Çanakkale Şehitler Abidesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Çanakkale Şehitler Abidesi Nerede – Nasıl Gidilir – Şehitlik ve Abide hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Çanakkale Şehitler Abidesi
Çanakkale Şehitleri Anıtı, Çanakkale il sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası’nda, Çanakkale Boğazı’nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer almaktadır. Anıt I. Dünya Savaşında ve Çanakkale Savaşları esnasında hayatını kaybetmiş olan Türk askerlerinin anısına yaptırılmıştır.
18 Mart 1915’te İttifak Devletleri’nin Çanakkale’ye girme girişimi engellenmiş ve gemilerinden birçoğu, Nusret Gemisinin sulara döşediği mayınlara çarparak batmıştır. İttifak Devletleri denizden geçemeyeceklerini anlayıp kara harekâtı denediler. Fransız, İngiliz, Avustralya, Yeni Zelanda, Hint Birlikleri ve Kanada Birlikleri hep birlikte saldırmışlardır. Mustafa Kemal önderliğindeki Türk Ordusu tüm cephelerde düşmanı defetmiş ve 9 Ocak 1916 tarihinde İttifak Devletleri Gelibolu Yarımadası’ndan tamamen çıkartılmıştır.
Çanakkale Muharebeleri’nde, Vatan elden gitmesin diye, genç, yaşlı, kadın, erkek, çoluk çocuk demeden şehit düşen tüm askerlerimizi simgelemek ve onların anısını yaşatmak amacıyla bir anıt yapılmak istenmiştir. Tüm Yurtta açılan bir proje yarışması sonucunda 37 proje arasından Doğan Erginbaş, İsmail Utkular ve Feridun Kip tarafından hazırlanan proje seçilmiştir. Projenin temeli 17 Nisan 1954 tarihinde atılmış, İkinci Anafartalar Zaferi’nin 45. Yıldönümü olan 21 Ağustos 1960 tarihi ziyarete açılmıştır.
Anıtın 6 yıl gibi uzun bir serede tamamlanmasının nedeni, Maddi güçlük çekilmesidir. Şehitler Abidesi için çeşitli kampanyalar düzenlenmiştir. Harçlıklarını kumbarada biriktiren öğrenciler, esnaf, Taksici ve memleketin her bir yanından bağışlar yapılmış ve anıt tamamlanmıştır. Mimarı Doğan Erginbaş’ın ifadesiyle Anıt “Ülkemizin dört bir yanından gelen şehitlerimizin toplu bir şekilde göğe yükselişini temsil etmektedir”.
Çanakkale Şehitler Abidesinde, Şehitlik Abidesi, Sembolik Şehit Kabirleri, Meçhul Asker, Mustafa Kemal Atatürk’ün Heykeli, Türk Bahçesi ve Yaralı Asker Anıtı bulunmaktadır.
Çanakkale Şehitler Abidesi
Şehitler Anıtı üzerinde boyutu 25×25 m olarak yapılmış ve 4 ayak üzerine oturtulmuştur. Abidesi yüksekliği 41,7 metredir. Ayakların genişliği 7,5 metredir. Abidenin dört ayağında sekiz rölyef bulunmaktadır.
Anıt neleri sembolize ediyor?
-Dört sütun üzerine oturtulan abide, milletimizin sağlam temellere dayandığı ve yıkılmaz olduğu anlamını taşıyor.
-Denize bakan dört tanesi deniz savaşlarını, karaya bakan dört tanesi de kara savaşlarını anlatır.
-Uzaktan bakıldığında da Mehmetçik’in M harfi şeklinde gözükmekte ve anıtın tavanına mozaikten Türk bayrağı işlenmiş
- Anıtın kapladığı alan : 62,5 metre kare
- Ayak sayısı : 4 adet
- Ayaklar arasındaki mesafe : 10 metre
- Bir ayağın ebadı : 7,5×7,5 metre
Anıtın kaidesinden itibaren yüksekliği: 41.70 metre
Çanakkale şehitleri anıtının, neden 41,7 metre yüksekliği olduğuna dair;
Atatürk’ün yakın arkadaşı olan gazeteci Ruşen Eşref Bey, Atatürk’e “paşam Gelibolu yarımadasına şehitler abidesi yapmak istiyoruz sizce yüksekliği ne kadar olsun diye sorar” Atatürk ise “siz oraya 40 metre yüksekliğinde bir anıt bile dikseniz; ŞEHİTLERİMİZİN hakkını ödeyemeyiz” der. Bunun üzerine Şehitler Abidesi, Atatürk’ün bu sözü doğrultusunda 40 metrelik bir anıt dikilmesine karar verilir daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün boyu olan 1,70 de eklenir ve Çanakkale Şehitler Abidesinin yüksekliği 41,7’m. olur.
