Fethiye’de Görülmesi Gereken En Güzel 10 Yer – Muğla
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Fethiye’de Görülmesi Gereken En Güzel 10 Yer hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Sizler için derlemeye çalıştığımız bu güzel yerlere gelin bir göz atalım.
Fethiye Hakkında Kısa Bilgi
Fethiye, ülkemizin ve dünyanın bence en önemli turizm merkezlerinin başında geliyor. Fethiye içerisinde birçok güzellikleri barındırmaktadır. Likya, Fethiye ile Antalya arasındaki Teke yarımadası üzerinde yer alır. Fethiye’nin Likya dönemindeki adı Telmessos’tur Yazılı kaynaklarda kentin bu ismi tanrı Apollon’un oğlu Telmessos’tan aldığı belirtiliyor. 1284’te Menteşeoğulları’nın yönetimi altına girmiş olan Fethiye, 1424’te Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır. Bu dönemde Meğri olan kentin adı, 1914’te uçağı düşen ilk hava şehitlerinden Fethi Bey’in anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir.
Fethiye’de Görülmesi Gereken En Güzel 10 Yer
1- Gemiler Adası Koyu
Ören yeri olarak geçen adada Bizans dönemine ait 11 bazilika tipi kilise, çok sayıda şapel, ev, depo, mezar ve sarnıçlar bulunmaktadır. Gemiler Adası’nın 7. yüzyılda Arap istilası sonucu terk edildiği düşünülüyor. Tepedeki doğu-batı uç noktalarında iki kilise yer alıyor. Depremden yıkılmış kiliselerin duvarlarında bulunan freskler ve mozaikle kaplı tabanlar tahribe uğramış durumdadır. Adanın kayalık olması nedeniyle kilise ve evlerin temelleri kaya içine oyularak yerleştirilmiştir.
Adanın ismiyle ilgili bazı rivayetler bulunmaktadır. Bu rivayete göre adanın en yüksek noktasındaki kilisenin Aziz Nikolas’a ithaf edildiği ortaçağ dönemine ait bir denizcilik rehberinde rastlandığı bilinmektedir.
Gemiler Adası Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.
2- Fethiye Ölüdeniz
Dünyanın en güzel kumsalı seçilen Ölüdeniz, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlıdır. Ortaçağ’da “Uzak Diyar”, Likya Dönemi’nde ise “Işık ve Güneş Diyarı” olarak bilinmektedir. Bir lagün oluşumudur. Lagün ya da Deniz Kulağı ne derseniz; Lagün veya denizkulağı dalgalar tarafından oluşturulan kıyı birikim şekillerindedir. Ancak oluşumunda, kıyı akıntılarının da etkisi vardır. Bunlar, alçak kıyılardaki koy ve deltalardan oluşurlar. Koyun bir ucundan diğer ucuna doğru bir ok gibi uzanan şekillerdir. Bir kıyı okunun koyun ağzının kapatılacak şekilde gelişmesi ve karşı buruna bağlanmasıyla kıyı kordonu meydana gelir. Ölüdeniz de bu şekilde oluşmuştur. Fethiye Ölüdeniz Tabiat Parkı sınırları içinde bulunan mavi bayrak ödülüne sahip olan Kumburnu Plajı ve Belcekız Plajında denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Fethiye Ölüdeniz Kumburnu’nda 950 hektarlık alan Kıdrak Tabiat Parkı ilan edilip, koruma altına alınmıştır. Ölüdeniz Lagünü ve Kıdrak Plajını kapsayan bu alan aynı zamanda SIT bölgesi ve özel çevre koruma alanı içinde kalmaktadır. Plajda su sporları işletmesi de var.
Fethiye Ölüdeniz – Ölüdeniz Blue Lagoon Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.
3- Kelebekler Vadisi
Kelebekler Vadisi, 350 metre ulaşan sarp kayalıklı duvarlarla çevrilidir. Vadi adını ise; barındırdığı 80′den fazla kelebek türünden ve özellikle Kaplan kelebeğinden almıştır. Ayrıca vadide kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten Vadi’ye dökülen şelale, Vadi’nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz’e dökülmektedir. Kelebek Vadisi’nin tarihi ise M.Ö. IV. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Likya’nın “Perdicia” isimli yerleşim yerinin bazı kalıntıları Kelebek Vadisi Kanyonu’nun hemen üstünde yer alır. Buradaki köy “Faralya” ismiyle anılmaktadır. Bizans ve Yunan uygarlıklarından Osmanlı’nın son zamanlarına kadar sürdürülen, yamaçların teraslamasıyla oluşturulan bahçecilik kültürü bugüne kadar gelmiştir. Vadinin toplam alanı 130 dönüm kadardır, bu alanın 90 dönüm kadarı şuan turistik amaçlar için kullanılmaktadır.
