Hacı Bayram Veli Cami Nerede – Nasıl Gidilir – ULUS / ANKARA

Hacı Bayram Veli Cami Nerede – Nasıl Gidilir – ULUS / ANKARA

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Hacı Bayram Veli Cami Nerede – Nasıl Gidilir – Cami Çevresinde Neler Yapılır? Caminin altında bulunan Hacı Bayram Veli Çarşısında Neler Var? hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                            Hacı Bayram Veli Kimdir?                              

Gerçek ismi Numan-bin Koyunluca Ahmeddir. Hacı Bayram Veli’ye Bayram ismi, mürşidi Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) tarafından verilmiştir. Hacı Bayram Veli hicri 753 (1352) yılında Ankara’nın Solfasol (Zülfadl) Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Babasının ismi Ahmet’tir.

Küçük yaşından itibaren ilim tahsiline başlayan Hacı Bayram-ı Veli, fıkıh, tefsir ve hadis gibi, dini ilimlerin yanında zamanın fen ilimlerinde de kendisini yetiştirmiştir.  Tahsilini Ankara ve Bursa’da tamamlamıştır.

Kayserili Şeyh Hamideddin Aksarayi’nin davetine uyarak tarikata girmiştir. Mürşidi ile birlikte Şam ve Hicaz’a giderek üç yıl orada kalmıştır. Şeyhi Darende’de kalırken kendisi Ankara’ya görevlendirilmiştir. Ankara’ya gelerek Halvetiliğin bir kolu olarak “Bayramiyye” tarikatını kuran Hacı Bayram-ı Veli’nin ismi vaaz, ders ve irşadları ile Ankara sınırlarını aşmış her tarafta anılmaya başlamıştır.

Ankara da bulunan (Karamedrese) Melike Hatun Medresesi’nde Müderrislik yapmıştır.  Bayrami tarikatının kurucusudur.

Mutasavvıf bir şairdi. Hacı Bayram Veli 1429 (833 H.) tarihinde vefat etmiştir. İki ilahisi ve birkaç gazeli olduğu biliniyor.

Cami, Mimar Mehmet Bey tarafından 1427 (hicri 831) yılında inşa edilmiştir.

Günümüze kadar pek çok restorasyon yapılmıştır. Yapılan bu yenilikler sonrasında 17. ve 18. yy camilerinin mimari özelliklerini göstermektedir. Cami,  uzunlamasına dikdörtgen bir plan dâhilinde inşa edilmiştir. Caminin Kuzey ve batıda bulunan kısımları sonradan eklenmiştir. Bu ekleme ile birlikte cemaatin namaz kılacağı bölüm genişlemiştir.

Taş kaide üzerine duvarları tuğla kullanılarak yapılmıştır. Caminin kendine has en önemli özelliği kubbesiz olarak inşaa edilen çatısıdır. Kubbe yerine altı parlak ahşap kaplı çatının üstü kiremitle kaplanmıştır.

Caminin güneydoğu kısmında minare bulunmaktadır. Minare türbe ile bitişik durumdadır.  Minarenin yapısı kare planlı taş kaideli, silindirik tuğla gövdeden oluşmaktadır. Minarenin iki şerefesi bulunmaktadır.

Cami iç kısmı ahşap malzemeden yapılmıştır. Caminin ahşap işçiliği Nakkaş Mustafa’ya ait olan boyama nakışları yer almaktadır. Ahşap üzerine kalem-işi süslemeleri ve çini süslemeleriyle ön plana çıkmıştır. Cami tavanının ortasındaki altıgen biçimli büyük rozet altı sıra çiçekli bordürle çevrelenmiştir.

Aynı rozet daha küçük ölçüde kadınlar mahfilinin batısındaki ek mekân tavanının ortasındaki dikdörtgen panoda da yer alır. Caminin iç mekân tavanındaki pervazlarda çiçek desenleri yer almaktadır.

Cami, 1714 senesinde Hacı Bayram Veli’nin torunlardan olan Mehmet Baba tarafından onarımdan geçirilmiştir. 1940 senesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

Cami ve külliye yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında aslına uygun olarak yenilenmiştir. Bu yenilenme çalışmaları çerçevesinde caminin çevresi de yenilenmiştir.

Caminin Yenileme çalışmaları 14 Şubat 2011 tarihinde sona ermiştir. Camide yapılan bu yenilemenin ardından kapalı alanda 4.500 kişi, açık alanda ise 1.500 kişi olmak üzere Cami’nin kapasitesi 6.000 kişiye çıkarılmıştır.

Caminin alt pencereleri dikdörtgen biçimindedir ve demir parmaklıklıdır. Dışta sivri kemerli nişlerle kuşatılmıştır. Üst pencereler sivri kemerli bir yapıya sahiptir. Pencereler alçı şebekeli ve vitraylıdır. Pencerelerin etrafları kalemişi bitkisel desenlerle çevrilmiştir.

