilecek Yerler? Bolu Gezilecek Yerler? Bolu Gezilecek Yerler? Bolu Gezilecek Yerler
Bolu’da Gezilecek En İyi 10 Yer
Bolu’da Gezilecek En İyi 10 Yer
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.