Karaman’da Gezilecek 17 Yer – Karaman Gezi Rehberi 

Karaman’da Gezilecek 17 Yer – Karaman Gezi Rehberi 

Sevgili Seyyahlar bu yazımızda Karaman’da Gezilecek 17 Yer  – Karaman’ın Tarihi – Doğal Güzellikleri ve Müzeleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

                    Karaman Hakkında Kısa Bilgi                     

Karaman, İç Anadolu bölgesinin güney kısmında yer almaktadır. Merkeze bağlı 5 ilçesi vardır. Bunlar Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler’dir. 2018 yılı sonu verilerine göre toplam nüfusu 251.913’tür.  Tarih boyunca yerleşim birimi olan Karaman ilinin eski ismi Larende olarak karşımıza çıkmaktadır. Karamanoğlu Beyliğinin kurucusu Karaman Bey’den dolayı Laranda (Larende) olan şehir Cumhuriyet döneminde Karaman adını almıştır. 15 Haziran 1989 tarihinde Türkiye’nin 70. ili olmuştur.

                   Karaman’da Gezilecek 17 Yer                       

                             1- Karaman Kalesi                                  

Karaman Kalesi Karaman şehir merkezi sınırları içerisinde yer almaktadır. Karaman kent merkezine bağlı Hisar Mahallesinde bulunur. Karaman Kalesi’nin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 11’inci yüzyılın sonlarında 12’nci yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülmektedir. Kale İç, Dış ve Orta olmak üzere toplam üç bölümden meydana gelmektedir. Özellikle iç kale sağlam biçimde günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

                   2-Yunus Emre Cami ve Türbesi                    

Yunus Emre Cami ve Türbesi, Karaman ilinin merkez sınırları içerisinde yer almaktadır.  Karaman merkeze bağlı Kirişçi Mahallesi’ndedir. Merkeze yürüme mesafesindedir. Yunus Emre Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Yunus Emre Camii Karamanoğulları Devrinde inşa edilmiştir. İnşa tarihi konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat 1349 yılında yapıldığı konusunda rivayetler mevcuttur.

                                   3-Tartan Konağı                                  

Tartan Konağı, Karaman ilinin merkez ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkeze bağlı bulunan Tapucak Mahallesi, Tartan Sokak üzerinde bulunur. Konak, 1810 tarihinde Tartanzade’lerden Hacı Ahmet Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. Tarzına baktığımız zaman Anadolu Türk ev mimarisinin güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

                                      4-Binbir Kilise                                    

Binbir Kilise, Bizans döneminde inşa edilmiştir. Bölgedeki yapılardan yola çıkarak 4. – 9. yüzyıllar arasına tarihlendirme yapılmıştır. Volkanik bir dağ olan Karadağ’ın üzerinde orta çağ Bizans üslubunu yansıtan kiliseler ve manastırlar topluluğu Binbir Kilise olarak adlandırılmaktadır.

                         5-Hatuniye Medresesi                                  

Hatuniye Medresesi, Karaman ilinin merkez sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkeze bağlı İmaret Mahallesi, Turgut Özal Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Hatuniye Medresesi, Osmanlı Sultanı Murat Hüdavendigar’ın kızı, Karamanoğlu Alaaddin Bey’in karısı Nefise Sultan tarafından 1382 yılında yaptırılmıştır. Üzerindeki kitabeye göre Medresenin mimarı ise Numan Bin Hoca Ahmet’tir. Medrese açık avlulu, tek eyvanlı bir yapıda inşa edilmiştir.

  6-Çeşmeli Kilise (Surp Asvadzadzin Ermen Kilisesi)  

Çeşmeli Kilise (Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi) Karaman şehir merkezi sınırları içerisinde yer almaktadır. Karaman kent merkezine bağlı Tapucak Mahallesinde bulunur. Çeşmeli Kilise Bizans döneminde inşa edilmiştir. Kilise inşasında uzunlamasına üç sahınlı kesme taşlar kullanılmıştır.

                              7-Karaman Müzesi                                   

Karaman ilinde müzecilik faaliyetlerinin geç başlamasından dolayı burada bulunan eserler çevre illerde bulunan müzelerde sergileniyordu. Müzecilik çalışması ilk olarak 1961 yılında başlamıştır. İki sene sonrasında 1963 yılında buradaki eserler yeni binaya taşınmıştır. Günümüzde müze olarak kullanılan bina 1971 yılında inşa edilmiş ve 1980 yılında hizmete açılmıştır.

                                 8-Aktekke Cami                                       

Aktekke Camii 1370 yılında Karamanoğullarından Alaaddin Bey tarafından yaptırılmıştır. Bu cami Mevlana’nın annesi Mümine Hatun anısına inşa ettirmiştir. Cami adeta bir külliyeyi andırmaktadır. Bunun sebebi ise çevresinde hamamı, derviş hücreleri, güney ve batısında haziresi (mezarlığı) ve içerisindeki türbe ve mezarları olmasıdır. Günümüzde halen ibadete açık durumda bulunan cami birçok kez onarım görmüştür.

                         9-Ermenek Zeyve Pazarı                              

Zeyve Pazarı, Ermenek ilçesine bağlı ikizçınar Köyü ile Yayla Pazarı köylerini ayıran dere arasında yer almaktadır. Zeyve Pazarı yaklaşık olarak 500 yıllık tarihiyle günümüze ulaşan turistik bir yerdir. Burada yaklaşık 100- 200 yıllık dev çınar ağaçları bulunmaktadır.

