Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Nerede – Nasıl Gidilir

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Nerede – Nasıl Gidilir

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücretli mi? Açılış / Kapanış Saatleri var mı? Ayrıca Detaylı olarak Diyarbakır Gezilecek Yerler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                Diyarbakır Kalesi Hakkında Bilgiler                  

Diyarbakır, Anadolu ile Mezopotamya arasında doğal bir köprü ve çeşitli uygarlıkların tarihi ve kültürel mirasını günümüze kadar taşıyan ilimizdir.

Diyarbakır Kalesi ilk kurulduğu içkale ve onu tamamlayan dış kaleden oluşmaktaydı. Kaleye hâkim olan Arap ve Türk devletleri dönemlerinde büyük ölçüde genişletilmiş ve restore edilmiştir; yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda olan kalenin çok sayıda kulesi bulunmaktadır.

Kale, 5.700 metre uzunluğundadır bunun yanı sıra 10-12 metrelik yüksekliğe sahiptir. 82 adet burç bulunmakta ve farklı yöne açılan 4 adet ana kapı kaleyi sarmaktadır.

Kalenin en önemli özelliği ise burçlar üzerinde yazmakta olan kabartmalar ve kitabelerdir. Bu kabartma ve kitabeler sayesinde dünyadaki birçok surdan farklı bir özelliğe sahiptir.

Surların ilk yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Öte yandan Milattan önce 3000-4000 yılları arasında Hurriler isimli topluluk tarafından bugün ki iç kalenin yapıldığı düşünülmektedir. Ancak bu dönemden neredeyse hiçbir kalıntı bulunmamaktadır.

Surlar günümüzdeki halini ise M.S 349 yılında Roma İmparatoru 2. Constantinus’un çalışmaları sayesinde almıştır. Bu dönemden sonra Diyarbakır’da hüküm süren her devlet surlar ile ilgilenmiş ve birtakım eklemelerde bulunmuştur. Kanuni Sultan Süleyman döneminde on altı burç ve iki adet kapı eklenmiştir.

                Hevsel Bahçeleri Hakkında Bilgiler               

Diyarbakır Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan yaklaşık yedi yüz hektarlık verimli arazidir. Tarımın anavatanı Mezopotamya’nın belki de en eski tahıl ambarı olduğu söyleniyor.

Hevsel Bahçeleri, Evliya Çelebi, Şemsedin Sami, Mehmed Uzun ve Yaşar Kemal gibi birçok edebiyatçının eserlerine konu olmuştur. Ayrıca  180’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapması nedeniyle de Doğu’nun Manyas’ı olarak kabul ediliyor.

Esfel Bahçelerinin isim kaynağı olarak şöyle bir görüş ileri sürülür: Nusaybin’den İranî güçlerin önünden kaçıp şehre sığınan kırk bin olarak ifade edilen insanın şehre alınmayıp, burada iskâna zorunlu tutulması söz konusudur. Arap dilinde “Esfel”, hor görülen, alçaltılan manadadır. Bundan dolayı buraya yerleştirilen halka “Esfel” denilmiştir. Halkın şehre alınmayışı beraberinde geçimin zorlukları kendilerini ekmeye-biçmeye yöneltmiş ve tarıma endekslenen hayat beraberinde bahçeleri ortaya çıkartmıştır:” Esfel Bahçaları”

Diyarbakır Kalesi  Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası

“Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı” Kuşbakışı kalkan balığını andıran biçimiyle kenti baştanbaşa kuşatan Diyarbakır Surları ve hemen yanı başındaki Hevsel Bahçeleri ile muazzam bir görünüme ve dokuya sahip olan alanın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmesi için uzun bir dönemdir yürütülen çalışmalar çerçevesinde oluşturulan Adaylık dosyası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO komitesine sunulmuştu.

Üzerindeki yazıtları, burçları ve bezemeleriyle görkemli bir açık hava müzesi konumunda olan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, ülkemizin Dünya Kültür Mirası listesindeki 14. Yeri olarak tescillenmiştir.

