Gölyazı Nerede – Nasıl Gidilir – Gölyazı Gezilecek Yerler
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Gölyazı Nerede – Nasıl Gidilir – Neler Yapılır – Gölyazı’da Gezilecek Yerler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Gölyazı Hakkında Bilgiler
Gölyazı, Bursa ilinin Nilüfer İlçesine bağlı Ulubat Gölü kıyısında yer alan küçük bir balıkçı köyü. Aslına bakarsanız incecik bir köprü ile ana karaya bağlı bir yarımadadır.
Gölyazı, Uzun yıllar boyunca Türkler ile Rumların beraber yaşadığı bir Rum köyü imiş. Ancak Kurtuluş Savaşı Sonrasında yaşanan mübadele ile buradaki Rumlar Selanik’e gitmek zorunda kalırlar. Efsanelere konu olan Apollonia’nın merkezi olarak bilinen Ulubat Gölü kenarındaki bu küçük yarımada 250 yıllık Rum Evleri, 700 yılı aşkın Ağlayan Çınarı, eşsiz coğrafi yapısı ve kuş cenneti olma özelliği ile Gölyazı, gezilip görülebilecek muhteşem bir yerdir. Gölyazı’nın tamamı bugün birince derece sit alanı. 2006 yılından beri de Tarihi Kentler Birliği’ne üyedir.
Gölyazı’nın küçük görüldüğüne bakmayın sakın, Gezmeye başladığınızda bitmek bilmiyor. Ağlayan Çınarı, Rumlardan kalan taş kilisesi, tekne turu, tarihi eser kalıntıları, leylekleri derken akşamı buluyor gezintiniz. Gölyazı’nın gezerken sokakta oturup balık ağı ören genci yaşlısı çok sayıda insanı görürsünüz. Başta dediğimiz gibi balıkçı köyüdür burası, geçimini balık tutarak sağlamaktadırlar. Gölyazı aynı zamanda bir kuş cennetidir.
Ulubat Gölü’nde bulunan göçmen kuşlar, Yavrulama döneminden önce, balıkların bolluğu nedeniyle beslenmek için Gölyazı’na gelmektedir.
Gölyazı’da Gezilecek Yerler?
Ağlayan Çınar
Gölyazı’nın adeta sembolü olan bir yerdir. 2019 yılı itibariyle tam tamına 746 yaşındadır. Ağlayan çınar denmesinin sebebi, Yıllar içinde yan yatan ağacın gövdesinin bir bölümünden zamanla doğal kaynak suyunun yüzeye çıktığı bir oluk oluşur, o oluktan akan suyun da ağacın altında oluşturduğu havuz sebebiyle bu ağaca ağlayan çınar deniyor.
Ağlayan çınar ağacı günümüzde insanların gelip dinlendiği çay bahçesinin ev sahibi olmuş durumda, Gölyazı’na gelirseniz Çınar ağacı altında bir bardak çay içmelisiniz.
Zambak Tepe
Gölyazı’yı tam tepeden görebileceğiniz eşsiz bir yer. Harika manzarası ile sizleri bekliyor. Özellikle fotoğraf tutkunları güneşin doğuşunun ve batışının eşsiz görüntüsünü kaydetmek için bu tepeye akın etmektedir. Gölyazı manzarasına doyamayacaksınız.
Aziz Panteleimon Kilisesi
1903 yılında yapımı tamamlanan yaklaşık 115 yıllık kilise Gölyazı’nın tarihi yapılarından birisidir.
Apollon Tapınağı
Roma dönemine ait Apollon Tapınağı görmek isterseniz bu tapınakta Kız adasındadır. Adaya ulaşım sadece tekne ile yapılmaktadır.
Ayrıca, Gölyazı Kültür Evi ve Gölyazı evi, kilise yakınında bulunan yer, gezip görebileceğiniz diğer bir güzelliktir.
Gölyazı’nda Neler Yapabiliriz?
Burada yapılacak en güzel aktivite Olta ile Balık tutmak olacak galibi, çünkü herkes Gölden turna tutmakla uğraşıyor. Muhteşem doğal güzelliği ve göl manzarası eşliğinde Güzel bir kahvaltı, hiç şüphesiz bütün haftanın yorgunluğunu atabilir. Gelmişken sandala binip göl gezintisi yapmadan olmaz elbette. Göl etrafında bulunan teknelerden birine binerek Adayı bir de göl üzerinden izleyin. Yok ben yürüyüş yapacağım derseniz, Göl etrafında keyifli dakikalar sizi bekliyor. Gezip yoruldunuz, tabi açıktınızda o zaman sizi gölden tutulan enfes turna balığıyla baş başa bırakıyorum.
Not: Hafta sonları kalabalık olduğundan dolayı Gölyazı Köyüne arabanızla girmek yasak.
Gölyazı’ ya Nasıl Gidilir?
Gölyazı, Bursa il merkezinin batısında, Nilüfer İlçesi’ne bağlı bir beldedir. Bursa-İzmir Karayolu üzerinde, Ulubat Gölü kıyısında küçük bir yarımadada bulunuyor.
- Bursa il merkezine 40 km, ortalama 1 saat,
- İstanbul’a 193 km, ortalama 2 saat 50 dakikadır.
- İznik ‘e 135 km, ortalama 1 saat 50 dk,
- Cumalı Kızık’a 63 km, ortalama 1 saat,
- Trilye‘ye 41 km, ortalama 50 dk. mesafede
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.