Ihlara Vadisi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2023 – AKSARAY

Ihlara Vadisi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti 2023 – AKSARAY

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere  Ihlara Vadisi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saatleri ve ıhlara Vadisi Gezilecek Yerleri  hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Ihlara Vadisi, Aksaray İli, Ihlara Kasabası’nda bulunmaktadır. Ihlara Vadisi’ Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan 14 km uzunluğunda 110 metreye kadar ulaşan yüksekliğe sahip bir vadidir. Melendiz çayı, milyonlarca yıllık bir sürecin sonunda kanyon görünümlü bu vadiyi meydana getirmiştir.

Bu çatlaklardan yol bulan kanyonun bugünkü halini almasını sağlayan Melendiz çayına ilk çağlarda Kapadokya ırmağı anlamına gelen “Potamus Kapadukus” denilmekteydi. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır. Ihlara Vadisi’nde kiliselerdeki süslemeler 6. yüzyılda başlayarak 13. yüzyılın sonuna kadar devam etmiştir.

                  Ihlara Vadisinde Gezilecek Yerler?              

Vadiye inmek için 187 civarında bulunan merdivenlerden aşağıya iniyorsunuz. Vadi içerisinde turladıktan sonra geri bu merdivenleri çıkmak o kadar zor oluyor ki sizlere anlatamam. Sizlerde o an keşke asansör yapılsa diyeceksiniz. Vadi içinde Akdeniz iklimine sahip o kadar yürümenize rağmen terletmiyor. Melendiz Çayının su sesi sizlere rahatlatacaktır. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır. Vadisi, içerisinde pek çok kilise bulunmaktadır ancak bunlardan sadece 14 tanesi günümüze kadar gelebilmiştir.

                                   Eğritaş Kilisesi                               

 Eğritaş Kilisesi yapılan araştırmalar neticesinde Ihlara Vadisi içerisindeki en eski ve büyük kiliselerdir. Bu kilise İki katlıdır. Kilisenin bölümü harabe durumdadır. Kiliseden mezar odalarına açılan kapılar bulunmaktadır. Odaların bazılarında mezarlar mevcuttur. Duvarlarda ayinler ve bazı dini olaylarla ilgili resimler mevcuttur. Duvarlarda çoğunlukla Meryem Ana figürleri bulunmaktadır.

                               Pürenli Seki Kilisesi                          

Pürenli Seki Kilisesi 4 adet salondan oluşmaktadır. Giriş kısmında büyük salon bulunmaktadır. Salonlardan birisi cenaze törenleri için kullanılması sebebiyle altında mezarlar bulunulmaktadır. Pürenli Seki Kilisesinde çoğunlukla Hz. İsa’nın hayatını anlatan resimler ve çizimler bulunmaktadır. Dini olayların sahnelerine çok fazla yer aldığı bu kilisede bitki ve geometrik motifler turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

                                            Kokar Kilise                               

Kokar Kilisesi tek katlıdır. Diğer kiliselere göre girişi oldukça farklıdır. Harabe halde olan bir apsisten kiliseye girilmektedir. Kilise Kaya içine oyularak oluşturulmuştur. Bu kilisede iki adet cenaze salonu vardır. Salonların altında da mezarlar bulunmaktadır. Kilise duvarlarında dini olay sahnelerinin resimleri vardır. Bu sahnelerde çarmıh, mezar, göğe yükseliş gibi önemli olaylara da yer verilmiş.

                                  Yılanlı Kilise                                            

Yılanlı Kilise, yılanların saldırısına uğrayan dört günahkar kadın figüründen dolayı bu ismi almıştır. Kilisenin giriş kısmı doğa olaylarından dolayı harabe durumdadır. Kilise duvarlarında dini olayların sahnelerinin yanı sıra dünyayla ilgili birçok olayın sahnesine de yer verilmiş. Kilisenin bir duvarında yılanların saldırısına uğrayan dört günahkar kadının sahnesi bulunmaktadır.

                              Ihlara Vadisinde Ne Yenir?                          

