Eskişehir Kurşunlu Cami ve Külliyesi Nerede-Nasıl Gidilir – Odunpazarı
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Eskişehir Kurşunlu Cami ve Külliyesi Nerede-Nasıl Gidilir – Külliyenin Bölümleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Eskişehir Kurşunlu Cami ve Külliyesi
Kurşunlu Cami ve Külliyesi, Eskişehir’in merkezinde yer almaktadır. Eskişehir’in en eski yerleşim yeri olan Odunpazarı’nda yer alan Kurşunlu Cami ve Külliyesi, şehrin en fazla ziyaret edilen bölgesindedir. Kurşunlu Külliyesi, 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait bir eserdir. Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında yapılmıştır. Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi’nde bulunan vakıf kaydına göre, Büyük Kervansaray hariç, külliye içinde bulunan binaların tamamı vezir Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517-1525 yılları arasında inşa ettirilmiş ve muhtemelen 1525 yılında tamamlanmıştır.
Kurşunlu Külliyesi’nin mimarı muhtemelen, Mimar Sinan’dan önce mimarbaşı olan, Acem Ali’dir. Gerçek adı Alaeddin Ali Bey olan Acem Ali (Acem Alisi ya da Esir Ali diye de bilinir) klasik Osmanlı mimarlığında adı bilinen ilk mimarbaşıdır (1519-1537). Kubbesinin kurşunlu kaplı olmasından dolayı bu ismi almıştır. Kurşunlu Cami ve Külliyesi yedi farklı bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler İmaret, Aşevi, Kervansaray, Şadırvan, Cami, Sıbyan Mektebi, Medrese (Mevlevihane) ve Tabhane olarak karşımıza çıkmaktadır.
İmarethane(Aşevi)
Vakfiyedeki bilgiler ışığında ambar, yemek salonu ve mutfaktan dolayı bu birim karşısındaki kubbeli aşhane ile birlikte yemekhane yapısı olduğuna ulaşılıyor. Binanın, giriş bölümünden sonra enlemesine atılmış dört sivri kemerle desteklenen tonozla örtülü olduğu görülmektedir.
Kervansaray
Kervansaray 1529 tarihi civarlarında inşaa edilmiştir. Binanın yapımında kesme ve doğal taş kullanılmıştır. Eksende bulunan altı adet payenin yapıyı hem derinlemesine hem de enlemesine böldüğü görülmektedir. Enlemesine yapı on dört bölüme ayrılmış ve her birimin üstü beşik tonozla örtülmüştür. Kervansaray günümüzde nikâh salonu olarak kullanıma sunulmuştur.
Şadırvan
Şadırvan, 1536’da Matrakçı Nasuh’un çizdiği minyatürde ayrıntılı şekilde görülmektedir. Yapılan yanlış restorasyonlar sebebiyle orijinali ile benzerlik göstermemektedir.
Kurşunlu Cami
Caminin kubbesi kurşunla kaplı olması sebebiyle Kurşunlu Camii adını almıştır. Kubbe içinde kalem işçilikleri göze çarpmaktadır. Cami, kare planlı kubbeyle örtülü, beş bölümlü, son cemaat yeri bulunan ve külliyede kitabeye sahip tek yapıdır. Caminin yapımında kesme taş malzeme kullanılmıştır. Klasik dönem özelliklerini göstermektedir. Cami sivri kemer ve mukarnaslı sütun başlıkları da görülür.
Sıbyan Mektebi
Revaklı ve tek mekanlıdır. Biri giriş kısmı, diğeri kapalı kısım olmak üzere kubbeyle örtülü iki mekan bulunmaktadır. Taş ve tuğlayla oluşturulan almaşık teknikte yapılmıştır. Bizans dönemine ait devşirme malzemeler de görülür. Günümüzde kütüphane olarak kullanılıyor.
Medrese(Hanikah)
Medrese, hanikah ve Mevlevi Asitanesi olarak da bilinmektedir. Yapı L biçiminde kubbeli olarak inşa edilmiştir. Yapılan restorasyonlar ile, kuzey cephe boyunca revak, destek ve örtü elemanlarıyla yeniden inşa edilmiştir. Semahane olarak kullanılan bölümünde kuzey cephesi sivri kemeri bir eyvan niteliğine büründürülmüştür. Medrese, günümüzde Lületaşı Müzesi olarak kullanılmaktadır.
Tabhane
Tabhane içinde günümüzde El Sanatları Çarşısı oluşturulmuş, buradaki atölyeler ziyarete açılmıştır. El Sanatları Atölyeleri içinde pek çok sanatçı tezhip, süsleme, cam sanatlarıyla uğraşmakta, eserler burada satışa sunulmaktadır.
Eskişehir Kurşunlu Cami’ne Nasıl Gidilir?
Toplu taşıma araçları, özel aracınız veya taksi ile ulaşabilirsiniz.
Hususi aracınızla gelmek için öncelikle Eskişehir şehir merkezine gelmeniz gerekiyor. Oradan tabelaları izleyerek rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Kurşunlu Camii ve Külliyesi‘nin olduğu alanda belediyeye ait bir park bulunuyor. Aracınızı buraya park edebilirsiniz.
Toplu taşıma aracı ile gelmek isteyenler Otogar’dan tramvay’a binip en yakın Atatürk Lisesi tramvay durağında inip 5 dk bir yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüsler bu bölgenin önünden geçmektedir.
Şehrin en eski yerleşim alanı olan bu bölgede günümüzde birçok önemli tarihi ve turistik yapı bulunuyor.
- Kurşunlu Camii ve Külliyesi
- Lületaşı Müzesi
- Atlıhan El Sanatları Çarşısı
- Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
- Eskişehir Balmumu Müzesi
- Şelale Park
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.