                      10- Taşkale Tahıl Ambarları                         

Killi kireç taşının bulunduğu yüksek bir kayanın oyulmasıyla oluşturulan mağara ve odalar, yüzyıllardan beri tahıl ambarı olarak kullanılıyor. 40 metre yüksekliğe varan ambarların derinlikleri farklılık göstermektedir. Derinlikleri 5 ile 7 metre arasında değişmektedir. Günümüzde hala kullanılmakta olan bu tarihi ambarlar, tamamen insan eliyle inşa edilmiştir.

                          11-Manazan Mağaraları                           

Manazan Mağaraları elde edilen bulgular ışığında Bizans Devri’nde 6 ve 7’nci yüzyıllarda oyulduğu ve yerleşildiği anlaşılmaktadır. İçerisinde kil oranı yüksek kireçtaşı arazide, yüksek bir kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyulmuş beş katlı toplu meskenler halinde oluşturulmuştur. Dışarıdan bakıldığında çok sayıda delik görülmektedir.

                              12-İncesu Mağarası                                  

İncesu Mağarası uzunluğu 1356 metredir. İçerisinde sarkıt, dikit ve travarten havuzları bulunan bir doğa harikasıdır. Özellikle damlataş birikimi yönünden son derece zengindir. Yatay mağara özelliği göstermektedir. Çok yağışlı dönemlerde İncesu Mağarası’nda küçük bir yeraltı nehri oluşuyor. Ayrıca başta astım ve nefes darlığı olmak üzere birçok hastalığa da şifa dağıtmaktadır.

                         13- Karabaş Veli Külliyesi                            

Karabaş Veli Külliyesi yapım tarihi ve yaptıran kişi hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir. Fakat XV. Yüzyıl Karamanoğulları döneminde inşa edildiği bilinmektedir. Kaynaklara bakıldığında yapının II. Abdülhamit döneminde onarıldığı bilgisine ulaşılmaktadır. 

                                14-Hürrem Dayı Evi                               

Hürrem Dayı Evi 300 yıllık bir geçmişe sahip olmakla birlikte kendisini ilk günkü gibi korumayı başarmış bir yapıdır. Buraya gelen yerli yabancı turistleri kendisine hayran bırakmaktadır. Geleneksel Türk ev mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor.

                               15-Mennan Kalesi                                   

Mennan Kalesi, Ermenek ilçesine bağlı Görmeli Köyü sınırları içerisinde yer alır. Ermenek ilçe merkezine yaklaşık 18 km mesafededir. Karaman merkeze yaklaşık olarak 163 km mesafede bulunur.

                                16-Ermenek Kalesi                                 

Ermenek Kalesi ne zaman yapıldığını belirten bir bilgi olmamasına rağmen bazı kaynaklarda fakat bazı kaynaklara göre Karamanoğulları Beyliği’nin ilk kalesi olduğu ifade edilmiştir. Ermenek Kalesi hâkim bir tepede kaya üzerinde inşa edilmiştir. Kaleye ulaşmak için 72 basamaklı merdiven çıkılmaktadır. Bu kale zindan ve sığınak olarak kullanılmıştır.

              17-Maraspoli Mağarası (Meraspolis)                 

Maraspoli Mağarası (Meraspolis) ilk zamanlarda kim tarafında ve ne zaman kullanıldığı hakkında net bir bilgi yoktur. Bazı kaynaklara bakıldığında ilk çağlara kadar uzandığı bilgisi verilmiştir. İlk çağda insanlar tarafından mağara, sığınak ve zindan olarak kullanıldığı bilgisi mevcuttur.

                               Karaman Nerede?                                  

Karaman İç Anadolu bölgesinin güney kısmında yer almaktadır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke, batısında Antalya ile komşu durumundadır. Merkeze bağlı 5 ilçesi vardır. Bunlar Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler’dir. 2018 yılı sonu verilerine göre toplam nüfusu 251.913’tür.

                       Karaman’a Nasıl Gidilir?                            

Buraya hususi araç ya da toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Toplu taşıma ile gelmek isteyenler karayolu ve demiryolu kullanabilirler. Hususi araç ile gelmek isteyenler için bağlantı yolu üzerinde olduğu için ulaşım kolaydır.

  • Adana Karaman arası yaklaşık 283 km
  • Konya Karaman arası yaklaşık 113 km
  • Sakarya Karaman arası yaklaşık 653 km
  • Antalya Karaman arası yaklaşık 342 km
  • Ankara Karaman arası yaklaşık 400 km
  • İstanbul Karaman arası yaklaşık 820 km

Gezilecek Yerler Mobil Uygulamasını Telefonunuza indirerek ve Sosyal Medya üzerinde bizleri takip ederek güncel gezilerden ve Gelişmelerden ücretsiz haberdar olabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız yazılarımızda kullandığımız resimlerin birçoğu bize ait olsa da okuyucularımızdan gelen ve internet ortamından resimler de alınarak yazılarımıza eklenmiştir. Resimlerden dolayı herhangi bir telif durumda bizlere direk İLETİŞİM ' e tıklayarak bize bildirirseniz size ait olan resimlerinizi kaldırabiliriz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.