Cendere Köprüsü Nerede – Nasıl Gidilir – ADIYAMAN

Cendere Köprüsü Nerede – Nasıl Gidilir – ADIYAMAN

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Cendere Köprüsü Nerede – Nasıl Gidilir – Köprü Ne Zaman Yapıldı – Kim Tarafından Yapıldığı – Köprü’nün Tarihi ve Mimarisi Hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Köprü, Adıyaman ili Kahta ilçesinde Nemrud Dağı’na giden yolda Cendere Çayı üzerinde bulunmaktadır. Antik Roma Mimarisinin En Güzel örneklerinden olan bu yapı 3200 yıl önce Romalıların yaptığı 2. En Geniş Kemerli Köprü olarak bilinmektedir.

   Cendere Köprüsü Mimarisinden Bahsedecek olursak;

Dünyanın hâlen kullanılmakta olan en eski köprülerinden biri olarak bilinen Tarihi Taş Köprü, Biri Ana Kemer ve Diğeri de Tahliye Kemeri olmak üzere iki kemerden oluşmaktadır. Köprü, 7 metre genişliğinde, 30 metre yüksekliğinde ve 120 metre uzunluğundadır.

Düzgün Kesme Taştan yapılan Cendere Köprüsünün En Dikkat çeken özelliğinden biri de Hiç harç kullanılmadan yapılmış olmasıdır. Köprüde kullanılan taşlar hemen arkasında bulunan kayalardan kesilerek yapılmıştır. Köprü, her iki tarafından ortada birleşecek şekilde rampa şeklinde yapılmasının nedeni ise, hem  dayanıklı olması hemde statik bir yapıya sahip  olarak doğal afetlere karşı dayanıklı olması amacıyla yapılmıştır.

            Cendere Köprüsünde Neden 3 Sütunlu?                

Köprünün 3 Sütunlu olmasının Hikayesi Şu Şekilde, İmparatoru Septimius Severus, Kahta tarafındaki 2 sütunu, kendisi ve karısı için, Sincik tarafındaki sütunlar ise oğulları Geta ile Caracalla’ya olmak üzere 4 adet yaptırmıştır.

Anlatılan Hikayeye göre Caracalla, babası öldükten sonra kardeşi Geta‘yı taht kavgası yüzünden öldürmüş ve Geta adına yapılan sütunu yıktırır. Cendere Köprüsünün günümüzde 3 sütunlu olmasının sebebi de budur.

                 Cendere Köprüsü Gezi Notlarımız…                   

Cendere KöprüsüRoma Köprüsü veya Septimius Severus Köprüsü olarak da bilinmektedir. Cendere Çayı üzerinde Kanyondan akan iki çayın birleştiğ i yerde yapılmıştır. Görsel olarak sizlere keyif veren bir mimariye sahiptir. Köprüden araç geçişleri yasaklanmıştır, yürüyerek köprünün diğer tarafına ulaşabiliyorsunuz. Araç geçişleri Cendere köprüsüne gelmeden az gerisine yapılan yeni köprüden yapılıyor.

Cendere Köprüsünün hemen yanında küçük çay bahçesi var burada oturup Menengiç Kahvesini içmenizi size tavsiye ediyoruz. Nemrud Dağına giden yol üzerinde Karakuş Tümülüsüne yakın bir yerde olması sizlere güzel bir gezi güzergahı oluşturmaktadır.

                   Cendere Köprüsü’nü Kim Yaptı?                        

Eski Adı CHABİNAS olan ve günümüzde Cendere Köprüsü olarak bilinen bu köprü,  Roma İmparatoru Septimius Severus’un MS 193-211 tarihinde verdiği emir ile  o yıllarda Samsat’ta (Somasata) karargâh kurmuş olan XVI. Lejyon tarafından yaptırılmıştır.

                       Cendere Köprüsü Nerede?                              

Adıyaman’a 55 km mesafede, bugün Eskikale olarak bilinen bir antik yerleşim bölgesinde bulunmaktadır. anılan tarihi köprü.. Kahta ve Sincik’i birbirine bağlar.

Kâhta İlçesi’nden Nemrut Dağı’na doğru giderken Karakuş Tümülüsü’nü geçtikten yaklaşık 10 kilometre sonra Sincik-Kocahisar yol ayrımında bulunmaktadır

                  Cendere Köprüsü’ne Nasıl Gidilir?                 

Köprü, Adıyaman ili Kahta ilçesinde Nemrud Dağına giden yolda Cendere Çayı üzerinde bulunmaktadır. Adıyaman iline bağlı Kahta ilçesi ve Sincik ilçesini birbirine bağlamaktadır.

Köprüye Gitmek için; Kâhta ilçesinden Nemrut Dağı’na doğru giderken Karakuş Tümülüsü’nü geçtikten yaklaşık 10 km sonra Sincik- Kocahisar yol ayrımında bulunuyor. Toplu Taşıma ile Gidecekler, Adıyaman İlçe otogarından Sincik İlçesine Giden Minibüslere veya Kahta ilçesinden Sincik İlçesine giden minibüslere binerek ulaşabilirler.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.