Çal Mağarası Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2024 – TRABZON

Çal Mağarası Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2024 – TRABZON

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda  Çal Mağarası Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                      Çal Mağarası                      

Çal Mağarası, Trabzon İlinin Düzköy ilçesi Çal beldesinde bulunmaktadır. Trabzon’da bulunan Çal Mağarası Dünyanın En Uzun 2. Mağarasıdır. Birincisi isi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kentucky Eyaletinde bulunan Mamut Mağarası, dünyadaki en uzun ve dallanmış mağara olarak söylenmektedir. Mamut Mağarası’nın incelenen bölümlerinin genel uzunluğu yaklaşık 627 km’dir.

Dünya’nın En Uzun 2. Mağarası

Çal Mağarası Gezimizden Notlarımız-Tavsiyeler…

Çal Mağarası içindeki sarkıt ve dikitlerden oluşan muhteşem doğal şekilleri, Deresi, Şelaleleri ve göletleri ile adeta yer altındaki saklı cennet diyebilirim. Düzköy ilçesinin Çal beldesinde, deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte bulunan mağara uzunluğu 8 kilometre olmasına rağmen şu ana kadar 1 kilometrelik kısmı ziyarete açılabilmiştir. Girişten 200 metre ilerledikten sonra iki kola ayrılan mağaranın sol kolunun uzunluğu 150 metre olup kolun sonunda bulunan odadan kalker platolar üzerinde görülen, oval şekilli “erime çukuru” olarak bilinen dolinden Su akmaktadır. Sağ kolun uzunluğu ise 400 metredir ve kolda da yaklaşık 60 metre olan bir göl ve çağlayan vardır. Bu göl ve yeraltı su kaynağının yüksekliği yağış mevsimine göre değişkenlik göstermekte olup 25 -150 santim arasında gidip gelmektedir.

Mağaranın oluşumu ise bugünkü şekline iki farklı aşamada gelmiştir;

-İlk aşamada yüzeyden sızan sular toprak altındaki karbondioksit bünyesine katarak asidik karaktere dönüşmesi sonucu, kireç taşını daha fazla çözerek kırıkları genişletmiş ve yeraltı su kanalı oluşmasını sağlamıştır.

-İkinci aşama ise; bölgesel yükselmeye bağlı olarak mağara gelişimini sağlayan su akımı azalmış ve mağaranın gelişimi durmuştur. Bu aşamada su kanallarından sızan sular, yer yer sarkıt ve dikitleri oluşturmaya başlamıştır.

                         Çal Mağarası Gezimizden…..                  

Macera olsun diye gitmeyi aklıma koysam da gördüklerim beklentimin oldukça üstünde kaldı diyebilirim. Mağaraya girerken ilk titreme sonrasında ise bir ürperti gelebilir. Birde tek gitmişseniz tadından yenmez. Kafanıza göre bir yol ayrımına gidersiniz.-başta bahsettiğim

-Ben nefesimi tutup soldan gitmeyi tercih etmiştim. Tasvir etmek gerekirse mağara düşünün az ışıklandırılmış ahşaptan yapılma bir yol ve her bastığınızda tahta gıcırdıyor. Gittikçe daralan bu arada yol sağa/sola sapıyor sonrasında bir şelaleye ulaşıyorsunuz ardından dar bir merdiven ile yukarı çıkıp diğer tarafa bağlanıyorsunuz. Ne kadar cesaretliyim derseniz de atmosferden midir nedir bilemem bir irkilme oluyor.

Velhasıl doğa olayları, oluşumlar gerçekten muazzam bir şey. Gitmenizi herkese tavsiye ediyoruz.

                    Çal Mağarası Giriş Ücreti 2024 Yılı              

Çal Mağarasına Giriş Ücreti 

Tam Bilet ………….: 60 TL,

İndirimli Bilet………..: 20 TL’dir.

                     Çal Mağarasına Nasıl Gidilir?                   

Çal Mağarası arası ilçeye 12 km uzaklıktadır. Trabzon – Çal Mağarası arası yaklaşık 77 km uzaklıkta ve 1 saat 25 dakikadır.

Ulaşımı aracı olanlar ya da araç kiralamak isteyenler için çok rahat diyebilirim. Aynı şekilde yol güzergahı da gayet iyi durumda. Aracı olmayanlar için Trabzon’un Düzköy ilçesinde Mağaraya direk giden minibüsler oluyor fakat sefer sıklığı 2-3 saatte bir diyebilirim. Ya da Düzköy’e gidip oradan Çay Beldesinden tekrar minibüse binip gidebilirsiniz. Ya da düşünceli şoförlerimiz o an seferi yoksa bile Düzköy’e yolcularını götürdükten sonra sizden makul bir fiyat karşılığı mağaranın önüne kadar bırakıyor. Yine aynı şekilde sizi gelip alması için kartını bırakıyor.

Güzergâh ulaşım için sık olsa da otostop için çok verimli olmaz diyebilirim. Dönüş için kesinlikle taksi ya da minibüs için birilerini aramanıza gerek kalmıyor çünkü oraya gittiğinizde

Çal Mağarası Makalesini yazıp, Resimleri ve Videsunu bizimle paylaşan Sn. @ertekinseln ‘e teşekkür ederiz.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.