Kapadokya Gezilecek Yerler – NEVŞEHİR

Kapadokya Gezilecek Yerler  – NEVŞEHİR

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Kapadokya Nerede – Nasıl Gidilir – Neler Yapılır – Kapadokya’da Gezilecek Yerler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                                 Kapadokya Nerede?                             

İç Anadolu Bölgesinde başta Nevşehir olmak üzere Niğde, Aksaray, Kayseri ve Kırşehir sınırları içerisinde yer almaktadır. Birçok il sınırı içinde yer alsa da Kapadokya deyince Nevşehir akla gelmektedir. Doğusunda Kayseri, Kuzey batıda Kırşehir, Güney ve güneybatı da Niğde, kuzey ve kuzeydoğuda Yozgat ile çevrilidir.

Peri Bacaları oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Peri Bacaları, Ürgüp – Uçhisar – Şahinefendi ilçeleri arasında kalan vadilerde yaygın olarak görülmektedir. Bunun dışında Nevşehir ilinin Çat kasabası çevresinde, Kayseri ilinin Soğanlı Vadisi’nde, Aksaray ilinin Selimiye köyü çevresinde yaygındır.

                 Kapadokya’ya Ne Zaman Gidilir?                   

Kapadokya yılın her döneminde gezip görülmesi gereken yerler arasındadır. Kış mevsiminde Peri Bacalarının üstündeki kar örtüsü Baharda açan çiçekler her mevsim kendi güzelliklerini ekleyerek Kapadokya’yı daha güzel kılmaktadır. Bahar mevsimi en güzel ve kalabalık olduğu dönemdir. Kış mevsimi daha sakin geçmektedir. Kış mevsiminde yollara dikkat edilmesi gerekir karayoluyla gelenler için kış lastikleri kullanmaları tavsiye edilir.

                      Kapadokya Gezilecek Yerler                     

                              Peri Bacaları                                           

Bu bölgeyi turistik açıdan en önemli kılan doğal güzellik Peribacalarıdır. Bölgenin Eskiden aktif volkanik bir arazi olması Peri Bacaları’nın oluşumunda temel etkendir. Başta Erciyes Dağı Hasan ve gülü da 50 – 60 milyon yıl öncesinde aktif bir konumdaydı. Rüzgar aşındırması sonucunda oluşan Peri Bacaları yaklaşık 10000 yıldan beri burada yaşayan insanların barınma ve yiyeceklerini saklama alanları olarak kullanılmıştır.

Peri Bacaları’nın çapları 1 ile 15 metre arasında değişkenlik göstermektedir. Çoğunlukla erozyon etkisiyle oluşan şapkalı Peribacaları en yaygın olanlarıdır. Bunun yanı sıra sütunlu sivri ve mantar biçiminde olan Peri Bacaları da bulunmaktadır. Dünya üzerindeki Peri Bacaları oluşumuna baktığımızda en güzel örneğinin ülkemizde olduğunu görmekteyiz. Bu sebeple Peri Bacaları Dünyanın yedi harikasından biri olarak gösterilmektedir. Kola yaşanmasından dolayı deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklı değillerdir.

                                              Uçhisar                                            

Kapadokya’nın en yüksek noktasına kurulmuştur. Nevşehir ilinin şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Uçhisar Kapadokya’nın en tarihi yerler arasındadır. Burada Uçhisar Kalesi bulunmaktadır. Bu Kalenin yüksekliği yaklaşık 100 metredir. İçerisinde çok sayıda ev ,depo, sığınak Sarnıç ve Mahzen bulunmaktadır. Bu yapılar birbirine merdiven ve tüneller ile bağlıdır. Bu Kalenin zirvesinden Kapadokya bölgesinin çoğu kısmı rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

                                     Göreme Milli Parkı                             

Göreme Milli Parkı UNESCO Dünya miras listesine 1985 yılında girmiştir. Göreme kuzeyde Kızılırmak doğuda Yeşilhisar güneyde Hasan ve Melendiz dağları batıda Aksaray ve kuzeybatıda Kırşehir ile sınırlanmaktadır. Bu bölge Kalkolitik döneminden beri yerleşim alanı olarak kullanılmaktadır. Bu bölgede Kayalara oyma mekanlar yaygın olarak görülür. Her mevsim yaşamak için uygun bir yapıya sahiptir. Doğal izolasyon oluşturması burayı yaşanabilir duruma getiren temel faktördür.

