Galata Kulesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2023 – İSTANBUL

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Galata Kulesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri – Galata Kulesinin Tarihi ve Mimarisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Geçmiş dönemlerde İsa Kulesi olarak da adlandırıldığı bilinen Galata Kulesi’nin yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir. 507 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından fener kulesi olarak yaptırılan Galata Kulesi’ni, Cenevizliler de 1348 yılında yığma taş kullanarak Galata surlarıyla birleştirmişler.
1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethetmesiyle birlikte kule Osmanlı Devletine geçmiştir. Osmanlı Devletinde kule ilk başlarda zindan olarak kullanılmaya başlanırken daha sonraları yangın kulesi olarak kullanılmıştır.
Hezarfen Ahmet Çelebi Uçtuğu Yer….
Tarihteki ilk uçuş XVII. yüzyılda Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kollarına taktığı tahta kanatlarla, İstanbul halkının da meraklı gözleri arasında kendisini Galata Kulesi’nden boşluğa bırakan Hezarfen Ahmet Çelebi, rüzgârın da etkisi ile uçarak İstanbul Boğazı’nı aşmış ve Üsküdar’a inmiştir. 1832 yılındaki Galata Yangını nedeniyle hasar gören kule II. Mahmut tarafından yeniden onarılıp işaret kulesi olarak kullanılmıştır.
Sultan III. Murat’ın emriyle burada müneccim ( geleceği gören kişi ) Takiyüddin tarafından bir rasathane ( astroloji gözlem evi ) kurulmuş fakat kısa süre sonra kapatılmıştır. 1967 yılında yapılan restorasyonun ardından bugün ki görünümüne ulaşmış ve turistik tesis olarak işletmeye açılmıştır. Böylece İstanbul’un tarihi semti Galata, ismini kuleye vermiştir.
6 Haziran 1973 günü ünlü şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ın 15 yaşında ki oğlu Vedat galata kulesinden atlayarak intihar etmiştir. Ünlü şair bunun üzerine galata kulesiyle ilgili şiir yazmıştır. Bu şiirle beraber Galata kulesi konulu en uzun şiir 2009 yılında Aydın Meriç tarafından yazılmıştır.
Galata Kulesi Mimarisi ve Boyutları
- Kule uzunluğu 69.90 metre, kulenin iç çapı, zemin katında 8.95 metre. Dış çapı 16,45 metre. Duvar kalınlığı 3.75 metre.
- Ağırlığı yaklaşık olursak 10.000 ton.
- Kapının üzerindeki yuvarlak kemerli pencere askerlerin gözetleme yeri imiş.
- Yüksek giriş katından sonra 9 katlı bir yapı.
- Bugün yapının üçüncü kata kadar olan kısmının Ceneviz, diğer katlarının Osmanlı karakteri taşıdığı gözlenmektedir.
- Evliya Çelebi 17. yüzyılda kulenin durumunu şu şekilde anlatır: “Kule 118 mimar arşını yüksekliğinde olup, kurşun kaplı bir külahla örtülüdür. İçi 10 katlı zindan ise de tersanenin gemi levazımatı ambarı olmuştur.”
Galata Kulesi Efsaneleri….
Galata Kulesi denildiğinde akıllara iki efsane gelmektedir. Bunlardan birincisi: Romalılar, bir kadın ve erkeğin Galata Kulesi’ne ilk kez birlikte çıktıklarında, onların mutlaka evlenmeleri ile sonuçlanmaktadır. Fakat çiftlerden biri daha önce Galata Kulesi’ne çıktıysa bu tılsımın bozulacağına inanılır.
İkinci Efsane İse; Galata Kulesi ve Kız Kulesi birbirlerine âşık iki kuledir. İki kule arasında yer alan büyük boğaz sebebiyle bu kulelerin kavuşmalarına da imkânsız gözü ile bakılmaktadır. Günden güne özlemleri daha da artan kuleler, bir gün Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kuleye tırmanması ile birlikte aralarındaki boğazın artık sorun olmaktan çıkacağını düşünürler.
Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Avrupa yakasından Anadolu yakasına uçması da aslında iki kulenin aşkına bağlanmaktadır. Rivayete göre; Hezarfen Ahmet Çelebi, Galata Kulesi’nin yüzyıllardır biriktirdiği mektupları yanına alarak kanatlanmış ve uçuşu sırasında Kız Kulesi’ne bu mektupları bırakmıştır. Aşkının karşılıksız olmadığını anlayan Kız Kulesi ise mektuplardan sonra daha da güzelleşmeye başlamıştır. Galata Kulesi de sevgisinin karşılıksız ve tek taraflı olmadığını anlamıştır. Birbirlerine duydukları bu derin duygular ise onların yüzyıllara meydan okumasına yardımcı olmuştur.
Galata Kulesi Giriş Ücreti 2023 Yılı
Giriş Ücreti………….. 650 TL
Galata Kulesi’nde Müze Kart Geçerli mi?
Evet, Müze Kart Geçerlidir.
Galata Kulesi’nde Müze Kart Satılıyor mu?
Evet, satış bölümü var.
Galata Kulesi’nin Güncel Fiyatlarını Müze.gov.tr adresinde kontrol edebilirsiniz.
Galata Kulesi Ziyaret Saatleri
Galata Kulesi, haftanın her günü açık ve saat 08.30-00.00 arasında ziyaretçileri kabul ediyor.
Gişe Kapanış saati 22.00
Galata Kule’sine Nasıl Gidilir?
Anadolu Yakasından Gelecekler İçin Ulaşım:
Kadıköy’den Karaköy vapuruna binerek Karaköy’de indikten sonra 5 dakikalık bir yürüyüş ile Galata Kulesi’ne ulaşabilirsiniz.
Üsküdar’dan Karaköy vapuruna binerek Karaköy’de indikten sonra 5 dakikalık bir yürüyüş ile Galata Kulesi’ne ulaşabilirsiniz.
Ümraniye’den Üsküdar-Ümraniye metrosuna binerek Üsküdar son durakta ininiz. Üsküdar’dan Karaköy vapuruna binerek Karaköy’de indikten sonra 5 dakikalık bir yürüyüş ile Galata Kulesi’ne ulaşabilirsiniz.
Kartal, Maltepe, Pendik, Tuzla taraflarından geliyorsanız Tavşantepe-Kadıköy metrosuna binerek Kadıköy’de ininiz. Rıhtım’dan Karaköy vapuruna binerek Karaköy’de indikten sonra 5 dakikalık bir yürüyüş ile Galata Kulesi’ne ulaşabilirsiniz.
Avrupa Yakasından Gelecekler İçin Ulaşım:
Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece, Bahçelievler taraflarından geliyorsanız herhangi bir Metrobüs istasyonundan Metrobüse binerek Cevizlibağ istasyonunda ininiz. Buradan Kabataş-Bağcılar tramvayına binerek Karaköy istasyonunda indiğinizde 5 dakikalık bir yürüyüş ile Galata Kulesi’ ne ulaşabilirsiniz.
Esenler, Bayrampaşa taraflarından geliyorsanız Yenikapı-Havalimanı metrosuyla Zeytinburnu istasyonunda ininiz. Buradan Kabataş-Bağcılar tramvayına binerek Karaköy istasyonunda indiğinizde 5 dakikalık bir yürüyüş ile Galata Kulesi’ ne ulaşabilirsiniz.
Bağcılar, Güngören taraflarından geliyorsanız; Kabataş-Bağcılar tramvay hattına binerek Karaköy istasyonunda indiğinizde 5 dakikalık bir yürüyüş ile Kulesi’ ye ulaşabilirsiniz.
Taksim’den İstiklal Caddesi’ni bitirdikten sonra aşağıya doğru yürüyerek Galata Kulesi’ne ulaşabilirsiniz.
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.


Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.