                        Hacı Bayram Veli Türbesi                               

Hacı Bayram Velinin vefatından sonra tekkenin güney kısmına günümüzdeki türbe bölümü inşa edilmiştir. 1429 yılına tarihlenen türbe, caminin mihrap duvarına bitişik şekilde inşaa edilmiştir.

15.yy. Ankara türbelerinin en güzel örneklerini arasındadır.

Kare planlı, sekizgen tamburlu ve üzeri kurşun kubbe ile örtülü bir yapıdır. Türbenin ön cephesi mermerden yapılmıştır. Türbenin ahşap iç ve dış giriş kapıları Ankara Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir. Bu kapılar birçok ahşap tekniğini bir arada bulundurması bakımından ayrı öneme sahiptir. Kapıların her ikisi de türbe ile aynı tarihe yani 15.yüzyıla aittir.

Caminin hemen bitişiğindeki bahçesinde sekizgen planlı ve kubbeli başka bir türbe de bulunmaktadır. Osman Fazıl Paşa Türbesi olarak bilinmektedir. Bu türbe 18. Yüzyılda yapılmıştır.

                        Hacı Bayramı Veli Çilehanesi                        

Hacı Bayram-ı Veli Camii ‘nin arka kısmında alt katında bir çilehane mevcuttur. Bayramilik tarikatında manevi olgunluğu elde etmek üzere kırk gün süre ile insanlardan ayrılıp küçük bir çile odasında kalıp Allah’ı düşünmek, O’na ibadet etmek, O’nu zikretmek, az konuşup susmak, az yemek, az uyumak gibi uygulamalar büyük önem arz eder.

Burada amaç zihnin Allah düşüncesi üzerinde yoğunlaşma yeteneği elde etmesidir. Bu uygulamanın temelinde Peygamber Efendimizin (sav)’in peygamberlik gelmeden önce Hira mağarasında bir süre insanlardan uzak kalması, yine Ramazan ayının son on gününde itikâfa çekilmesi vardır.

Çilehanenin iki tane ana giriş bulunmaktadır. Biri caminin doğu kapısına açılan ancak şimdi ızgara ile kapatılan, diğeri ise son cemaat yerinin doğu köşesinde bulunan kapılardır. Ayrıca caminin içinden de merdivenli bir girişi bulunmaktadır.

                      Hacı Bayramveli Çarşısı                          

Hacı Bayram Veli Çarşısında Neler Yapılır?

Ankara’ya geldiğiniz zaman ilk geleceğiniz yer burası olmalı. Neden derseniz Gerek Cami ve Külliyesi, Çarşısı ve Tarihi ile çok eski bir yerleşim alanıdır. Çarşı içerisinde; Parfümeri, Kahve, Gümüş, Hediyelik Eşya satan dükkanlardan, Yeme – İçme alanlarına kadar bir çok alternatifi bulabilirsiniz.

             Hacı Bayram Veli Cami’ne Nasıl Gidilir?              

Ankara’nın En Merkezi yerlerinden biri olan ULUS semtinde bulunduğundan dolayı  otobüs, taksi, metro, minibüs ve hususi aracınızla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

(Herhangi bir Toplu Taşıma ile Ulus’a gelmeniz yeterli olacaktır.)

Toplu Taşıma ile Gelecekler için Otobüs hat numaraları….

  • 266, 279, 286, 482-3, 530-3, 413-3, 163-3, 203-3, 347,530-3 nolu Otobüs hatları Hacı Bayram Veli Camii yakınından geçmektedir.
  • Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Camii konumuna Otobüs – 163-3 ile gitmek 41 dk sürmektedir.
  • Etlik tarafından Hacı Bayram Veli Camii konumuna Otobüs – 203-3
  • Eskişehir yolu tarafından Hacı Bayram Veli Camii konumuna Otobüs – 171, Otobüs – 530-3
  • Konya yolu tarafından  Hacı Bayram Veli Camii konumuna Metro – M2, Otobüs – 347
  • Kızılay tarafından  Hacı Bayram Veli Camii konumuna Otobüs – 413-3 ile gitmek 18 dk sürer.

Hacı Bayram Veli Camii Konumuna En Yakın Duraklar

  • Metro ulus durağı hacı bayram eli camisine en yakın metro durağıdır. Metro – M1
  • 30046 – Bentderesi 305 metre uzaklıkta, 5 dk yürüme mesafesi
  • 30037 – Anafartalar 422 metre uzaklıkta, 6 dk yürüme mesafesi
  • 30035 – Anafartalar 441 metre uzaklıkta, 6 dk yürüme mesafesi
  • 30403 – Tabakhane Camii 555 metre uzaklıkta, 8 dk yürüme mesafesi
  • 30044 – Tabakhane Camii 555 metre uzaklıkta, 8 dk yürüme mesafesi

Google Haritalar / Yol Tarifi

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.