Hierapolis Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – DENİZLİ

Hierapolis Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – DENİZLİ

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda  Hierapolis Antik Kenti Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri Hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

          Hierapolis Antik Kenti Hakkında Bilgiler          

Antik Kenti, Denizli İlinin Pamukkale olarak bilinen yer sınırları içerisinde bulunan Antik Kenttir. Antik coğrafyacı Strabon ile Ptolemaios verdikleri bilgilerde, Karia bölgesine sınır olan Laodikeia ve Tripolis kentlerine yakınlığı ile Hierapolisin bir Frigya kenti olduğunu ileri sürülmektedir. Helenistik Dönem öncesinde adının ne olduğu bilinmemekle birlikte, Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından İ.Ö. 2 yy’da kurulmuş olup, Bergamanın efsanevi kurucusu Telephos’un karısı Amazonlar Kraliçesi Hiera’dan dolayı Hierapolis adını verildiği rivayetler arsındadır.

Antik Kent, Büyük depremler sonrasında Helenistik Dönem Özelliğini kaybetmiştir. Romaılar Döneminde Antik Kent yeniden ayağa kaldırılmıştır. İsa’nın 12 Havarisinden biri olan Phillippus’un burada öldürülmüş ve mezarının ve Direkli Kilisenin da burada olmasında dolayı Hiristiyanlık açısından da kutsal bir yerdir.

Hierapolis, Geçmişten Günümüze bir termal sağlık merkezi gibi görev yapmış ve şifalı olduğuna inanılan su kaynakları binlerce yıl boyunca Tüm Dünyanın farklı yerlerinden gelerek  sağlık ve güzellik arayan kişiler tarafından ziyaret edilmektedir. Günümüzde, Antik Kent içerisinde bulunan Termal Havuzda Sağlık arayışı için ziyaretçi gelmeye devam etmektedir. Yazımızın devamında sizlere Hierapolis Antik Kentinde Neler  bulunur. Bunlar hakkında sizlere bilgiler vermeye çalışacağız.

        Hierapolis Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler      

                       Hierapolis Antik Tiyatrosu                        

Günümüze gelebilen en iyi yapılar arasında bulunan bu Tiyatro 9.500 Kişilik kapasiteye sahiptir. 7 Bölüm 50 oturma sırasına sahip olan bu antik tiyatronun ilk sıralarının sahneden 1 metre yüksekte olması, burada gladyatör ve vahşi hayvan dövüşlerinin yapıldığınaı göstermektedir.

Hierapolis Antik Tiyatrosu, sütunlar arası heykellerle süslenmiş olup, tiyatroda yer alan kabartmalı frizlerde, Apollon ve Artemis’in doğuşu, dini ayinli sahneler, Dionysos, Satyr ve Menad’lardan oluşan eğlence sahneleri, Marsyas ve Apollon arasında geçen müzik yarışması, tanrılar ile devler arasındaki savaşlar, yer altı tanrısı Hades’in tanrıça Persephone’yi yer altına kaçırması gibi mitolojik konular yer almaktadır.

Hierapolis kentinde yapılan sportif yarışlar ve gladyatör savaş sahneleri, kral kapısı üstünde İmparator Septimus Severus’un taç giyme merasimi tasvir edilmektedir.  Tiyatro binasındaki Kabartmalar, stillerin inceşlendiği yapıların farklı dönemler de farklı ustalar tarafından yapıldığı görülmektedir.

                            Kleopatra Havuzu                             

Hierapolis Antik Kenti’nde bulunan bu Havuz, M.S.  7. yüzyılda meydana gelen büyük depremin sonucunda şehirde derin çatlaklar ve çukurlar oluşmuştur. Ve bu oluşan çatlak ve çukurlardan sıcak su çıkmıştır. Bu depremden sonra ortaya çıkan bir çukur ve içine dolan termal suyun olduğu özel yere Antik Havuz-Kleopatra Havuzu ismi verilmiştir. Neden Kleopatra ismi verildiğini soracak olursanız eğer, Depremden sonra çukura dolan şifalı suyun Hem cilte hem de sağlığa iyi geldiği anlaşılmıştır.  Antik havuzun popülerliği de günden güne artmış. Öyle ki Güzelliğiyle Ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra da bu havuza girmek ve güzelliğine güzellik katmak için bu havuza gelmiştir. Bu olaydan sonra da Antik havuzun ismi Kleopatra havuzu olarak dilden dile aktarılmaktadır.

                   Antik Kent Nekropol Alanı                             

Nekropol Alanı, Hierapolis Antik Kentinde görülebilecek en büyük alanlardan bir tanesi olarak gözümüze çarpmaktadır. Anlatılan Rivayetlere Göre, Mezar sahipleri mezar alınlıklarına insanları korkutmak, mezarın içine girmelerini engellemek için çeşitli lanet bilgiler yazdırırlarmış. Geçmişten Günümüze Zaman içerisinde travertenler tarafından çevrilmiş mezarların bir kısmı yok olmuştur.