 

Göreme Milli Parkı’nın korunmasını Kültür ve Turizm Bakanlığı ile orman ve tarım bakanlığı üstlenmiştir. Göreme Milli Parkı, 7 ve 13 yüzyıllar arasında Roma baskısından kaçan Hristiyanların bu bölgeye yerleşmesi ile Hristiyanlığın önemli Yerleşim birimleri arasında yer almıştır.

                                                 Ürgüp                                        

Nevşehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Herkesin Bizans döneminde dini Merkez olduğu görülmektedir. Ürgüp önemli bir piskoposluk Merkezi durumundadır. İpek Yolu üzerinde yer almasından dolayı önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Bu sayede bölge zenginleşmiş mimari yapıda gelişmiştir.

Bizans Roma Selçuklu ve Osmanlı Devleti dönemlerine tanıklık ettiği için mimari yapıda çeşitlilik oldukça fazladır. Kayaların iç kısımları oyularak Yerleşim birimi olarak kullanılmıştır. İlerleyen dönemlerde Bu karar üzerine taş konaklar yapılmıştır.

Buraya gelenler konakların güzelliği karşısında hayranlığını gizlemezler. Birçok film ve dizide Ürgüp Konakları yer almaktadır. Ürgüp şarabıyla ünlü olan bir yerdir. Nevşehir’in çevresinde gece hayatının en canlı olduğu yer olarak gözümüze çarpmaktadır.

 

Osmanlı Devleti döneminde Burası kadılık merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde temenni tepesinde iki önemli mezar yapılmıştır. Selçuklu sultanlarından 4 Kılıçarslan ve Alaaddin Keykubat adına yaptırılmıştır. Bu tepede bulunan Kümbet bir dönem Tahsin ağa Halk Kütüphanesi olarak kullanılmıştır. Türkiye’nin ilk özel bebek Müzesi de burada bulunmaktadır.

Bu müze tarihi bir konağı restore edilmesi sonucunda oluşturulmuştur. Ürgüp Kapadokya nin simgesi olan üç güzeller Peri bacalarına da ev sahipliği etmektedir. 2 adet büyük ve 1 adet küçük peri bacası bu bölgeye adını vermiştir.

Öykü ve bağlı olan şahinefendi Köyü yakınlarında sobesos Antik Kenti bulunmaktadır. Bu Antik Kenti Anadolu’nun yerli halkı olan luviler tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Ayrıca mozaikle kaplı toplantı salonu hamam yapısı ve Kompleksi de bulunmuştur.

                              Güvercinlik Vadisi                                 

Göremeden uçhisara  kadar uzanmaktadır. 400 metrelik trekking Vadisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Vadinin içerisinde kayalara oyulmuş birçok güvercin yuvası olduğundan dolayı ismi Güvercinlik Vadisi olmuştur. Güvercinlerin çok olmasından dolayı gübreleri tarımda kullanılmıştır. Bölgede yaşayan Hristiyan ali güvercin yumurtalarını Avcılar’ın içine katarak yapışkanlık özelliğini artırmışlardır.

                                    Güllüdere Vadisi                                   

Güllüdere Vadisi Göremeden Çavuşin Köyü’ne kadar uzanmaktadır. Iki ayrı kola ayrılmaktadır. Mavi içerisinde 5 adet tarihi kilise bulunmaktadır. Çavuşin köyünden başlandığında Yovakim Anna Kilisesi ve Direkli kilise karşınıza çıkmaktadır. Diğer kolunda ise Ayvalı, Haçlı ve 3 Haçlı kiliseler bulunmaktadır. Gezintini sırasında Vadide yol boyunca keşişlerin hücrelerini görebilirsiniz.

                                     Avanos                                           

Avanos Nevşehir’in doğusunda yer almaktadır. ilçenin orta yerinden Kızılırmak geçmektedir. Avanos el sanatlarının çok geliştiği bir yerdir. Halıcılık ve çanakcılık en önemli el sanatlarıdır. Rüyada Avanos şarap üretimi konusunda önemli bir yerde bulunmaktadır.

Turistik açıdan Kapadokya bölgesinde önemli yerlerden birisidir. Paşabağ rahipler Vadisi şapkalı peribacası ve sıralı Peribacaları’nın örneklerinin görülebileceği ender alanlar içerisinde yer alır. Keşişlerin inzivaya yeri olarak bilinmektedir.

