İassos Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti, MUĞLA 2024
Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere İassos Antik Kenti Nerede, Nasıl Gidilir, Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri, Antik Kentin Tarihi ve Mimarisi hakkında bilgiler vereceğiz.
İassos Antik Kenti Nerede?
Antik Kent, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı Güllük Körfezi sahil şeridinde yer alan Kıyıkışlacık Mahallesinde bulunmaktadır. İasos, Kıyıkışlacık Köyü içerisindeki üç tarafı denizle çevrili bir yarımada üzerine kurulmuştur. Antik kent Milas’a 28 km. uzaklıktadır
Antik kent, 1960 yılından beri düzenli olarak kazı yapılmaktadır. Bu kazılar sonucunda birçok yapı ortaya çıkarılmış ve kentteki en eski yerleşimin MÖ. 3 bin yılın sonuna (Orta Tunç Çağı) kadar uzandığı uzmanlar tarafından söylenmektedir.
Antik Kentin önemli yapıları olan Agora (ticaret ve toplumsal yaşamın merkezi), Bouleuterion, Tiyatro, Akropol, Mozaikli Ev, Artemis Tapınağı, sütunlu portikolar, yazıtlar, adak yapıları ve kalıntıları yer almaktadır. Agoranın bulunduğu alanda Tunç Çağı’na ait mezarlar ortaya çıkarılmıştır.
Antik Kentte bulunan büyük surlar, su kemerleri, agora, tiyatro, mezar taşları ile kazı heyeti tarafından yürütülen çalışmalarında ortaya çıkarılan Roma Dönemi’ne ait oda mezarları ve balıkçı pazarı ile kent adeta açık hava müzesi durumunda.
Balık Pazarı Açık Hava Müzesi
Halk arasında Balık Pazarı olarak bilinen bu yer, Roma Dönemi’ne ait bir anıt mezardır. Yapı, payeler üzerindeki kemerlerde oluşan bir portiko ile sınırlanmış kare planlı bir alanın ortasında, yüksek bir platform üzerinde yükselen ön cephesi dört sütunlu bir tapınaktan oluşmaktadır. Tapınağın zemin katında Mezar odaları bulunmaktadır.
1993’te Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen yapı, 1995’te Balık Pazarı Açık Hava Müzesi olarak ziyarete açılmıştır Antik Kentinde yapılan kazılarda çok sayıda tarihi yapıya ulaşılmıştır. Bunlar; büyük surlar, su kemerleri, agora, tiyatro, mezar taşlarıdır. Bu tarihi yapılar, Açık Hava Müzesinde sergilenmektedir. Bu yapılardan bahsedersek;
Surlar: Kenti korumak için yapılmış yaklaşık olarak yaklaşık 3500 metre Uzunluğunda yöresel blok taşlarla için yapımı tamamlanamamış bir ön savunma düzeneğidir.
Doğu Bazilikası; Antik Kentin kuzey doğusunda yer alır. Temelleri ve sütunları görülebilir. M.S. 5.yyın sonunda yapılmıştır.
Liman ve Kuleler; Liman ağzında yer alan kule bir orta çağ yapısıdır. Kuleler, Kullandıkları çağlarda iki kule arasına çekilen zincir ile istenmeyen tekneler limana alınmamasını sağlardı.
Mezarlar: Kent içinde agora Arkaik çağ mezarlığı olarak bilinmektedir. Roma çağı mezarlığının batısındaki kayaya oyulmuş mezarları ile oda mezarlar yer alır. Kentteki en Unlu mezar ise, halk arasında balık pazarı olarak bilinen dört yanı revaklarla çevrili, Roma dönemine ait mezardır. Yapı 1995 yılında düzenlenerek “Balık Pazarı Açık Hava Müzesi” olarak ziyarete açılmıştır.
Tiyatro: Kentin kuzey doğu yamaçlarında kurulmuştur. Helenistik çağ dönemine ait tiyatrodur. Çevresi büyük boy taşlarla harçsız olarak yapılan tiyatro çok eğimli bir bölüm üzerine yapılmıştır. Yirmi bir sıra olan merdivenler hepsi beyaz mermerden yapılmıştır. Tiyatro, sağlam olarak günümüze kadar ulaşmıştır.
İassos Antik Kenti Giriş Ücreti
Balık Pazarı Müzesi ve Ören Yerine Giriş Ücretsizdir.
Ziyaret Saatleri
15 Nisan / 2 Ekim (yaz sezonu) Açılış saati: 08.00- Kapanış saati:19.00
3 Ekim / 14 Nisan (kış sezonu) Açılış saati: 08.00 Kapanış saati: 17.00
İassos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Antik Kenti, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık Köyünde Bulunur.
Milas ilçesine Ulaştıktan sonra buradan dolmuşlarla Kıyıkışlacık Köyüne gidilebilir. Ya da şahsi aracınızla tabelalar yardımıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Milas Havaalanına yaklaşık 15 km uzaklıktadır.
- Muğla il merkezine 92 km,
- Milas ilçe merkezine ise 28 km uzaklıkta bulunur.
İassos Antik Kenti
İassos Antik Kenti Nerede?
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.
Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.