Vadinin girişinde bulunan “Ihlara Vadisi Tesisleri” Bahçeli ve teraslı iki katlı restoran vardır. Bu restoranda et ızgara çeşitleri tost çeşitleri ve atıştırmalık yiyecekler mevcuttur. Gerek restoran gerekse cafenin oturma üniteleri vadiyi gezip gelenlerin soğuk meşrubat ve sıcak çaylarla yorgunluklarını atıp kendilerine geldiği yerlerin başında geliyor. Civarda bulunan diğer retoranlarda da ev yemekleri et yemekleri ve çorba çeşitleri bulunmaktadır. Aksaray-Ihlara yolu üzerinde, su kenarında canlı alabalık restoranları bulunmaktadır. Ayrıca, Melendiz çayı üzerine kurulmuş ahşap üstü kapalı mekanlar bulunuyor. Güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz.

                     Ihlara Vadisi Giriş Ücreti 2023 Yılı             

Ihlara Vadisi Giriş Ücreti 2023 Yılı Temmuz Ayı itibariyle 330 TL

Öğrenci – Öğretmen ÜCRETSİZ..

Müze Kart Geçerlidir.

NOT: Ihlara Vadisi – Beli Sırma Köyü ve Selime Katedrali olmak üzere bu 3  yeri gezmek için tek ücret alınıyor.

                       Ihlara Vadisi Ziyaret Saatleri                   

Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,

Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belirlediği, Müze ve Ören yerlerine girişlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönergenin 10.Maddesine göre; Müze ve ören yerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

                      Ihlara Vadisine Nasıl Gidilir?                   

Ihlara Vadisi’ne özel araçla gitmek isterseniz aracınızla ilk olarak Aksaray şehir merkezine ulaşmanız gerekiyor. Daha sonra tabelalardan Ihlara Kasabasını takip ederek kısa sürede ulaşabilirsiniz. Aksaray’dan otobüsle gitmek isterseniz Aksaray’dan günün belli saatlerinde seferler düzenlenmektedir.

Ihlara Vadisi’nin Bazı İllere Uzaklıkları

  • Aksaray’a uzaklığı 40 km,
  • Nevşehir’e uzaklığı 100 km,
  • Kayseri’ye uzaklığı 148 km.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Eyüp UYSAL dedi ki:

    Çok güzel bir site olmuş. Tatil yapmak isteyen insalara yol gösterici bir rehber. Enek verenlerin ellerine sağlık başarılarınızın devamı temenni ediyorum. Kolay gelsin.

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Teşekkür ederiz.

  2. Süleyman dedi ki:

    Bilgilendirici ve ve heyecan uyandırıcı bir site olmuş. En kısa zamanda ziyaret edeceğim yerler arasına aldım. Emeklerinize sağlık.

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Teşekkür ederiz.

  3. musa dedi ki:

    bir harikadır ıhlara vadisi.

  4. emrah özmen dedi ki:

    çok güzel olmuş çok yararlı buldum emeginize saglık gitmeden önce kesinlikle bakılması gereken bi site olmuş teşekkür ederim

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Teşekkür ederiz.

  5. Süleyman dedi ki:

    Bilgilendirici ve ve heyecan uyandırıcı bir site olmuş. En kısa zamanda ziyaret edeceğim yerler arasına aldım. Emeklerinize sağlık.

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Teşekkür ederiz.

  6. Vedat dedi ki:

    Çok iyi bir anlatım ve çok güzel görseller ile donatılmış bir site olmuş. Geçen yıl ziyaret etmistim gerçekten gezip görülmesi gereken bir yer. Teşekkür ederim.

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Güzel yorumunuz teşekkür ederiz.

  7. Müdür dedi ki:

    Güzel ülkemizin cennet köşelerini tanıtımında emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim güzel site olmuş başarılarının devamını dilerim

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Güzel yorumunuz teşekkür ederiz.

  8. Müdür dedi ki:

    Her bir köşesi cennet olan güzel ülkemizin tanıtımı açısından gerçekten faydalı bi site olmuş emeği geçen arkadaşlara canı gönülden teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.

    1. Seyyah Çağlar dedi ki:

      Güzel yorumunuz teşekkür ederiz.

  9. Muhammed dedi ki:

    Emeğinize sağlık çok güzel bir sayfa aradığımızı sayenizde kolayca bulabildik