Devrent Vadisi de Avanos sınırları içinde yer almaktadır. Göreme bölgesi ile 10 dakika mesafede bir yerdedir. Hayal Vadisi veya perili Vadi olarak bilinmektedir. Çavuşun Köyü, Göreme Avanos yolu üzerinde yer alan bir köydür. Göreme bölgesinde 2 kilometre uzaklıktadır. Kapadokya’nın en eski yerleşim yerleri arasında bulunmaktadır.

                                 Yeraltı Şehirleri                              

Kapadokya bölgesinde yamaçlara veya Peri Bacaları’nın iç kısımlarının oyulması ile hazırlanmış odalar uzun yıllardır insanlara ev sahipliği yapmaktadır. Bu yörenin volkanik bir yapıya sahip olmasından dolayı Odaların açılması kolaylaşmış Bunun sayesinde Yerleşim birimleri kolayca oluşturulmuştur. Kapadokya bölgesinde kaymaklı ve Derinkuyu haricinde kayalara oyularak yapılan Özkonak Özlüce ve tatlarin gibi Yeraltı Şehirleri bulunmaktadır.

Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir şehir merkezine 20 kilometre mesafede bulunmaktadır. 8 katlı 5000 kişi kapasiteli ve yerin 20 metre altında olan 4 katının ziyarete açık olduğu bir şehirdir. Milattan önce 3000 yılına kadar uzanmaktadır. Hititler tarafından inşa edildi bilinmektedir. Sonrasında Roma ve Bizans döneminde yapılar üzerinde genişletme çalışmaları meydana gelmiştir.

 

Kapadokya bölgesinde Yeraltı Şehirleri kesinlikle gezmeniz gereken yerler arasında olmalıdır. Farklı dönemlerde ortaya çıkarılan yeraltı şehirleri birçok medeniyete ev sahipliği etmiş ve günümüzde turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.

                    Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?                        

Karayolu

Kapadokya otobüsle veya hususi aracınızla rahatlıkla gidebilirsiniz. Kapadokya bölgesine birçok Tur şirketi tarafından ulaşım sağlanmaktadır. İstanbul’dan gelmek isterseniz Ankara üzerinden geçmeniz gerekmektedir. Ankara kadar otobandan girip sonrasında Kırıkkale-Kırşehir- Nevşehir yolu üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ege Bölgesi tarafından karayoluyla gelmek istediğinizde Afyon- Konya -Aksaray Nevşehir istikametinde yol almanız gerekmektedir. Antalya’dan karayolunun ve gelmek isterseniz önce Manavgat daha sonra Konya, Aksaray ve Nevşehir istikametinden yol alacaksınız.

  • Kayseri- Kapadokya arası 70 kilometre
  • Mersin-Kapadokya arası 288 kilometre
  • Ankara-Kapadokya arası 305 kilometre
  • Eskişehir- Kapadokya arası 528 kilometre
  • İstanbul-Kapadokya arası 757 kilometre
  • Antalya- Kapadokya arası 541 kilometre
  • İzmir- Kapadokya arası 777 kilometre
  • Konya -Kapadokya arası 238 kilometre
  • Bursa- Kapadokya arası 679 kilometre
  • Niğde-Kapadokya arası 88 kilometre

Havayolu

Kapadokya yakın iki tane havaalanı bulunmaktadır. Nevşehir ve Kayseri havaalanları Kapadokya bölgesine en yakın havaalanlarıdır. Nevşehir Kapadokya Havaalanı şehir merkezine 30 kilometredir. Buradan Havaalanı servisleri ve taksiler vasıtasıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kayseri Havaalanı ile Kapadokya arası 74 kilometredir. Bir buçuk saatte ulaşım sağlanmaktadır. Kayseri Havaalanı ile Kayseri merkez arası 100 kilometredir. Ulaşımı Havaş ile sağlayabilirsiniz. Taksi ile ulaşım da mevcuttur.

Demiryolu

Trenle direkt olarak Kapadokya ulaşım yoktur. Kayseri Tren garına ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu sebeple en zahmetli ulaşım demiryolu ulaşım mıdır Kapadokya için. Tren Garı ile Nevşehir arası yaklaşık 90 kilometredir. Önce Kayseri şehir merkezine Oradan da Nevşehir’e gidebilirsiniz. Bu yolculuk bir buçuk saat civarında sürmektedir.

 

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.