Diyarbakır Ulu Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Ne Zaman Yapıldı
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Diyarbakır Ulu Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Ne Zaman Yapıldı? Kim Tarafından Yapıldı? Cami’nin Tarihi ve Mimarisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Diyarbakır Ulu Cami Nerede?
Ulu Cami, Şehrin merkezinde, Kebir Mahallesinde bulunan Anadolu’nun en eski ve tarihi değerlerinden birisi olarak gösterilmektedir. Cami, Dağ Kapı ile Urfa kapı arasındaki kalarak orta çağda kentin merkezine ulaşımda ana arter görevini üstlenmiştir. Ulu Cami de, Dört mezhebe de yer verilmiştir, İslam’ı 5. Haremi şerifi kabul edilmesi yönüyle de önem teşkil etmektedir.
Ulu Cami Hakkında Kısa Bilgiler
Ulu Cami, Hz. Ömer döneminde 639 yılında şehrin tam merkezindeki en büyük mabed olarak bilinen Martoma Kilisesinin bulunduğu yere yapılmıştır. Daha sonra ise 1091 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah’ın emri ile Cami baştan aşağı bir onarım görmüştür.
Cami, geçmişten günümüze kadar birçok kez tadilat ve onarım görerek bugünkü halini almıştır. Ulu Cami, İslam döneminin ünlü eserlerinden Şam Emeviye Cami’nin Anadolu’ya yansıması olarak değerlendirilmektedir.
Ulu Cami’nin geçmişten günümüze farklı onarımlar görmesinin bir belirtisi olarak, avluya bakan cephelerinde farklı dönemlere ait mimari bezemeler, kabartma ve yazıtlar görülmektedir.
Bu yapı da, Camide 2 bölüm bulunur(Hanefiler ve Şafiler Bölümü), Ayrıca iki medresesi bulunmaktadır. (Zinciriye ve Mesudiye) Camiye giriş üç ayrı yerden yapılır. Doğu tarafında bulunan kapıya ana (taç) kapı denmektedir. Bu kapının en ilgi çeken yeri, kapının her iki köşesinde aslanla boğa mücadelesini simgeleyen ve simetrik olarak işlenmiş kabartma bir figür yer alıyor.
İki hayvanın mücadelesini konu alan ana giriş kapısı kemer şeklinde ve oldukça büyüktür. Bu kapıdan geçtikten sonra avlu bölümüne ulaşıyorsunuz. Avlu bölümü, sekizgen plan ile yapılmış şadırvan bulunuyor. Bu şadırvan sekiz adet sütun üzerine yerleştirilerek yapılmış. Cami’de ayrıca, doğu-batı yönünde minaresi, maksuresi, abdesthane kısımları bulunuyor.
Ulu Cami’nin avlusunda sibernetiğin babası olarak kabul edilen ünlü bilgin El Cezeri’nin yaptığı Güneş Saati görülmeye değer güzelliktedir.
Diyarbakır Ulu Camii’ne Nasıl Gidilir?
Ulu Cami, Şehrin merkezinde,Kebir Mahallesinde bulunuyor. Ulu Camiyi görmek için tek yapmanız gereken Diyarbakır’a gelmeniz olacaktır. Sur içi olarak bilinen yerde bulunur.
Havalimanı, Bağlar Merkez ilçesinde bulunur. Şehir merkezine uzaklığı 6 km.dir. Havalanımıza taksi, şehir içi minibüsleri ve otobüsleri ile Diyarbakır’ın her yerine gelebilirsiniz.
Demiryolu ile Gelecekler, tren garından şehir içi minibüsleri, otobüsleri ve taksi ile ulaşım çok kolaydır. Tren garına İstanbul Haydarpaşa Garından Diyarbakır’a düzenli seferler yapılmaktadır. GÜNEY KURTALAN EKSPRESİ trenleri, Ankara – Diyarbakır/Kurtalan – Ankara arasında haftada 6 gün gelmektedir.
Diyarbakır’ın Bazı İllere olan uzaklığı;
- Diyarbakır-Ankara arası 1001 km,
- Diyarbakır-İstanbul arası 1454 km,
- Diyarbakır – Elazığ Arası 153 km
- Diyarbakır – Malatya Arası 251 km
- Diyarbakır – Şanlıurfa Arası 176 km
- Diyarbakır – Adıyaman Arası 205 km
- Diyarbakır – Bingöl Arası 144 km
- Diyarbakır – Mardin Arası 95 km uzaklıktadır.
- Diyarbakır – Batman – 100 km
- Diyarbakır – Muş – 258 km
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.