Frig Vadisi Tabiat Parkı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – AFYON

Frig Vadisi Tabiat Parkı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – AFYON

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Frig Vadisi Tabiat Parkı Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Açılış / Kapanış Saatleri ve Tabiat Parkının Doğal Güzellikleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Frig Vadisi, Afyonkarahisar, İhsaniye İlçesi, Bayramaliler Köyü, Akdere mevkiinde 55 hektar büyüklüğünde bir tabiat Parkıdır. Vadi,  Eskişehir – Kütahya – Afyon arasında kalan, bundan 3000 yıl önce Frigyalıların oyarak yaptığı kaya evler, kaleler, anıtlar ile enfes bir coğrafyadır. Frig vadisinin çevresinde kaya anıtları ve kaya yerleşimleri bulunmaktadır.

Vadide aynı zamanda, Roma ve Bizans dönemlerine ait mezar odaları ve kilise yer alıyor. Frig Vadisi Tabiat Parkı, kültürel değerlerin yanı sıra önemli tabii kaynak değerleri de barındırmaktadır.

Frigya, Sakarya Irmağı ile Büyük Menderes’in arasında kalan bölgenin eski adıdır. Bu ad, Balkanlar’dan gelip bu bölgeye yerleşen Friglerden gelmektedir. Frig vadisinin, jeolojik yapısı Nevşehir Kapadokya bölgesinin yapısına benzetilmektedir bu yüzden buraya 2. Kapadokya denilmektedir.

Ölülerini kayalara oyulmuş mezarlara ya da Tümülüslere gömen Friglere ait bu mezarların büyük bölümü tahrip edilmiş durumda. Kaya mezarlarının çoğu tahrip edildiği için hakkında fazla bilgi bulunmuyor.

Frigya’daki antik yerleşim yerleri olan Gordion, Pessinus ve Midası birbirine bağlayan ve bölgenin tüf kaya yapısından dolayı bazı yerlerde derinliği 2-3 metreyi bulan görkemli antik yollar Frig Yolu’nun ana güzergahını oluşturmaktadır. Frig Vadisini ister yürüyerek ister ATV kiralayarak gezebilirsiniz. Özellike de Frigya Organik Köy Evi’ne uğrayıp muhteşem bir kahvaltı yapalabilirsiniz.

Ayrıca, Cem Yılmaz’ın Meşhur Gora filmi burada çekildiğini de hatırlatmak isteriz..

                       Frig Kral Yolu Hakkında Bilgiler              

Frig Kral Yolu, 5 yıllık bir çalışmanın ardından bölgede bulunan patika, antik ve orman içi yolların birleştirilmesiyle 2013 yılında hayata geçirilmiştir. Proje, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya il Valilikleri tarafından oluşturulmuş olan Frigya Kültürel Mirası Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM) tarafından desteklenmiştir.

Frig Yolu; Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında kalan coğrafyada yaklaşık 3000 yıl öncesi Friglerin izlerini taşımaktadır. Günümüzde toplamda 3 ana yoldan oluşan ve toplam uzunluğu 500 km olan Frig yolu gezginleri için oluşturulmuş uluslararası standartlara uygun yürüyüş ve bisiklet yoludur.

Frig Yolu, Frigya bölgesinin atmosferini doğaseverlere bir bütün olarak sunmak ve yürüyüşü keyifli kılmak için bölgenin doğal, tarihi, jeolojik, kültürel vb. gibi diğer öne çıkan bileşenlerini de içerecek şekilde tasarlanarak hayata geçirilmiştir.

Frig yolunun takibini kolaylaştırmak için rotanın tamamı kırmızı-beyaz renklerle işaretlidir. Yürüyüşçüleri bilgilendirmek için rota başlangıç-bitiş ve önemli kavşak noktalarına yön tabelaları yapılmıştır. Frig Vadisi ‘nin en popüler noktası Midas Şehri, Yazılıkaya Köyü ‘nün hemen batısında bulunuyor. Frigler’in ana tanrıça Kybele’ye tapındıkları en önemli kült merkezi olan Yazılıkaya Açıkhava Kutsal Alanıdır.

        Frig Vadisi Tabiat Parkı Giriş Ücreti 2023 Yılı        

Şahıs………………. 10 TL

İndirimli…………..5 TL

           Frig Vadisi Tabiat Parkı’na Nasıl Gidilir?           

  • Ankara’ya 296 km,
  • Eskişehir’e 75 km,
  • Afyon’a 121 km,
  • Kütahya’ya 85 km,
  • Bursa’ya 163 km,
  • İstanbul’a 312 km,
  • Çifteler’e 39 kilometre,
  • Seyitgazi’ye ise 30 kilometre uzaklıktadır.

Frig Vadisi’ni gezmek için otomobil olması çünkü bölgede toplu ulaşım sistemi yok. ATV kiralayarak ta gezebilirsiniz.

Eğer aracınız yoksa Eskişehir’den Seyitgazi’ye ya da Afyon’dan İhsaniye’ye otobüsle gelip, kalan yolu da taksi tutarak gidebilirsiniz.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.