Çifte Minareli Asma Köprü Nerede – Nasıl Gidilir – Kahramanmaraş
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Çifte Minareli Asma Köprü Nerede – Nasıl Gidilir – Köprü’nün Tarihçesi hakkında bilgiler vereceğiz.
Andırın İlçesi Hakkında Bilgiler
Andırın, kuzeyde Göksun ve Saimbeyli; batıda Feke, Güneybatıda Kadirli, güneyde Bahçe ve Osmaniye, güneydoğuda Türkoğlu ilçeleri ile komşudur. 2000 genel nüfus sayımı sonuçlarına göre 41.051 kişinin yaşadığı Andırın’ın Yeni Mahalle, Pınarbaşı ve Tufanpaşa Mahallesi olmak üzere üç mahallesi, bir bucak merkezi (Çokak), iki beldesi( Yeşilova ve Geben) ve elli iki köyü vardır.
Andırın Adı Nereden Geliyor…
Andırın isminin tarihçesi birçok rivayet olmuştur. Bunlardan birincisi:
Osmanlı İmparatorluğu’nun dokuzuncu Padişahı Yavuz Sultan Selim’in 23 Ağustos 1514 ‘te Çaldıran ovasında Şah İsmaili yenilgiye uğratıp geri dönüşü sırasında, İran seferine çağırılmasına rağmen ve ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’na karşı tavır alan Dulkadir Bey’i Alaüddevle üzerine yürüdüğü ve Andırın’ın Akkale olarak bilinen mıntıkasına kadar geldiği, burada kendisini karşılayan Andırın eşrafının gençlerini işaret ederek, “BUNLAR ARASINDAN MEKTEB-İ ENDERUNA TALEBE ALINSIN .” şeklinde, mahiyetindeki zevata emir verdiği, Mekte-i Enderun ‘a ( saray Üniversitesi’ öğrenci olarak gidenlerin izine gelişlerinde, kendilerine Enderunlu denildiği, bunların memleketlerine de ENDERUN denildiği, Enderun kelimesinin halk dilinde söylene söylene “ANDIRAN” ve daha sonralar? da “ANDIRIN” Şekline büründüğü ve ilçenin bugünkü adının buradan geldiği rivayet edilir.
(Ancak Yavuz Sultan Selim, Çaldıran Seferinden dönerken Dulkadir meselesini ele almış olmasına rağmen, bizzat kendisi gelmemiştir. Çaldıran seferine katılan Şahsuvaroğlu Ali Bey’e, Kayseri Sancagı’nı vermiş ve komutanlarından Hadım Sinan Paşayı ,Şahsuvaroğlu Ali Bey rehberliğinde Dulkadir Bey’i Alaüddevle üzerine göndermiştir. Andırın’a kadar gelen, Mekteb-i Enderuna öğrenci alınmasını emreden kişinin Hadım sinan Paşa olması da muhtemeldir. Diğer taraftan Çaldıran Seferi dönüşünde Alaüddevle’nin kesilen başı Göksun’da, Yavuz Sultan Selim’e iletildiği göz önüne alınırsa , Yavuz Sultan Selim’in Göksun’a, Andırın’dan geçmiş olması güçlü bir ihtimaldir.)
İkincisi: Rumi 1311 Miladi 1895 yılında Zeytunlu Ermenilerinin Andırın’ı basmaları sonucu Andırın’a gelen Fırka-i Islahatın karargah kurduğu, bugün kışla Bahçesi olarak anılan yerin Güney batısında bulunan ve halen “Enişdibi “diye adlandırılan yere askerlerin “En derin” dedikleri ve “En derin” kelimesinin söylene söylene zamanla Andırın ?ekline dönüştüğü rivayet edilir.
Üçüncüsü: Andırın’ın eski yerleşim yerinin Haçtırın olduğu ve buradan Andırın’a dönüştüğüdür.Söylenilen bir başka rivayet ise Kayseri’nin Develi ilçesine bağlı Andırın adıyla anılan bir köy a?iretinin buraya gelip yerleştikten sonra, bu adı almış olabileceğidir.Ancak buraya gelip yerleşen aşiretin kimler olduğu belli olmadığından zayıf bir rivayet olduğunu söyleyebiliriz.
Çifte Minareli Asma Köprü
Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesinde bulunmaktadır. Köprü 100 metre derinliğindeki vadinin üzerine kurulmuş olup 350 metre uzunluğunda ve 2,5 metre genişliğini sahiptir. Asma köprünün montajı 6 ayda tamamlanmıştır. Köprünün taşıma kapasitesinin bin 200 ton olduğunu söylenmektedir.
Köprü yaya trafiğine açılmasından sonra birçok kişi tarafından ziyaret edilmeye başlanmıştır. Andırın belediye başkanının açıklamasına göre Yayalar için yaptırılan köprünün araç geçişi için de uygun olduğunu ifade eden Tezcan, turizm bölgesi olan ilçeye yeni bir sembol kazandırdıklarını kaydetti.
Çifte Minareli Asma Köprü’ ye Nasıl Gidilir?
Asma Köprü, Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçe sınırında bulunur. Buraya ulaşmak için Marş merkezden Andırın ilçe servisleriyle veya şahsi aracınızla tabelalar yardımıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.
Gezilecek yerler hakkinda daha fazla gorsel olsa keske
Yorumunuzu değerlendireceğiz teşekkür ederiz.