Kapadokya Nerede – Nasıl Gidilir – Göreme – Ürgüp / NEVŞEHİR

Kapadokya Nerede – Nasıl Gidilir – Göreme – Ürgüp / NEVŞEHİR

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Kapadokya Nerede – Nasıl Gidilir – Neler Yapılır – Peribacalarının Oluşumu? Peribacalarını görmeye Ne Zaman Gidilmeli? bu konular hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                                  Kapadokya Nerede?                              

İç Anadolu Bölgesinde başta Nevşehir olmak üzere Niğde, Aksaray, Kayseri ve Kırşehir sınırları içerisinde yer almaktadır. Birçok il sınırı içinde yer alsa da Kapadokya deyince Nevşehir akla gelmektedir.

Doğusunda Kayseri, Kuzey batıda Kırşehir, Güney ve güneybatı da Niğde ,kuzey ve kuzeydoğuda Yozgat ile çevrilidir. Peri Bacaları oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Peri Bacaları, Ürgüp – Uçhisar Şahinefendi ilçeleri arasında kalan vadilerde yaygın olarak görülmektedir. Bunun dışında Nevşehir ilinin Çat kasabası çevresinde, Kayseri ilinin Soğanlı Vadisi’nde, Aksaray ilinin Selimiye köyü çevresinde yaygındır.

                           Peri Bacaları Nasıl Oluştu?                      

Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır.

Bu durum, peri bacalarının oluşumunda, rüzgar etkisinden çok yağmur sularının yüzeydeki akışının daha önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Yağmur sularının bu denli etkili ve güçlü yüzey akıntısı olarak gelişmesine ise en önemli etken bitki örtüsünün bozkır ve tüflerin geçirimsiz olmasıdır.

                     Peri Bacaları Nerede Bulunur?                  

Kapadokya Bölgesinde bulunan peri bacaları; şapkalı, konili, mantar biçimli, sütunlu ve sivri kayalardır. Peri bacaları en yoğun şekilde Avanos – Uç hisar – Ürgüp üçgeni arasında kalan vadilerde, Ürgüp Şahin Efendi arasındaki bölgede Nevşehir Çat kasabası civarında, Kayseri Soğanlı vadisinde ve Aksaray Selime köyü civarında bulunmaktadır.

                   Kapadokya’ya Ne Zaman Gidilir?                    

Bu bölge yılın her döneminde gezip görülmesi gereken yerler arasındadır. Kış mevsiminde Peri Bacalarının üstündeki kar örtüsü Baharda açan çiçekler her mevsim kendi güzelliklerini ekleyerek Kapadokya’yı daha güzel kılmaktadır. Bahar mevsimi en güzel ve kalabalık olduğu dönemdir. Kış mevsimi daha sakin geçmektedir. Kış mevsiminde yollara dikkat edilmesi gerekir karayoluyla gelenler için kış lastikleri kullanmaları tavsiye edilir.

                                Peri Bacaları Efsanesi                            

Göremede çok uzun yıllar öncesinde köylerin birinde çalışkan bir köylü yaşamaktaymış. Peri Bacalarının gölgelediği üzüm bağlarından çok fazla üzüm yetiştirir depoları dolup Taşarmış. Peri bacaları içerisinde güvercinlikleri hiç yumurtasız kalmazmış. Sürekli çalışarak geçirdi hayatının son zamanlarında hasat döneminde erken bir vakitte tarlasına gitmek istemiş fakat eski gücü kalmadığından bir peri bacasının önüne yığılıp kalmış.

Hasadı yapılmamasından dolayı Üzülüp hayıflanıyormuş. Rüzgar savurursa Kuşlar diderse nice olur emeğim diye söyleniyormuş. Çiftçi bu şekilde Üzülüp ağlarken daha neden Peri bacalarının içinden ellerinde meşalelerle birçok perinin  çıktığını görmüş. Periler çiftçinin tarlasındaki ürünleri Şafak sökene kadar toplamışlar ve depolarına yerleştirmişler. Sonrasında hemen ortadan kaybolmuşlar.

Yaşlı Çiftçi rüya gördüm sanmış Fakat daha Sonraları da Periler çiftçinin yardımına koşmuşlar. Bulurum ona çalışkanlığını bir mükafat olarak görülmüş. Hiç kimse yaşlı adamın bu kadar iyi hasadı nasıl elde ettiğine bir anlam verememiş. Yaşlı adam bu sözü ile bu dünyadan Ebediyete intikal etmiş.

                         Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?                          

Karayolu ile Gidecekler;

Kapadokya’ya otobüsle veya hususi aracınızla rahatlıkla gidebilirsiniz. Bu bölgeye birçok Tur şirketi tarafından ulaşım sağlanmaktadır.

İstanbul’dan gelmek isterseniz Ankara üzerinden geçmeniz gerekmektedir. Ankara kadar otobandan girip sonrasında Kırıkkale-Kırşehir- Nevşehir yolu üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ege Bölgesi tarafından karayoluyla gelmek istediğinizde Afyon- Konya -Aksaray Nevşehir istikametinde yol almanız gerekmektedir. Antalya’dan karayolunun ve gelmek isterseniz önce Manavgat daha sonra Konya, Aksaray ve Nevşehir istikametinden yol alacaksınız.

  • Kayseri- Kapadokya arası 70 kilometre
  • Mersin-Kapadokya arası 288 kilometre
  • Ankara-Kapadokya arası 305 kilometre
  • Eskişehir- Kapadokya arası 528 kilometre
  • İstanbul-Kapadokya arası 757 kilometre
  • Antalya- Kapadokya arası 541 kilometre
  • İzmir- Kapadokya arası 777 kilometre
  • Konya -Kapadokya arası 238 kilometre
  • Bursa- Kapadokya arası 679 kilometre
  • Niğde-Kapadokya arası 88 kilometre

Havayolu ile Gidecekler;

Kapadokya’ya yakın iki tane havaalanı bulunmaktadır. Nevşehir ve Kayseri havaalanları Kapadokya bölgesine en yakın havaalanlarıdır. Nevşehir Kapadokya Havaalanı şehir merkezine 30 kilometredir. Buradan Havaalanı servisleri ve taksiler vasıtasıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kayseri Havaalanı ile Kapadokya arası 74 kilometredir. Bir buçuk saatte ulaşım sağlanmaktadır. Kayseri Havaalanı ile Kayseri merkez arası 100 kilometredir. Ulaşımı Havaş ile sağlayabilirsiniz. Taksi ile ulaşım da mevcuttur.

Demiryolu ile Gidecekler;

Trenle direkt olarak Kapadokya ulaşım yoktur. Kayseri Tren garına ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu sebeple en zahmetli ulaşım demiryolu ulaşım mıdır Kapadokya için. Tren Garı ile Nevşehir arası yaklaşık 90 kilometredir. Önce Kayseri şehir merkezine Oradan da Nevşehir’e gidebilirsiniz. Bu yolculuk bir buçuk saat civarında sürmektedir.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.