Büyükada’da Gezilecek En İyi 10 Yer – İSTANBUL

Büyükada’da Gezilecek En İyi 10 Yer – İSTANBUL

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Büyükada’da Gezilecek En İyi 10 Yer – Büyükada’nın Tarihi ve Doğal Güzellikleri Hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                Büyükada Hakkında Kısa Bilgi                    

Büyükada, İstanbul ilinin Adalar ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Prens Adaları olarak da bilinen İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğüdür. Eski Yunanca adı Prinkipos’tur Prinkipos Yunancada “Prens” anlamına gelmektedir.

Büyükada, günümüzde hem hafta sonu kaçamağı hem de uzun süreli tatil için tercih edilen yerler arasında yer almaktadır. Eşsiz kültürel birikimi ve muhteşem plajlarıyla dolu dolu bir tatil sizi bekliyor.

                   Büyükada’da Gezilecek Yerler                      

                     1) Büyükada Hamidiye Cami                      

Hamidiye Cami XIX. yüzyılda Türkler ‘in de yaşamaya başlaması sebebiyle ortaya çıkan ihtiyacı karşılamak üzere II. Abdülhamid tarafından 1310’da(1893) inşa ettirilmiştir. 1892 yılında yapımına başlanan Hamidiye Cami, 1893 yılında tamamlanmıştır. Büyükada’nın en değerli tarihi zenginliklerinden biri olma özelliğine sahiptir.

Caminin yapımında kesme küfeki taş kullanılmıştır. Cami iki katlı olarak inşa edilmiştir. Hamidiye Cami’nin cami mekânı, kareye yakın dikdörtgen planlı bir yapıdadır.

Hamidiye Cami Hakkında Detaylı Bilgi Almak için TIKLAYINIZ…

              2) Reşat Nuri Güntekin Köşkü                       

Reşat Nuri Güntekin Köşkü ilk olarak bir şarap imalatçısı tarafından inşa edildi. O dönem de bu yapının yanında şarap imalathanesi bulunuyordu. Şarap imalatçısı 1925 yılında bu köşkü Kuva-yi Milliyecilerden Topkapı’lı Mehmet Bey’e satılmıştır. Bu köşk 1937 yılında ise dönemin ünlü yazarı Reşat Nuri Güntekin tarafından satın alınmıştır ve 1956 yılında Reşat Nuri Güntekin bu köşkte vefat etmiştir.

Reşat Nuri Güntekin Köşkü Hakkında Bilgi Almak için TIKLAYINIZ…

                   3) Büyükada Tabiat Parkı                    

Büyükada Tabiat Parkı 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Yaklaşık 4,5 hektar alana sahip bölge Devlet Ormanı statüsündedir. Tabiat Parkında kızılçam, erguvan, çitlembik, meşe, kocayemiş ve defne gibi türler bulunmaktadır. Doğal orman yapısı ve yeşil ile mavinin muhteşem buluşmasına sahne olan Büyükada tabiat Parkı bölgede bulunan Dilburnu Tabiat Parkı ile birlikte en çok tercih edilen noktalardan bir tanesidir.

Büyükada Tabiat Parkı Hakkında Bilgi Almak için TIKLAYINIZ…

           4) Dilburnu Piknik Alanı (Tabiat Parkı)             

Tabiat parkı statüsündeki Dilburnu Piknik Alanı’nın kuzeyinde Değirmen Koyu güneyinde ise Yörük Ali Koyu bulunmaktadır. Piknik alanı tamamen çam ormanlarıyla kaplanmış; 500 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde araziye sahiptir. Doğa yürüyüşleri, Piknik Alanları ve çay-Kahve içebileceğiniz kır restoranı bulunuyor.

Dilburnu Tabiat Parkı  Hakkında Detaylı Bilgi Almak için TIKLAYINIZ…

                                    5) Adakule                                           

Adanın deniz seviyesinden en yüksek noktasını oluşturan Hızır İlyas Tepesi üzerindeki Adakule etkileyici manzaraya sahiptir. Yangın kulesi olarak inşa edilmiş 202 metre yüksekliğindeki yapı, 2006 yılında Orman Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek, toplantı ve düğün organizasyonlarında kullanılabilecek hale getirilmiştir.

Ada Kule Yücetepe’dir. Kulede dilerseniz yemek yiyebilir manzaranın keyfini sürebilirsiniz. Büyükada gezisi yapacak olanlara burası özellikle tavsiye edilir.

Adakule Hakkında Detaylı Bilgi Almak için TIKLAYINIZ…

                               6) Rum Yetimhanesi                           

Rum Yetimhanesi 1898-1899 yılları arasında Mimar Alexandre Vallaury gözetiminde otel olarak inşa edilmiş; ancak II. Abdülhamit’in gerekli izinleri vermemesi nedeniyle satışa çıkarılmış. Bunun üzerine tarihi bina, Elini Zarifi tarafından satın alınmış ve Rum Patrikhanesi’ne bağışlanmış. 1. Dünya Savaşı sırasında Kuleli Askerî Lisesi binası olarak da kullanılmıştır.

