Datça Nerede – Nasıl Gidilir – Datça’da Gezilecek Yerler – MUĞLA

Datça Nerede – Nasıl Gidilir – Datça’da Gezilecek Yerler – MUĞLA

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Datça Nerede – Nasıl Gidilir – Datça’da Neler Yapılır – Datça’da Gezilecek Yerler – Datça ilçesinin Tarihi, Mimarisi, Tarihi Eserleri, Plajları, Koyları ve Doğal Güzellikleri? hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                  Datça İlçesi Hakkında Bilgiler                   

Türkiye’de özellikle Akdeniz ile Ege Denizi’nin buluştuğu noktada yer alan Muğla, turizm ve doğal güzellikler için en önemli noktalardan birisidir. Muğla ilinin her bölgesinde ayrı bir farklı güzellik ve turizm cenneti yer alırken bir yeryüzü şaheseri olarak Datça en özel kısımlarından birisidir. Son Osmanlı padişahlarından Sultan Reşat döneminde Datça ismi Reşadiye’ye, Cumhuriyet ile tekrar Datça’ya dönüştürülmüş. 1928 yılında ilçe olan Datça’nın ilk merkezi Reşadiye Mahallesi olmuş, 1947’de ise bugünkü yeri olan İskele Mahallesine taşınmış.

Yunanistan’ın Simi Adası ile çok yakın bir mesafede bulunan ilçe, bir yarımada oluştururken çok popüler birçok ilçe ve şehirle çok yakın konumda bulunmaktadır. Tarihi çok eski dönemlere dayanan ilçe, farklı 9 kasabanın birleşimi ile oluşurken Antik Yunan medeniyetlerinin kalıntılarına halen ev sahipliği yapmaktadır. İlçede bir yanda tarih turizmi bir yanda deniz ve doğa turizmi birleşerek muhteşem bir güzellik sağlamaktadır.

          Datça İlçesi Kültürü Hakkında Bilgiler             

Tarih boyunca gerek Rumlara gerek Anadolu’da Türklere ev sahipliği yapmış olan Datça ilçesi çok eski bir kültüre sahip olarak kendi içerisinde renklilik barındırmaktadır. Gezi gerçekleştirmek için birçok farklı noktada antik kentleri ve doğal güzellikleri ziyaret edebilirsiniz. Datça, 235 km’lik sahil şeridi ve 52 koyu, zengin flora ve faunası, mavi bayraklı plajları ile eşsiz Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilen bir yarımadadır.

Datça’da Ne Yapılır?

Knidos Antik Kenti, eski sokaklar, Kızılan yer değirmenleri, eski liman, Kumlu koyu, Palamutbükü, sevgi yolları, plajlar, ormanlar ve Kargı Koyu gibi birçok nokta ziyaret edilebilir.

                     Datça’da  Neler Yapılır?                          

Datça’da her türlü  su sporu yapılabilir.  Sörf ve yelken  meraklıları için oldukça ideal bir yerdir. Sörf için çok derin olmayan ama sığlık yerlerin dalgasının da olmadığı, uygun kuvvette rüzgarın denizden karaya veya karadan denize değil de karaya paralel esmesi gibi şartlar gerekiyor. Datça’da bunların hepsi bir arada. Gebekum’a ve Periliköşk’e gittiğinizde ilçede faaliyet gösteren  sörf ve yelken merkezlerinde eğitim  alabilirsiniz.

Sualtı dalış sporuna meraklı olanlar için Datça Koylarının dip zenginliği görülmeye değer bir yerdir. Ayrıca kirlenmemiş, tertemiz tabiri gerekse cam gibi sularda dalış yapabilirsiniz.  Datça su üstünde olduğu gibi sualtında bir çok endemik türü bünyesinde barındırmaktadır.

Su sporlarından başka ise; Datça limanından sabah kalkan günü birlik gezi tekneleri ile  çevredeki koyları  ve bükleri gezebilirsiniz. Kısa günlük turlarda merkezden Mesudiye Hayıtbükü koyuna kadar gidilip dönülüyor. Uzun turlarda hedef noktası ise Knidos. Gidiş ve dönüşte koylarda yüzme ve yemek molası veriliyor. Uğranılan önemli koy ve bükler arasında Kargı Koyu, Akvaryum,  Domuz Çukuru , Dilek Mağarası, Hayıtbükü,  Kızılbük ve Palamutbükü yer alıyor. Hisarönü  tarafına düzenlenen günü birlik  turlarda  ise Selimiye, Dirsek Burnu, Aktur, Dimitri Koyu, Bencik ve Dişlice adasını  görebilirsiniz.

Datça’dan 6 deniz mili uzaklıktaki Yunanistan–Simi adasına düzenli bir feribot seferi bulunmamaktadır. Ancak limanda hizmet veren küçük kapasiteli ticari yatlarla günübirlik  turlar düzenleniyor. Vize alınması gerekiyor, kapıda vize uygulaması yapılmıyor.

Datça İlçesinde Konaklama ve Mutfak İmkanları

Yaz tatili için tercih ettiğiniz Datça ilçesinde konaklama gerçekleştirmeniz için öncelikle çok sayıda farklı tesisi ziyaret edebilirsiniz. Son yıllarda özel bir şekilde tercih edilen butik oteller ve kiralayarak konaklayabileceğiniz eski evler ve villalar özel seçenekler oluşturuyor. Çok özel renklere ve lezzetlere sahip olan ilçe mutfağı öncelikle balık kültürü, badem ve bal ile ön plana çıkıyor. İlçe mutfağının önemli lezzetleri arasında Keçiboynuzu ve karaville ön plana çıkarken, bitki çeşitleri ile hazırlanmış şifalı karışımlar, börülce, bademli sultan tatlısı, dalan kıta, labada, bademli baklava, incir tatlısı, damat tatlısı, mürdümük, kışıyak, kalamar ve birçok farklı balık lezzetleri mutlaka denenmelidir.

                        Datça’ya Nasıl Gidilir?                        

Kara yolu

Datça’ya karayoluyla Marmaris üzerinden gidebilirsiniz.  Ayrıca Marmaris-Datça arası 70 km. Marmaris’ten düzenli dolmuş ve otobüs seferleri bulunmaktadır.

Dalaman Havalimanı ile Datça arası ise toplam 178 km. Dalaman havaalanından 1 Haziran – 15 Ekim tarihleri arasında tarifesiz seferler ile karşılıklı 4-6 kez yolcu transferi yapılmaktadır.

Deniz yolu

Datça – Bodrum arasında yaz aylarında, düşük sezonda her gün sabah ve akşamüstü olmak üzere günde karşılıklı iki feribot seferleri yapılmaktadır.  Yaz aylarında ise her gün karşılıklı 4 feribot seferi yapılmaktadır.

 Feribot yolculuğu yaklaşık iki saat sürer. Feribot yolcuları için Datça ile Körmen Limanı arasında servis otobüsü vardır.  Feribotlara yolcular dışında bisiklet, motosiklet, otomobil ve karavan da alınıyor. Ancak, aracınız varsa önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Datça’nın Bazı Yerlere Uzaklıkları Aşağıdaki Gibidir:

  • Datça Marmaris’e 70 km,
  •  Muğla’ya 125 km,
  • İzmir’e 330 km,
  • Ankara’ya 708 km,
  • İstanbul’a 882 km
  • Antalya’ya ise 394 km

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.