Dolmabahçe Sarayı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2023

Dolmabahçe Sarayı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2023

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Dolmabahçe Sarayı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saati – Mimari Yapısı ve Tarihçesi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Saray, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesi sınırları içerisinde Vişnezade mahallesinde Dolmabahçe Caddesinde yer almaktadır. Saray, Beşiktaş ve Kabataş arasında ve İstanbul Boğazı kıyısında yer alır.

Dolmabahçe Sarayı’nın bulunduğu yerde Evliya Çelebinin yazdığı bilgiler ışığında Yavuz Sultan Selim’in bir köşk yaptırdığı bilgisine ulaşılmaktadır. Daha sonra I. Ahmet zamanında, mekân taşla doldurulur ve köşk büyütülür. Sarayın ve yerleşimin adı buradan gelir.

Bugünkü yapı 1842 yılında I. Abdülmecit tarafından inşa ettirilmiştir.

Bu yapı Karabet Baylan’a inşa ettirilir. Yapımı 1853 senesine kadar inşası devam etmiştir. Bu saray hem ikamet olarak hem de resmi makam olarak kullanılmıştır. Abdülmecit’ten sonra kardeşi Abdülaziz’de bu Saray’da yaşamıştır.

Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk’ün İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Konutu olan Dolmabahçe Sarayı, 10 Kasım 1938 tarihinde Atatürk’ün öldüğü yer olması münasebetiyle Cumhuriyet tarihinde ayrı bir önem taşımaktadır.

 

Dolmabahçe Sarayı; Harem, Mabeyn, Saat Kulesi ve Dolmabahçe Cami gibi ana yapılardan meydana gelmektedir. Saray içerisinde, 285 oda ve 46 adet salon, 6 hamam ve 68 tuvalet vardır. Toplamda 110 bin metrekare alan üzerine inşa edilmiştir.

Sarayı’ın arka kısmında Sultan’ın kuşları için 19 yy. da inşa edilmiş ufak bir köşk yer alır. Yapıda o dönem farklı türden, birçok kuş barındırılmıştır. Günümüzde müzeye dönüştürülen Saray, Milli Saraylar Daire Başkanlığına bağlıdır.

                                  Ziyaret Günleri                               

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı tüm saray, köşk ve kasırlarda, aşağıdaki istisnalar hariç olmak üzere, Müze Kart geçerlidir.

Dolmabahçe Sarayı Selamlık Bölümü (Müze Kart geçmemektedir).

Pazartesi günleri kapalı haftanın diğer günleri hizmete açık konumdadır.

Dolmabahçe Sarayı 09:00-16:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Dolmabahçe Sarayı için 09:00 – 16:00 saatleri arasında gişelerden bilet alınabilir.

Not: Saray, köşk ve kasırlarda mescit, tuvalet ve otopark mevcuttur.

          Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti 2023 Yılı                  

Selamlık, Harem ve Resim Müzesi Birlikte 

Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı………….: 110 TL
Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı…….: 450 TL
İndirimli Bilet Fiyatı………………..: 35 TL

Selamlık (Sadece Müzekart Sahibi Yerli Ziyaretçiler İçin)

Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı ………..: 70 TL
İndirimli Bilet Fiyatı………………..: 20 TL

Okul Öğrenci Grupları (Mavi Salon Bölgesi Öğrenci Güzergahı)

İndirimli Bilet Fiyatı……………….: 20 TL

Not: Selamlık Bölümüne Müzekart ile giriş yapılmıyor. Diğer bölümlerde Müzekart geçiyor.

Telefon 0(212) 236 35 77

                Dolmabahçe Sarayı Nerede?                           

Saray, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Beşiktaş’a bağlı Vişnezade mahallesinde Dolmabahçe Caddesinde yer almaktadır. Dolmabahçe Sarayı Beşiktaş ve Kabataş arasında ve İstanbul Boğazı kıyısında yer alır.

               Dolmabahçe Sarayı’na Nasıl Gidilir?              

Buraya toplu taşıma veya hususi aracınız ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Hem Beşiktaş hem de Kabataş İskelesine 10 dakika yürüyüş mesafesindedir. Taksim Meydanı’na ise 20 dakika yürüme mesafesindedir.

    Dolmabahçe Sarayı’na Otobüs ile Nasıl Gidilir?   

25T Hat No’lu Sarıyer -Taksim

559C Hat No’lu Rumelihisarüstü – Taksim,

110 Hat No’lu Kadıköy – Taksim,

112 Hat No’lu Bostancı – Taksim,

DT2 Hat No’lu Ortaköy – Taksim otobüslere binip, İnönü Stadı otobüs durağında inerek Dolmabahçe Sarayı’na ulaşılabilir.

Anadolu Yakasından gelenlerin motor ya da vapurla Beşiktaş ya da Kabataş’a gelip oradan yürümeleri daha hızlı bir seçenektir.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.