                                               Cin Deliği                               

Hierapolis Antik Kentinin en çarpıcı noktalarından bir tanesi de Cin deliği olarak bilinen deliktir. Bu Deliği Önemli Kılan özelliği,  Cehennemağzı da denilen oyuğun içerisinde fokur fokur kaynayan bir su bulunuyor. Bu Suyun içinde karbondioksit var. Mineraller ile birlikte yukarı doğru çıkarken çözülen minerallar, kalker taşlara dönüşüyor, fakat içindeki karbondioksit ise havaya yayılıyor. Kapalı alanlarda karbondioksit solumanın ölüm getirdiği herkes tarafından bilinmektedir. Geçmiş zamanlarda bu deliğe inen insanların da çoğu öldüğünden dolayı  bu deliğe Hades’in deliği adı da veriliyor.

                                  Frontinus Caddesi                                   

Giriş Kapısı ile birlikte yapıldığı düşünülen 14 metre genişliğindeki bu cadde (plateia), kentin ana caddesini oluşturmaktadır. Frontinus   Caddesinin toplam uzunluğu 170 metre olmakla birlikte, Caddenin kenarlarında dükkan, depo ve evler bulunmaktadır. V- VI. Yy’da inşa edilen bu caddenin yüzeyi kaynak sularından dolayı kalker tabakası ile kaplıymış. Antik Kenti dolaşırken bu caddeden geçtiğinizde geçmişte ne kadar önemli bir yer olduğunu anlayacaksınız.

                                           Antik Hamam                                 

Anadolu’daki birçok Antik kentte olduğu gibi Hierapolise girmek isteyen insanların ilk yapması gereken bu hamama girip yıkanmasıdır. Neden die soracak olursanız,   hem temizlik açısından hem de bulaşıcı hastalıklardan korunmak açısından yapılan bir uygulamadır.

                                              Plutonium                                      

Hierapolis Antik Kentinde yapılan kazılarda ortaya çıkan bu mağara , Cehennem Kapısı olarak adlandırılan bu yer antik dünyada “Ölüler ülkesine geçiş kapısı” olarak rivayet edilmektedir.  Hierapolis, “Kutsal Kent” anlamına gelmektedir. İçinden termal suların çıktığı  ve kendisine yaklaşan canlıların ölümüne neden olan gazın (karbondioksit) çıktığı bir mağaradır.

Bu mağara, Tanrı Plouton ve eşi Persophone’nin hüküm sürdüğü yeraltı dünyasının girişi olarak kabul edilmiştir. Mağara etrafına, Antik Dönem’de büyük bir turistik ziyaret mekânı olan ve M.Ö. I. yy. ve M.S. III. yy. arasında inşa edilmiş olan bir kutsal alanlar bulunmaktadır.

                     Hierapolis Arkeoloji Müzesi                          

Hierapolis Antik Kenti kazılarında çıkan Heykeller ve Diğer eserler sergilenmektedir. Antik Eserler, Anıtsal Çeşmeler, Lahitler, Kütüphane ve bir çok eser sizleri 2 bin yıl öncesine götürmektedir.

Hierapolis Hamam bölümlerinin olduğu bölüm, Doğusunda bulunan  Kütüphane ve “gymnasium” olarak bilinen açık mekânlar bulunmaktadır. Bir çok eserin sergilendiği bu müze de Mermer ve taş eserlerin sergilendiği açık alan bölümü de bulunuyor.

Müzede Hierapolis kazılarından çıkan eserlerin yanı sıra Laodikeia, Colossai, Tripolis, Attuda gibi Lycos (Çürüksu) vadisi kentlerinden gelen bir çok eserde bulunuyor.  Ayrıca Tunç Çağı’nın en güzel örneklerinin yer aldığı Beycesultan Höyüğü’nden ele geçen Arkeolojik Eserler de bulunmaktadır.

Hierapolis Antiik Kentinde Gezilecek Diğer Önemli Eserler

  • Aziz Philippus Martyrion Kilisesi
  • Tritonlu Çeşme Binası
  • Aziz Philippus Kutsal Alanı
  • Su Kanalları ve Nympheumlar
  • Kuzey  Bizans Kapısı
  • Güney Bizans Kapısı
  • Gymnasium
  • İon Sütun Başlıklı Ev

                Hierapolis Antik Kenti Giriş Ücreti                      

Hierapolis Antik Kenti Giriş ücreti 2023 Yılı

Antik Kent Giriş Ücreti 700 TL’dir. 

Antik Kente ister Pamukkale’nin giriş kapısından, isterseniz de Antik Kentin üst kapısından girebilirsiniz.

Müzekart ile Ücretsiz Girebilirsiniz.

Eğer Müzekartınız varsa bir yıl içinde 2 kez,

Plus Müzekart (Müzekart+) sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

           Hierapolis Antik Kenti Ziyaret Saatleri           

Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,

Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

            Hierapolis Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?              

Hierapolis Antik Kenti; Denizli İlinin Pamukkale olarak bilinen yer sınırları içerisinde bulunmaktadır. Denizli il merkezine 18 km uzaklıktadır.

Şahsi Aracı ile Gidecekler; Denizli İl Merkezinden Pamukkale istikametine doğru  ilerlediğiniz zaman Yönlendirici tabelaları takip ederek kolayca ulaşabilirsiniz. Ortalama uzaklık 15-20 dakikadır.

Toplu taşıma ile Gidecekler; Denizli Otogar’dan kalkan minibüsler aracılığıyla yaklaşık 25 dakikada Pamukkale’de olabilirsiniz.  Ayrıca Denizli il merkezinden Minibüsler kalkmaktadır.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.