Doğu Ekspresi İle Kars’ta Gezilecek Yerler – Çıldır Gölü – Ani Harabeleri

Doğu Ekspresi İle Kars’ta Gezilecek Yerler – Çıldır Gölü – Ani Harabeleri

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Doğu Ekspresi İle Kars’ta Gezilecek Yerler – Kars ilinin Camileri – Müzeleri – Tabiat Parkları – Doğal Güzellikleri  hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Bir sevdadır Doğu Ekspresi, Bir serüven , Bir Macera… Genci yaşlısı, Büyüğü Küçüğü kendini demir raylar Üzerine bırakıyor günlerce doğanın tadını çıkartıyor. Tek duyduğu ses Kompartımanın çıkarttığı sestir. İnsanlardan uzak sadece doğa manzaralarıyla keyifli bir yolculuk…

Ankara’dan Kalkıp Kars’a Giden bu serüven de Bizleri neler bekliyor bilinmez ama Kars iline gittiğinizde Nereleri Gezmeliyiz ve Bunların neler olduğunu biz belirlemeliyiz. Sizlere yardımcı olması amacıyla birkaç tavsiyede bulunduk.

      Doğu Ekspresi İle Kars’ta Gezilecek Yerler       

                              Ani Harabeleri                                    

Ani Harabelerinin en eski tarihi MÖ. 5000 yıllarına kadar uzandığı anlatılmaktadır. İlk yerleşimin MÖ.3000 yıllarına dayandığı ve Saka Türkleri, Sasaniler, Bizanslılar, Anı Gürcü Atabeyleri, İlhanlılar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlı Devleti hüküm sürmüştür. Ani Harabesinde bugünkü yerini oluşturan kale MS. 4. yy. Kars Şehrine ismini verdiği söylenen Karsak’lılar tarafından yaptırılmıştır.

Ani Harabelerinin en parlak dönemi olarak 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı dönemidir. 11.-12. yy. ait İslam mimarisinin eserlerini bünyesinde bulunduran antik şehirdir.

                                         Çıldır Gölü                              

Çıldır Gölü, Türklerin kullanmış oldukları en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bu durumun M.Ö 650 ve 700 yıllarına kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Çıldır Gölü ise ülkemizin Kars ve Ardahan ili sınırları içerisinde kalan bir bölgede bulunmaktadır. Bu alan Kars şehir merkezine yaklaşık 1 saatlik bir mesafede yer almaktadır.

Çıldır Gölü, Doğu Anadolu bölgemizin En Büyük ikinci Gölü olmasının yanı sıra en büyük tatlı su gölü olarak da bilinmektedir. Bu doğa harikası gölün deniz seviyesinden yüksekliği ise 1952 metre seviyelerindedir. Ayrıca bu gölün bilinen en derin noktasının ise 42 metre olduğu tahmin edilmektedir.

              Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi                       

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Rus ordularının istilasına karşı Kars şehrinin Korunması amacıyla tabyalar yapılmıştır. Bu Tabyalar, 1828 yılında Rus saldırısının püskürtülmesi, 1855 yılında Kars Zaferi’nin kazanılması ve 1877-1878 yılları arasında geçen Osmanlı-Rus Savaşı sırasında savunma amaçlı kullanılmıştır.

1928 tarihinde Rusların gece baskınında 500 asker şehit edilmesinden sonra ‘Kanlı Tabya’ olarak anılmaya başlanan bu yer, yapılan bir düzenleme ile Şehitlerin anıldığı, Savaşta yaşanılan olaylar, Kullanılan malzemeler ve bir çok anı ile Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi olarak düzenlemiştir.

                                         Kars Kalesi                                 

Kars Kalesi, Saltuklu Beyi Melik İzzeddin’in emri ile Saltuklu Veziri Firuz Akay tarafından MS. 1153 yılında yeniden inşa ettirilmiş ve 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murad’ın emri ile Kars’a gelen Lala Mustafa Paşa tarafından büyük bir onarımdan geçerek günümüzdeki son halini almıştır. Kaleye çıktığınızda Tüm Kars şehri ayaklarınızın altında kalıyor.

Kars Kalesinin Dış Surları 27.000 metre uzunluğunda ve  220 burçtan oluşmaktadır. Su Kapısı, Kağızman Kapısı ve Behram Kapısı olmak üzere Toplamda üç kapısı bulunan Kars Kalasi, doğu-batı yönünde 250 metre, kuzey-güney yönünde ise 90 metre genişliktedir.