Vadiyi oluşturan dağlar üzerinde yaşayan ender canlılar nedeniyle Dünya mirası olarak korunması önerilen 100 dağdan biridir bununla birlikte 8 Şubat 1995’de 1. derecede doğal sit alanı ilan edilmiş, her türlü yapılaşma yasaklanmıştır. Ülkemizin kamp ve doğa turizmi açısından en nadide yerlerinin başında gelen Kelebekler Vadisi, kumsalında lüks konaklama tesisi yok. Çadır kurabilir ya da üzeri çalı ve yapraklarla kaplı çardaklarda, ağaç dalları arasına kurulmuş teraslarda geceleyebilirsiniz.
Kelebekler Vadisi Nerede-Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.
4- Amintas Kaya Mezarları
Amintas Kaya Mezarları, Likya döneminden (MÖ 4yy) kalma, kayalara oyulmuş kaya mezarıdır. Amintas Kaya Mezarı, Muğla’da bulunan kaya mezarlarının en güzel örneklerinden biridir. Yaklaşık yüz basamak çıktıktan sonra Amintas Kaya Mezarlarına ulaşılır. Likya Medeniyetindeki statüsü yüksek insanlar için yapılmış Kral Mezarları, işlenmeye ve oyularak şekillendirilmeye uygun kayalardan meydana getirilmiş. Amintas’tan şahane Fethiye Körfezi ve Şovalye Adası manzarası görünüyor.
Soldaki sütunun orta kısmında, M.Ö. 4. yy. alfabesi ile ”herpamiasoğlu amintas” yazılıdır. Bu kişinin kimliği tam olarak bilinmemektedir. İlçede görülmeye değer pek çok lahit mezar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi Likya dönemine ait olanıdır. İki katlı ön yüzünde dörtgen, ahşap kirişleri andıran oymalar ve gotik stili kemerli bir kapağı bulunmaktadır. Kapağın her iki yanı savaşları resmeden fresklerle bezenmiş olup, bunların kişinin yaşamı ile ilgili olduğu sanılmaktadır. Amintas Kaya Mezarları Nerede-Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.
5- Yeşil Vadi Doğa Park ve Kamp Alanı
Yanıklar Köyün ’de bulunan Türkiye’de ki en güzel en farklı kamp alanlarından bir tanesidir. Fethiye ilçe merkeze 20 km uzaklıktadır. Ağaç dalları ve su üstüne kurulan kamp çadırlarıyla ziyaretçilerine farklı bir tatil imkânı sunuyor.
Doğa tutkunları için 3 ila 10 metre arası yüksekteki ağaç dallarına ve su üstüne çelik halatlarla kamp çadırı kurulup kamp yapılan bir yerdir. Ahşap merdivenlerle çadırın bulunduğu platforma çıkıyorsunuz. Ağaç dallarında sallanan çadırda konaklayıp doğayla baş başa kalma fırsatı bulunmaktadır. Yanıklar Çayı üzerine kurulan ahşap platformlarda dinlenme fırsatı veren vadi, doğal havuzlarıyla da gelen ziyaretçilerine serinleme imkânı sunmaktadır. Muazzam bir doğa ortamı şok etkisi yaratan ferah bir suyu ve bol oksijenli havasıyla görülmeye değer bir yerdir.
Yeşil Vadi Doğa Park ve Kamp Alanı Nerede – Nasıl Gidilir Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.
6- Fethiye Paspatur Çarşısı
Paspatur Çarşısı, Marina ile Çarşı Caddesi arasında bulunmaktadır. “Eski Kent” anlamına gelen ismiyle her yıl binlerce turistin ziyaret durakları arasındaki Paspatur Çarşısı, Fethiye’nin en eski yerleşim yeridir.
Paspatur Çarşısı tarihi yapısı, eski evleri, eski evlerinde yer alan halıcısı, kilimcisinden hediyelik eşyacısına, barlarından restoranlarına görülmeye değer bir bölgedir. Paspaturda yer alan ve 1791 yılında inşa edilen eski Camii Fethiye’nin ayakta kalan en eski yapılarındandır. 1891 yılında yapılıp o günden bu yana hizmet veren Osmanlı Hamamı da Paspatur Çarşısında görülmeye değer yerlerdendir. Paspatur Çarşısı’na ilk girildiğinde en dikkat çeken detay tabii ki ahşap cumbalı otantik evler oluyor. Bu evler bölgenin simgeleri haline gelmiştir.
