Karaman Kalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saati

Karaman Kalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saati

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda sizlere Karaman Kalesi Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Ziyaret Saati – Kale Ne Zaman Yapıldı? Kim Tarafından Yapıldı? Tarihi ve Mimarisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Karaman Kalesi, Karaman şehir merkezi sınırları içerisinde yer almaktadır. Karaman kent merkezine bağlı Hisar Mahallesinde bulunur. Kale’nin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 11’inci yüzyılın sonlarında 12’nci yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülmektedir.

Kale İç, Dış ve Orta olmak üzere toplam üç bölümden meydana gelmektedir. Özellikle iç kale sağlam biçimde günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. İç kale höyüğün üzerine kurulmuş vaziyettedir. İç kale Bronz Çağı ile Roma ve Bizans dönemlerine ait izler taşımaktadır. Toplamda 9 kulesi bulunmaktadır. Bu kulelerden Dördü yuvarlak, beşi dört köşe biçimde inşa edilmiştir.

Osmanlı Devleti tarafından 1465 yılında onarım çalışması yapılmıştır. Orta kalenin surlarının ise bir bölümü günümüze ulaşmıştır. Höyüğün etrafını dolaşacak biçimde inşa edildiği bilgisine ulaşılmaktadır. Orta Kale Selçuklular Dönemi’nde yenilenme görmüştür. Sonraki dönemlerde şehir Karamanoğulları’nın egemenliğine girdiğinde surlar yenilenmiştir.

1648 yılında Karaman’a gelen Evliya Çelebi Karaman Kalesi’ne ait dış kale çevresinin 700 adım olduğunu, 140 kulesinin ve 9 kapısının bulunduğunu, orta kale çevresinin 1700 adım olduğunu, 400 kulesinin ve 2 kapısının bulunduğunu, hendekle çevrili olduğunu belirtmektedir.

Karaman Kalesi Ziyarete kapalıdır. (Güncelleme tarihi 01.06.2023)

Müze olarak açılmak üzere düzenlenen Teşhir ve tanzim projelerinin tamamlanmasıyla ziyarete açılacaktır.

Karaman Kalesi Efsanesi (Karamanın Koyunu Sonra Çıkar Oyunu)

Karaman’ın kalesini kuşatan düşmanlar geceyi beklemeye başlarlar. O gece Karamanoğlu Beyliğinin askerleri başka seferdedir. Kaleyi savunacak yeterli asker yoktur. Düşünüp taşınan yaşlılar ve ileri gelenler bir kurutuluş yolu bulmaya çalışırlar. Bir çoban “Bakın der Karaman”da ne kadar koyun, koç varsa toplayalım boynuzlarına fenerler takıp bayır aşağı sürelim.

”Düşman, çok kalabalık olduğumuzu sanır, belki kuşatmayı kaldırır” der. Çobanın dediği yapılır. Boynuzları ışıklı sürü aşağı inmeye başlayınca düşman askerleri büyük bir ordunun üzerine geldiğini sanarak kaçmaya başlarlar. Durum sonradan anlaşılınca da iş işten geçmiştir. “Karaman’ın koyunu, sonra çıkar oyunu”deyişinin bu olaydan rivayet edildiği söylenir.

                  Karaman Kalesi’ne Giriş Ücreti              

Giriş ÜCRETSİZDİR.

                     Karaman Kalesi Nerede?                        

Kale, Karaman şehir merkezi sınırları içerisinde yer almaktadır. Karaman kent merkezine bağlı Hisar Mahallesinde bulunur. Merkezi bir yerde olduğundan dolayı ulaşım oldukça kolaydır.

                Karaman Kalesi’ne Nasıl Gidilir?                

Buraya toplu taşıma ya da hususi aracınız ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Hususi aracı ile gelenler öncelikle Karaman merkeze gelmelidirler. Buradan tabelaları takip ederek ulaşım sağlayabilirler.

Karaman Kalesi’ne toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ya da yürüyerek de ulaşım yapabilirsiniz.

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.