Botan Vadisi – Botan Çayı Nerede – Nasıl Gidilir – Yapılacak Etkinlikler

Botan Vadisi – Botan Çayı Nerede – Nasıl Gidilir – Yapılacak Etkinlikler

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Botan Vadisi – Botan Çayı Nerede-Nasıl Gidilir – Yapılacak Etkinlikler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

             Botan Vadisi – Botan Çayı Hakkında;            

Botan Vadisi, Güneydoğu Torosların Van Güneyi Dağları’nın Nordüz Platosu’nu batıdan kuşatan Siirt-Hakkâri ve Siirt-Van sınırlarını oluşturan yüksek dağlardan kaynağını alıp Siirt şehrinin 20 km güneydoğusunda Dicle Nehri’ne karışan Botan Çayı’nın oluşturduğu vadidir.

Orta ve Aşağı Botan Vadisi, doğal açıdan zengin bir potansiyel barındırdığı gibi beşerî açıdan da oldukça önemli bir zenginliğe sahiptir. Zira vadi boyunca ve vadi çevresinde önemli kentler ve çok sayıda kırsal yerleşme bulunmaktadır.

          Botan Vadisi – Botan Çayı Neler Yapılır?          

Doğa Yürüyüşü

Çalışma sahasında yaya, atlı ve bisikletli doğa yürüyüşleri için oldukça elverişli alanlar bulunmaktadır. Vadinin tabanı ile dik yamaçlar arasında birçok saha yaya yürüyüşü için elverişli iken, vadi tabanı boyunca ise bisiklet ve atlı doğa yürüyüşleri için son derece uygun sahalar yer almaktadır. Özellikle Yerlibahçe-Sağlarca köyleri arasında Botan çayı kenarı, bu faaliyetler için oldukça elverişlidir.

Dağcılık

Vadi, eğim derecesi oldukça yüksek diklikler, yamaçlar ve yüksek dağlık sahalar bulunmaktadır. Rasulhacer tepesi, Tillo Kalesi, Çatılı Dağı, Dolusalkım, Narsuyu ve Gökçekorur köyleri kuzeyindeki dağlık saha ile vadinin hemen hemen birçok kesiminde oluşan dik yamaçlar, dağcılık faaliyetleri için uygundur.

Yamaç Paraşütü

Orta ve Aşağı Botan Vadisi de ülkemizde yamaç paraşütüne en uygun alanlardan biridir. Zira yörede rüzgâr koşulları, dik ve yüksek yamaçlar, bu etkinlik için oldukça elverişlidir. Özellikle Rasulhacer Tepesi ve Tillo Kalesi’nin Botan Vadisi istikametindeki diklikleri, yamaç paraşütü için olağanüstü güzellikler oluşturmaktadır. Sahada bu faaliyetler aktif olarak yürütülmektedir. Nitekim Rasulhacer Tepesi civarında yamaç paraşütü aktiviteleri ve bununla ilgili eğitimleri düzenleyen yamaç paraşütü uzmanları, yörenin rüzgâr yapısı, dik ve yüksek yamaçları ile eşsiz manzarasının, yamaç paraşütü için çok uygun koşullar barındırdığını belirtmektedirler.

Kano ve Rafting

Orta ve Aşağı Botan Vadisi, Kano ve Rafting için çok büyük bir potansiyel barındırmaktadır. Özellikle rafting faaliyetleri için Botan Çayı, Türkiye’nin en uygun sahalarının başında gelmektedir. Yörede rafting sporu ile ilgilenen profesyoneller, Botan Çayı’nın her mevsim yüksek olan debisi, farklı rapitleri, eğimli ve yüksek akış hızı gibi özellikleri, rafting için olağanüstü bir potansiyel oluşturduğunu ifade etmektedirler. İklim şartlarının da son derece elverişli olması, bu faaliyetlerin yılın tamamında yapılmasına olanak sağlamakla birlikte özellikle Nisan ve Mayıs ayları, rafting için çok uygun koşullar yaratmaktadır. Yörede Botan Çayı’nın Meydandere, Kayaboğaz, Sağlarca doğrultusu boyunca akış gösteren kesimleri, rafting için en ideal güzergahı oluşturmaktadır.

Botan Çayı, aynı zamanda kano yapmak içinde son derece elverişli bir yapıya sahiptir. Nehrin birçok yerinde kano için uygun parkurlar bulunmaktadır. Bunun yanında Botan Çayı üzerinde yer alan Alkumru Baraj Gölü, çeşitli su sporlarına ev sahipliği yapacak bir potansiyele sahiptir. Botan Çayı, aynı zamanda akarsu balıkçılığı bakımından da büyük bir zenginlik barındırmaktadır. Nehrin farklı kesimlerinde olta balıkçığına uygun yerler bulunmaktadır. Botan Çayı’nda Sazan, Aynalı Sazan, Turna, Kayabalığı, Alabalık gibi birçok balık türü olta balıkçığı ile avlanmaktadır.

        Botan Vadisi – Botan Çayı’na Nasıl Gidilir?       

Botan Vadisi, Güneydoğu Torosların Van Güneyi Dağları’nın Nordüz Platosu’nu batıdan kuşatan Siirt-Hakkâri ve Siirt-Van sınırlarını oluşturan yüksek dağlardan kaynağını alıp Siirt şehrinin 20 km güneydoğusunda Dicle Nehri’ne karışan Botan Çayı’nın oluşturduğu vadidir.

Özel araçla gitmeniz gereken bir yerdir. Ulaşımı kolaylaştırmak için aşağıda sizlere konumu paylaşıyorum.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Kubilay dedi ki:

    Ülkemizde görülecek ne kadar güzel yerler varmış