Efteni Gölü Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti 2024, Gölyaka – Düzce

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Efteni Gölü Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti,  Efteni Gölü Hakkında Rivayetler ve Gölün oluşumu  hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Efteni Gölü Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti 2024, Gölyaka – Düzce

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Efteni Gölü Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti,  Efteni Gölü Hakkında Rivayetler ve Gölün oluşumu  hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                Efteni Gölü Nerede?          

Efteni Gölü, Düzce ilinin Gölyaka sınırları içerisinde bulunan bu göl, su kuşlarının göç yolu üzerinde bulunması ve 150 çeşit kuşa ev sahipliği yapması nedeniyle, 2005 yılında Su kuşlarını koruma-Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak doğal koruma alanı altına alınmış, avlanma yasaklanmıştır. Efteni; Aksu, Asar, Uğur gibi derelerin birleşmesinden oluşan bir göldür.

Gölün etrafında iskele ve gözetleme kulesi haricinde hiçbir yapı bulunmamaktadır.

Fotoğraf çekmeye meraklı insanların uğrak mekânı olan Göl, her mevsim ayrı güzel olsa da ilkbahar aylarında ziyaret edilmesini tavsiye ederim. Açmış nilüferler ve suyun yüzeyinin yemyeşil bir bitki örtüsüyle kaplanmış olduğunu göreceksiniz.

                          Efteni Gölü Rivayetleri                    

Efteni Gölü’nü araştırdığımızda karşımıza bir rivayet çıkmaktadır. Mitolojik ve şöyle: Olympos tanrılarının en büyüğü Zeus ve Hermes insanların durumlarını merak ederler ve bu yüzden aşağı inerek insanların kapılarını çalmaya başlarlar ama kapılar ya açılmaz ya da onlara dilenci muamelesi edilir. Bu duruma çok sinirlenen Zeus ve Hermes son olarak, sazlıklardan ve samanlardan oluşan bir kulübenin kapısını çalar.

Kapıyı yaşlı bir kadın açar ve onlar Sorgusuz sualsiz içeri buyur eder. İçeri girdiklerinde yaşlı bir adam daha görürler. Bu yaşlı çift evlerinde ikram edebilecek ne varsa hepsini sofraya koyar ve misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya çalışır. Bunun sonucu olarak Zeus ve Hermes bu yaşlı çifti dağların tepelerine çıkartır onlara refah içinde yaşamaları için uygun ortamı sağlar ve beride kalan köyü lanetleyerek sular altında bırakır.

Efteni Gölü içerisinde bir şehir olabileceğine dair bazı bilgiler bulunmakta ve araştırmalar devam etmektedir.

Efteni Gölü

Efteni Gölü

      Efteni Gölü İsmi Nereden Geliyor?    

Bizans prensesi Eftelya ile ilgili. Bizans ordusu savaş dönüşü bu gölün etrafında konaklamaya karar verir. Bu sırada Bizans prensesi Eftelya’nın suratında bazı yaralar çıkmış ve gölün suyu bu yaraları iyileştirerek onu güzel bir kadın hâline getirmiştir.

Bu durum karşısında Bizans Kralı kızı için bir hamam yaptırır ve onu bakıcılarıyla orada bırakır. Eftelya kayıkla gölün üzerinde gezerken, karşı yakada bir delikanlı görür ve ona âşık olur. Delikanlının da ona âşık olması sonucu sürekli görüşmeye başlarlar. Eftelya sevgilisini görmeye gittiği bir günde kayığın batmasıyla birlikte suda boğularak ölür. O günden sonra göle “Efteni” adı verilir.

Efteni Gölünde bulunan tahtadan yapılmış olan gözetleme kulesinden fotoğraf çekinmeyi unutmayınız. Bir zorunluluk gibi hissediyorsunuz çünkü.

                            Efteni Gölü’ne Nasıl Gidilir?                         

Düzce ilinin Gölyaka sınırları içerisinde bulunmaktadır, Düzce iline 10 km uzaklıktadır.

İstanbul’a 220 km (yaklaşık 2,5 saat) Düzce iline 10 km mesafededir. İstanbul tarafından gelenler Hendek çıkışından yolu takip ederek,

Ankara tarafından gelenler ise Düzce çıkışından, Gölyaka tarafına doğru giderek bu göle ulaşabilirler. 259 km uzaklıkta ve ortalama 2 saat 46 dakika sürmektedir.

Toplu Taşıma İle Gidecekler; Düzce ilinden Gölyaka İlçesine giden minibüslere binip son durakta indikten sonra kısa bir mesafe yürüyüş ile gidebilirler.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.