Paspatur Çarşısı Nerede-Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.
7- Gizlikent Şelalesi
Saklı Kente yaklaşık 2 km kadar uzaklıkta bulunan şelale müthiş bir doğal güzellik içerisinde yer almaktadır. Doğa yürüyüşü sevenlerin özellikle tercih ettiği bir bölgedir. Çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir yerdir. Özellikle ayakkabılarınızı kaymayan cinsten seçmenizi tavsiye ederim. Çocuklu aileler için pek uygun değildir.
Şelalenin suyu oldukça serindir. Bölge asırlık çınarlar ile kaplıdır. Bu doğal güzellik herkesin görmesi gereken bir görünüme sahiptir. Özellikle kafa dinlemek için çok güzel bir yerdir.
Gizlikent Şelalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.
8- Saklıkent Kanyonu
Ülkemizde birbirinden harika ve güzel birçok turistik mekân bulunmaktadır. Bunlar arasında Saklıkent Kanyonu ise tertemiz havası, suyu ve mükemmel doğası ile en özel yerlerden biridir. Bu bölge Antalya ve Muğla il sınırını çizen Karaçay deresi üzerinde yer almaktadır. Buranın günümüzden yaklaşık 200 bin yıl önce şekil alarak meydana geldiği tahmin edilmektedir. Saklıkent Kanyonu yaklaşık 18 km derinliğiyle ülkemizin en uzun kanyonu olma özelliğine de sahiptir.
Doğa harikası bu yerin keşfedilmesi ise bizlere oldukça yakın bir zamana dayanmaktadır. Bir çobanın kaçan keçisini ararken bu harika doğa manzarası ile karşılaştığı söylenir. Daha sonra bu durum oradaki çevrenin de ilgisini çeken bir durum haline gelmiştir. Çobanın bu yer hakkında yetkili birimlere haber vermesiyle Saklıkent günümüzde en çok ziyaret edilen turistik mekânlardan biri haline dönüşmüştür. Saklıkent Kanyonu 1989 yılında ziyarete açılmıştır. İlk başlarda Antalya ve Muğla çevresinden ziyaret edilen bir yer olurken TRT tarafından yayınlanan Saklıkent tanıtım filminden sonra kanyon adı Türkiye’ye ve dünya ya duyurulmuştur. Ayrıca Saklıkent Kanyonu ve yakın çevresi, Saklıkent Milli Parkı 1966 yılında yayınlanan kanunla koruma altında bulunmaktadır.
Saklıkent Kanyonu Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.
9- Fethiye Kayaköy
Kayaköy, Rumlar döneminden kalma bu köydür. Köy demek biraz haksız olabilir. Çünkü sanayi, ticareti ve sosyal hayatı ile 20.yy’a kadar 25 bin kişinin yaşadığı bir kentmiş geçmişte. Kurtuluş Savaşından sonra 1923 yılında Türkiye- Yunanistan arasında yapılan anlaşma ile buradaki Rumlar ve Batı Trakya’daki Türkler yer değiştirmiş. Boş halde kalan bu yere Trakya’dan Türklerin bir kısmı buraya yerleştirilmiş. Fakat uyum sağlayamayan Türkler, köyü terk etmişler. Ve o günden bu günü bu şekilde kalmıştır. 1957 Fethiye Depremi ile köy çok hasar görmüş ve bir daha da onarılmamıştır.
Fethiye’nin 8 km güneyinde yer alan köy, geçimini bağcılık, tütüncülük ve şarap üretiminin yanı sıra ticaret ve zaanat ile sağlarmış. Kayaköy Açık Hava müzesi gibi gezilip görülmesi keşfedilmesi gereken bir yerdir.
Kayaköy Nerede – Nasıl Gidilir –Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.
10- Fethiye Aladere Şelaleleri
Aladere Şelaleleri, Fethiye merkez Aladere Şelaleleri arası yaklaşık 30 kilometre mesafededir. Şelale Fethiye’nin güneyinde bulunan Faralya köyü içerisinde bulunur.
Şelale kabak vadisinde yer alan şelale doğası itibariyle görülmeye değer bir yapıya sahiptir. Şelale suların çok yükseklerden değil mütevazı bir derenin usul usul kendine oyduğu deliklerden aktığı bir yerde oluşmuştur. Yani küçük bir şelaledir. Şelale döküldüğü yerde 160-170 cm derinliğinde 15-20 metrekare genişliğinde doğal havuz oluşturmuştur. Birçok küçük gölet oluşmuştur.
Aladere Şelaleleri Nerede – Nasıl Gidilir – Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.