Sembolik Şehit Kabirleri
Çanakkale Şehitler Abidesi‘deki kabirler sembolik olup Bunlar aslında gerçek mezar değildir. Şehitlerimizin adı, baba adı, rütbesi, memleketi, doğum ve ölüm tarihleri yazmaktadır. Savaş sırasında şehit düşen ve isimleri şimdiye kadar tespit edilememiş 59 bin 408 şehidimizin temsili mezarlarıdır. Kabirler bölümlere ayrılmış ve her il ayrı bir bölgeye yapılmıştır.
Burada sadece bir tane gerçek mezar var o da Meçhul Askere ait.
Meçhul Asker
10 Mart 2003 tarihinde Türkiye’nin Avustralya Büyükelçiliğine teslim edilen Türk askerinin başını elçilik yetkilileri Ülkemize gönderdiler. Bedeni Anafartalar Arıburnu bölgesinde yatan askerin başı 18 Mart 2003 tarihinde dini ve resmi törenle bugünkü Çanakkale Şehitleri Anıtı kabirler bölümüne defnedilmiştir.
Mustafa Kemal Çanakkale’de Heykeli
Heykel, Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale savaşı esnasında öyküsünü sembolize etmektedir.
Yaralı Asker Anıtı
Çanakkale Şehitler Abidesi bahçesinde bulunan Tankut Öktem’in yaptığı Yaralı Asker Anıt Heykeli; biri yaralı diğeri onu taşıyan iki askerimizi sembolize etmektedir
Türk Bahçesi
Şehitler Abidesi çevresinde bulunan kabirler arasına yapılmış bahçe kubbesiyle dikkat çekmektedir. Bahçenin etrafı çitlerle çevrilidir. Türk Bahçesinin dört yöne açılan dört ayrı girişi mevcuttur. Doğu kapısından giriş yaptığınızda iki yanınızda iki ayrı cam pano göreceksiniz. Solunuzda kalan cam panoda Mehmet Akif ERSOY’UN Çanakkale Şehitlerine isimli şiiri yazılıdır. Sağ tarafınızda kalan panoda ise Osmanlı zamanında hangi vilayetten kaç şehidimizin olduğu yazmaktadır. Sütunların iç çevresinde 8 adet siyah ve ters ay yıldız ile motif edilmiş Türk Bayrağı bulunmaktadır. En iç kısımda ise yuvarlak burgulu ışıklandırmalar mevcuttur.
Çanakkale Şehitler Abidesi Türk Bahçesine geriden baktığınızda yapının açmamış gonca bir lale olduğunu fark edeceksiniz. Bahçe merkezindeki Lale ile birlikte Türk Bahçesi ismini alır.
Çanakkale Şehitler Abidesine Nasıl Gidilir?
Çanakkale il sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası’nda, Çanakkale Boğazı’nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer almaktadır.
Çanakkale Şehitler Abidesine Toplu Taşıma İle Nasıl Gidilir?
Çanakkale Otogarından İskele’ye hareket eden Ç9 otobüslerine bineceksiniz iskelede ineceksiniz. Daha sonra Kilitbahir’e karşıya geçmek için iskeleden Vapura bineceksiniz. Vapurdan indiğinizde orada Çanakkale Şehitler Abidesine giden minibüsler yer almaktadır. Minibüslere binip kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Şehitliğe, En yakın Havaalanı Çanakkale’dedir. İstanbul-Ankara-İzmir direkt uçuşlar bulunuyor.
Edirne ve İstanbul’dan Tekirdağ’dan gelenler ve Gelibolu feribot yolu ile
Ankara, Bursa ve İzmir’den ise Çanakkale’den gelenler ise, Kilitbahir ve Eceabat’a düzenlenen feribot seferiyle ulaşılır.
- Çanakkale-Gelibolu arası 50 km ve 1 saattir.
- Çanakkale-Ankara arası 714 km ve 7 saat 30 dakikadır.
- Çanakkale-İstanbul arası 267 km ve 3 saat 40 dakikadır,
- Çanakkale-İzmir arası 365 km
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.


Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.