 

         Diyarbakır Surları ve Turistik İmkanları         

Diyarbakır surları günümüzde turistlerin girişine açık bir açık hava müzesi konumundadır. İsteyen turistler kolaylıkla girebilmekte ve suru inceleyebilmektedir. Özellikle sahip olduğu burçlar ve kapıları ile oldukça ilginç manzaraları turistlere sunabilmektedir. Burçlar üzerinde bulunan ve farklı dillerde yazılan kitabeler turistlerin ilgisini çekebilecek en önemli etkenlerin başında gelir.

Bunların yanı sıra yine burçlarda bulunan güneş, çift başlı kartal, akrep, at, boğa gibi simgeler de oldukça dikkat çekici manzaralar teşkil eder. Tarihi surlar Diyarbakır’ın eski yerleşim yerlerini içine alan yukarıdan bakıldığı zaman bir kalkan balığını anımsatan müthiş güzellikte yıllara meydan okuyan harika bir tarihi eserdir,

Diyarbakır tarihi surlarına Diyarbakır’a gelen misafirlerin görmesini tavsiye ederim fakat Sur’ un çoğu yer tehlikeli, gidecekseniz eğer Hz. Süleyman Cami’sinin avlu tarafındaki parkı çevreleyen Surlara gitmenizi tavsiye ederim, çocuklarınızın rahatça trafikten uzak bir ortamda oynayabileceği bisiklete binebileceği bir yerdir. Ayrıca Sur’a çıkıp Hevsel Bahçelerini arkanıza alarak fotoğraf çekinmeyi unutmayın. Muhteşem bir manzara sizi bekliyor.

            Diyarbakır Kalesinde Kaç Tane Kapı Var?         

Diyarbakır kalesi, 4 adet ana kapı ile dünyaya bağlanmaktadır. Kapıların temel amacı Mezopotamya ticaret yolunda bulunan Diyarbakır’a gerçekleştirilen giriş ve çıkışları kontrol altında tutmaktır.

  1. Kapı olan Harput ya da dağ kapısı Latince, gerekçe kitabelerin yanı sıra mervani ve abbasi dönemlerinden kalma onarım kitabelerinin de üzerinde bulunduğu kapıdır.
  2. Mardin kapısı, Halife Murtezid Billah, Diyarbakır’ı kuşatmasından sonra burasının asilerin barınağı olarak kullanılmasını önlemek amacıyla surun güney tarafını yıktırmıştır. Bu bölümde bulunan kapı üzerindeki yazıya göre; 90o yıllarda Halife Muktedir Billah ve Veziri Ali Bin Muhammed’in yardımlarıyla, Cerceralı Yahya’nın idaresinde Diyarbakırlı bir mühendis olan Ahmet tarafından tadilatı yapılmıştır.
  3. Kapı Dicle Kapısı ve son kapı ise Urfa kapısı ya da Rum kapısı olarak geçer. Sahip olduğu tarihi özellik ve büyük yapısı sayesinde dünyanın eşsiz surlarının başında yer alan surlar kesinlikle görülmesi gereken bir tarihi eserdir.

 

       Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’ne Nasıl Gidilir?   

Kaleyi görmek için ilk yapmanız gereken Diyarbakır il merkezine gelmeniz gerekmektedir. Merkezden kalkan otobüsler veya dolmuşlarla kısa bir sürede Kaleye ve Hevsel Bahçelerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca Hevsel Bahçeleri için Diyarbakır Suriçi dolmuşlarını kullanarak ulaşabilirsiniz. Ya da Dicle Üniversitesi’ne giden otobüs ve dolmuşlarla buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Otogardan Sur’a dolmuşla geçebilirsiniz. Hava alanından Merkeze gelen otobüsü kullanıp, tekrar sur arabasına binmeniz gerekiyor.  Surları ister aracınızla isterseniz de yürüyerek gezebilirsiniz. Yürümeyi tercih ederseniz biraz yorulabilirsiniz. Surların etrafındaki burçlarda bulunan kafelerde oturup dinlenebilirsiniz.

Adres: Cami Nebi Mahallesi, Gazi Caddesi. No:1 – Sur / Diyarbakır

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.