            Kümbet Cami (12 Havariler Kilisesi)               

Kümbet Cami, Kars ilinin merkezinde Kars Kalesinin hemen yakınında bulunuyor. Geçmiş yıllarda Kilise olarak kullnalılan bu Cami Kiliseden Camiye dönştrldğ için Halk arasında Doğunun Ayasofyası olarak söylenmektedir. Camiden tek Farkı Minaresi olmamasıdır.

Kümbet Cami diğer ismiyle 12 Havariler Kilisesi, 932 – 937 yılları arasında Bagratlı Krallığı döneminde bir Ermeni Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Fakat bu yapı ibadethaneden ziyade Kutsallığına inanılan 12 Havarileri anma yeri olarak kullanılmış.  1064 yılında Kars şehrinin Feth edilmesinden sonra camiye çevrilmiştir.

                           Tigran Honents Kilisesi                            

Tigran Honents Kilisesi, 1215 yılında Kiliseye İsmini veren Tigran Honenst tarafından yaptırılmıştır. Arpa Çay’ın hemen üstünde İpek Yolu Köprüsünün üstünde tepe bir nokta da bulunuyor. Yapıyı incelediğimizde, Dışarıdan bakıldığında dikdörtgen şekilde ve kubbeli bir görünüme sahiptir.Kesme düz taşlarla örülüdür. Genellikle Duvarlarında Siyah ve Kahverengi renkleri ağırlıklıdır.

                                       Kars Müzesi                                   

Anadolu’ya Kafkaslardan girişte ilk yerleşim şehri olan Kars, Geçmişten Günümüze  bir çok uygarlığa tanıklık etmiş ve bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Burada bulunan uygarlıklar arkalarında bir çok tarihi eseri de bırakarak gitmiştir. Kars Müzesi, Geçmiş yıllar da ve günümüzde kullanılan alet ve şehrin kültürü hakkında bizlere bilgiler vermektedir. Bir şehri tanımak istiyorsan o şehrin müzesini gezmelisiniz.

Kars Müzesinde Arkeolojik, Etnoğrafik ve Taş eserler olarak 3 farklı sergi salonu bulunmaktadır. Müzenin zemin katında Arkeoloji salonu ve üst katında Etnografya salonu ve Bahçesinde Taş Eserler sergilenmektedir.

                                          Fethiye Cami                           

Fethiye Cami, 19.yy’da Ruslar tarafından Tüf taşından Kilise olarak yaptırılmıştır.Cumhuriyetin ilk yıllarında ilk olarak Kapalı spor salonu ve daha sonrasında yıl 1985’te çeşitli tamiratlar yapılarak Camiye çevrilmiştir.Yapı, Camiye çevrilirken yapılan tadilat sonrasında orjinalliğinden uzaklaşmıştır. Yapının sağına ve soluna Tai Kaide üzerine yuvarlak gövdeli taştan iki adet şerefeli Minare eklenmiştir.

                                         Taş Köprü                                  

Taş Köprü, 1715 yılında büyük bir sel felaketi sırasında bazı ayakları yıkılmış, sağlam kalan ayakları üzerine 1719 yılında kentin ileri gelenlerinden Hacı Ebubekir Karahanoğlu tarafından aslına uygun olarak tekrardan yapılmıştır. Köprü, 54 metre uzunluğunda ve 8 metre genişliğindedir. Üç Gözlü olarak tasarlanan Taş Köprü Günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır.

                         Hasan Harakani Türbesi                     

Hasan Harakani Türbesi, Kars ilinin Merkezin de Kaleiçi Mahallesi Ozanlar sokakta bulunan Evliya Cami külliyesi içerisinde bulunmaktadır. Mevlana’dan 200 yıl önce yaşamış olan Hasan Harakini, Maneviyatı yüksek, büyük bir evliya biri olması sebebiyle yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ilgi görmektedir. Selçukluların Anadolu’ya gelişini kolaylaştırmak için yola koyulan Hasan Harakani 1033 yılında Kars ilinin Yahniler dağında düşmana karşı savaşırken şehit düşmüştür.

Doğu Ekspresi İle Kars’ta Gezilecek Yerler

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.