II. Beyazıt Cami ve Külliyesi Nerede – Nasıl Gidilir – AMASYA

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere II. Beyazıt Cami ve Külliyesi Nerede – Nasıl Gidilir – Cami, Ne Zaman Yapıldı ve Kim Tarafından Yapıldığı, Cami’nin Tarihi ve Mimarisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Cami, Amasya ilinin Merkezinde, Yeşilırmak Deresinin Hemen yanında bulunmaktadır. Bu yapı, Sultan II. Bayezıd tarafından tahta çıkışının şükranı olarak Şehzade Ahmet tarafından 1481 – 1485 yılları arasında 4 yılda inşa edilmiştir.
Külliye içerisinde, Cami, Aşevi, Tabhane (Misafirhane) ve Medreseden oluşmaktadır. Amasya ilinin tam merkezinde bulunan bu yapıya bakıldığında klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıdığını görmekteyiz.
Geniş bir alanı kaplayan Külliye’nin ortasında Cami, sağ tarafta medrese sol tarafta ise Tabhane bulunuyor. Ayrıca, Caminin taç kapısının karşısında, caminin avlusunda bulunan şadırvan külliyeye ayrı bir güzellik katmaktadır.
II. Beyazıt Cami ve Külliyesinden bahsedecek olursak, iki yan duvarında buluna üç parçalı inşa kitabesine göre hicri 891 yılında tamamlandığı yazmaktadır. Caminin ayrı bir avlusu bulunmuyor. T planlı olarak yapılan caminin üç girişi bulunuyor. Caminin mihrabının sade olması dikkatlerden kaçmıyor, minberi beyaz mermerden sade yapılıdır. Sade bir işçiliğin hâkim olduğu Beyazıt Caminin son cemaat yerinin sağında ve solunda iki minare yükselmektedir.
II. Beyazıd Cami ve Külliye’sinin Hikayesi
Külliye’nin yapımı ile ilgili bu hikayeyi Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinden öğrenmekteyiz. Çelebi, seyahatnamesinde; Bayezıd, Amasya’da şehzade iken hocası Hamdullah Efendi ile sohbet ederken “bir gün saltanat bana nasip olursa bu diyara bir cami yaptırmak isterim” der ve Hocasına sorar Hocam sence nereye cami yaptırayım der. Bunun üzerine Hocası yayını gerip bırakır ve “okumun düştüğü yer uygundur” der. Sultan II.Bayezıt tahta geçtiğinde külliyeyi okun düştüğü yere inşa ettirir.
II. Beyazıt Cami ve Külliyesi Nerede?
Cami, Amasya ilinin merkez sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir Merkezine bağlı Hacı İlyas Mahallesinde bulunmaktadır. II. Bayezid Külliyesi Şehzadeler Gezi yolu kıyısında konumlanmış vaziyettedir.
II. Beyazıt Cami ve Külliyesi’ne Nasıl Gidilir?
II.Beyazıt Cami, Amasya ilinin Merkezinde, Yeşilırmak Deresinin Hemen yanında bulunmaktadır. Şehir merkezine yakın olduğu için birçok Otobüs, Dolmuş ve toplu taşıma araçları ile gidebilirsiniz. Amasya Arkeoloji Müzesi ve Minyatür Amasya Müzesi arasında kalmaktadır.
II. Beyazıt Cami ve Külliyesi
II. Beyazıt Cami ve Külliyesi Nerede
Amasya İkinci Beyazıt Külliyesi
Amasya İkinci Beyazıt Külliyesi Nerede?
Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.


Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.