Rum Yetimhanesi Hakkında Bilgi Almak için TIKLAYINIZ…

          7) Büyükada Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı        

Büyükada gezilecek yerler dendiğinde aklımıza Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı gelmektedir. Manastır olarak kullanılan bölümü Patrikhane kayıtlarına göre inşa tarihi 1751’dir.

Bu tarihte yapılmış olan küçük kilise, şapel ve dua yeri eski kilise diye bilinir ve iki katlı, kiremit örtülü küçük bir yapıdır. Kilisenin kesme taştan yapılmış yeni binası 1905’te inşa edilmiş ve 1909 yılında kullanıma açılmış. 

Büyükada Aya Yorgi Kilisesi Hakkında Bilgi Almak için TIKLAYINIZ…

             8) Adalar Müzesi (Islands Museum)             

İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olarak 2010 yılında ziyarete açılan Adalar Müzesi, bölgenin en eski yerleşim alanı olan Aya Nikola’da yer alıyor.

Sürekli sergilerin gösterimde olduğu bu mekân dışında, açık hava organizasyonları Çınar Müze Alanı’nda düzenleniyor.

Adalar Müzesi Hakkında Detaylı Bilgi Almak için TIKLAYINIZ…

                       9) Aya Nikola Manastırı                          

Aya Nikola Manastırı çıkan bir yangında harap olmasının ardından on yedinci yüzyıldan beri terkedilmiş olan Kayra Bizans yerleşkesinin üzerinde ve yanında bulunur.Bizans döneminde asıl manastır ve kilise deniz kenarında kurulu idi.

Zamanla bu manastır yıkılıp denize göçünce XVI. yüzyılda şimdiki yerinde küçük bir kilise olarak yapıldı. 1894’deki büyük depremde yıkılan Heybeliada Ruhban Mektebi’ni yeniden inşa ettiren banker Stefanovik, artan malzeme ile de Aya Nikola Manastırı’nı yaptırmıştır.

Aya Nikola Manastırı  Hakkında Bilgi Almak için TIKLAYINIZ…

         10) Troçki’nin Evi (Yıkık Sivastopol Köşkü)        

Troçki’nin Evi (Yıkık Sivastopol Köşkü), Adalar ilçe sınırlarında Büyükada Nizam Mahallesi sınırları içerisinde, Çankaya Caddesinden kuzey sahiline uzanan Hamlacı Sokağındadır.

1850’li yıllarda Ermeni bir tüccar tarafından kızları için yaptırılan bu tarihi köşk Yıkık Sivastopol Köşkü olarak da bilinmektedir. Yıkık Sivastopol Köşkü (Troçki’nin evi) bakımsız bahçesi içerisinde ayakta durmaktadır. Leon Troçki ise Rusya’dan sürülmesinin ardından, otobiyografisini ve Rus Devrim Tarihi adlı kitabını yazdığı Büyükada’da, 1929-33 yılları arasında yaşamıştır.

 Troçki’nin Evi (Yıkık Sivastopol Köşkü) Hakkında Detaylı Bilgi almak için TIKLAYINIZ…

                  Büyükada’da Nerede Konaklanır?                     

İster günübirlik ister hafta sonu tatili için gelmiş olun, Büyükada’da rahatlıkla konaklama şansına sahipsiniz. Her bütçeye uygun konaklama imkânı bulunmaktadır. Büyükada içerisinde oldukça fazla butik otel yer alıyor. Rahatlıkla yer bulup konaklama şansına sahipsiniz.

                      Büyükada’ya Nasıl Gidilir?                            

Büyükada’ya ulaşım oldukça kolaydır. Ada’ya İstanbul’dan Kocaeli’den Yalova’dan vapura binerek çok rahat ulaşabilirsiniz. İstanbul da özellikle Avrupa yakasında Eminönü, Karaköy ve Kabataş iskelesi, Asya yakasında ise Kadıköy, Bostancı, Maltepe, Kartal, Acılar iskelelerinden denizyolu ile istediğiniz saatlerde adalara ulaşabilirsiniz. Adalara ulaşım gerçekleştiren firmalar İDO, şehir hatları, Dentur, Turyol, Mavi Marmara ve Prenstur’dur.

Büyükada’ya Vapur ile Yolculuk Süreleri

  • Kabataş – Büyükada   (direkt)…………………………….: 60 dakika
  • Kabataş – Kadıköy-Tekmil Adalar- Büyükada………:105 dakika
  • Bostancı – Büyükada  (direkt)…………………………….:30 dakika
  • Bostancı – Heybeliada- Büyükada……………………….:45 dakika
  • Bostancı – Tekmil Adalar- Büyükada…………………..:60 dakika sürmektedir.

Deniz Otobüsü ile Yolculuk Süreleri

  • Kabataş – Büyükada…………………………………………..: 30 dakika
  • Bostancı – Büyükada………………………………………….: 10 dakika sürmektedir.

Büyükada İskele hatları İletişim Bilgileri;

Büyükada İskele Başmemurluğu Tel………………..: (0216) 382 60 06

Büyükada Deniz Otobüsü İskele Memurluğu Tel..: (0216) 382 44 36 

Büyükada İlçe İlçe Ulaşım Bilgileri;

Büyükada’ya Karaköy ve Eminönü’nden Gidecekler;

Motorlar vasıtası ile adalara sabah saat:6.30’dan itibaren düzenli şekilde seferler yapılmaktadır. Yılın her günü gece 12’ye kadar Eminönü iskelesinden şehir hatları vapuruna binerek adalara ulaşım sağlayabilirsiniz. Eminönü’nden kalkan vapur sırasıyla Kadıköy, Kınalıda, Burgazada, Heybeliada ve Büyükada iskelesine uğramaktadır. Bu yolculuk yaklaşık 1 saat 45 dakika sürmekte ve bu hatlarda İstanbulkart’ınızı kullanabilir, kartınızın türüne göre indirimli tarifeden yararlanabilirsiniz.

Büyükada’ya Kabataş Limanı’ndan Gidecekler;

Adalara gitmek için en çok kullanılan ve en yoğun olan limanlardandır. Adalara, vapur, motor ve deniz otobüsleri gibi geniş bir tercih sunması nedeni ile çok rağbet görmektedir. Yaz kış düzenli seferler uygulanmaktadır. İsterseniz şehir hatları vapuru kullanarak ucuza ulaşımı gerçekleştirebilir, isterseniz rahat ve hızlı bir ulaşım için İDO’yu tercih edebilirsiniz.

Büyükada’ya Avcılar’dan Gidecekler;

Avcılar iskelesinden sadece yaz aylarında ve sabah 09.15 saatinde adalara gidiş gerçekleştirilebilmektedir. Geri dönüş için adalardan kalkış saati ise 19.15’tir. Avcılar’dan adalara sefer yapan tek firma olan Dentur Avrasya ile ulaşım sağlanabilmektedir. Avcılardan adalara seyahat süresi ise yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir.

Büyükada’ya Bostancı’dan Gidecekler;

Asya yakasında adalara ulaşmak için en çok tercih edilen ulaşım noktasıdır. Aynı Kabataş gibi deniz otobüsleri vapur ve motor gibi seçenekleri ile yolculara tercih seçenekleri vermektedir. Yaz kış düzenli seferler gerçekleştirilmektedir. Sabah 6.00’dan itibaren ulaşım aracı bulmak mümkündür. Adaya ortalama 35 Dakika’da ulaşabilirsiniz.

Büyükadaya Kadıköy İskelesi’nden Gidecekler;

Şehir hatlarının Kabataş’tan düzenlenen vapurlar Kadıköy’e de uğramaktadır. Kadıköy-Büyükada arası sefer düzenleyen ilk alternatifimiz gece 12’ye kadar hizmet veren şehir hatları vapurlarıdır. Bunun dışında ikinci alternatif olarak Turyol Kadıköy’den adalara, sadece yaz aylarında adalara sefer düzenlemektedir. Turyol firması buraya hafta içi karşılıklı olarak 5, hafta sonu ise 6 sefer düzenlemektedir.

Büyükada’ya Kartal’dan Gidecekler;

Kartal dan adalara yaz kış düzenli sadece Prenstur firması motor ile sefer düzenlemektedir. İlk sefer saat:06.30 dadır. Yaz döneminde ise bu seferlerin sıklığı yarım saatte bir olmakla birlikte yolculuk süresi ise yaklaşık 25 dakikadır. Böylelikle Kartal bölgesinde oturanların adaya istedikleri zamanda gidip gelmeleri mümkün olmaktadır.

Büyükada’ya Maltepe’den Gidecekler;

Yazın ve kışın sadece günde üç kere mavi Marmara firması motorlar ile sefer düzenlemektedir. İlk ulaşım saat: 08.00’dadır.

Büyükada’ya Yalova’dan Gidecekler;

Adalara ulaşım gidiş-dönüş olarak tek sefer yapılmaktadır. Yalova’dan kalkış saat 10.30 Heybeliada’dan kalkış ise saat:18.00’dir.

Büyükada’ya Kocaeli’nden Gidecekler;

Adalara gidiş-dönüş sadece “Pazar” günleri Kocaeli Belediyesi tarafından gerçekleştirilmektedir.

Büyükada’da Gezilecek En İyi 10 Yer

Büyükada’da Gezilecek En Güzel 10 Yer

Büyükada’da Gezilecek 10 Yer

Büyükada’da Gezilecek En İyi 10 Yer

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.